Sota el lema Dona el millor de tu. Vine al TRAMvida a donar sang, TRAM ofereix un tramvia perquè el Banc de Sang i Teixits de Catalunya atengui les persones donants de sang en un espai diferent, al mig de la ciutat. El tramvia anomenat “TRAMvida” quedarà estacionat a la parada Francesc Macià, per sisè any consecutiu, el proper divendres 23 de setembre, d’11 a 20 hores.

 

Calen més donacions per atendre els pacients

L’objectiu de la campanya és seguir augmentant el nombre de donacions de sang i arribar a noves persones voluntàries.

Cada dia fan falta 1.000 donacions per assegurar que totes les persones ingressades en clíniques i hospitals tindran sang per als seus tractaments. Si poséssim totes aquestes persones en un tram, caldrien entre quatre i cinc tramvies plens de persones donants.

Avui a Catalunya hi ha poc més de 5.000 unitats de sang en reserva. L’ideal seria tenir-ne unes 8.000, per això campanyes com aquesta han d’assegurar remuntar les reserves de sang i assegurar que tothom tindrà sang en cas de necessitar-ne.

 

Mesures de seguretat contra la COVID-19

Per tal d’evitar aglomeracions a la parada i/o dins del “TRAMvida”, és recomanable demanar hora a la web ja disponible del Banc de Sang i Teixits de Catalunya www.donarsang.gencat.cat/tram. Les persones donants hauran d’accedir al tramvia amb mascareta que cobreixi nas, boca i barbeta en tot moment.

Per convertir un tramvia en un centre de donació s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, per a la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i al personal sanitari.

 

Dona el millor de tu

Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne regularment.

La campanya de donació de sang del TRAM es realitza un any més amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom. Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.

El servei educatiu de TRAM, TRAMEduca, reprèn les activitats educatives per al curs 2022-23. Durant aquest curs escolar, després de congelar les activitats a les cotxeres de TRAM per la pandèmia, es preveu tornar a oferir les activitats educatives presencials a les instal·lacions de TRAM.

 

Per quinzè curs consecutiu, TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu gratuïtament amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre civisme, inclusió i sostenibilitat, valors relacionats amb el transport públic.

 

Balanç curs 2021-22

 

Un total de 4.512 alumnes, de 15 municipis diferents, han realitzat 220 activitats de TRAMEduca durant el curs 2021-22. Enguany, la valoració global dels responsables dels grups ha estat positiva, amb una puntuació mitjana de 4,2 en l’escala de l’1 al 5.

 

Programació d’activitats per al curs 2022-23

 

L’oferta completa per al curs 2022-23 és la següent:

 

 • Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte, els infants coneixen el funcionament del Tramvia de Barcelona.
 • Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d'un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
 • Viu el transport públic (8-10 anys). Per conèixer els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
 • Aventura't al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia i treballar així l'autonomia personal i les bones conductes dins del transport públic.
 • TRAM Barcelona Open (10-12). Per aprendre a relacionar-se amb la diversitat a través dels valors de l’esport adaptat.
 • I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i les característiques específiques del tramvia. Es posa l’èmfasi en aspectes de seguretat i respecte als espais públics.
 • L'energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia des d'una perspectiva mediambiental i tecnològica.

 

Activitats amb segell de qualitat educativa

 

TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Es pot consultar tot el catàleg i reservar les activitats a www.trameduca.cat

TRAM ha renovat per cinquè any consecutiu el seu conveni de col·laboració amb el MACBA, Museu Nacional, Museu Picasso de Barcelona, CCCB, Fundació Joan Miró i Fundació Antoni Tàpies per facilitar la difusió de les exposicions d’aquests museus i centres de cultura a través del tramvia.

El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els 6 museus que conformen el grup Articket amb l’objectiu de facilitar la difusió de les exposicions previstes i promoure el coneixement de l’oferta cultural expositiva dels centres museístics de la ciutat. Per aquest motiu, TRAM s’ha compromès a fomentar l’assistència als museus amb sortejos i promocions de packs d’entrades i abonaments al llarg del 2022 i 2023 a través dels seus canals corporatius.

Les persones usuàries del tramvia, doncs, accediran doblement a l’oferta cultural barcelonina a través de les propostes de les xarxes socials de TRAM i la retolació de les instal·lacions tramviàries per part de cada una de les entitats museístiques.

 

A més, l’acord establert també inclou altres contraprestacions, com ara la difusió de l’art i la cultura a través dels canals propis de TRAM i l’ús d’espais per a l’organització d’activitats i esdeveniments.

 

Calendari d’accions de comunicació a TRAM

El calendari de les campanyes de comunicació de TRAM començarà el proper mes de juliol amb la vinilació d’un tramvia a Trambaix amb la imatge de l’exposició “Turner. La llum, és color” del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Les accions seguiran el següent calendari:

 

 • Museu Nacional: Acció a TRAM activa de l’1 de juliol al 31 d’agost de 2022.
 • CCCB: Acció a TRAM activa de l’1 de setembre al 31 d’octubre de 2022.
 • Fundació Antoni Tàpies: Acció a TRAM activa de l’1 de novembre al 31 de desembre de 2022.
 • Museu Picasso: Acció a TRAM activa de l’1 de gener al 28 de febrer de 2023.
 • Fundació Joan Miró: Acció a TRAM activa de l’1 de març al 30 d’abril de 2023.
 • MACBA: Acció a TRAM activa de l’1 de maig al 30 de juny de 2023.

 

Sobre l’ArticketBCN 

Articket, és el passi que dona accés directe als 6 museus de Barcelona durant 12 mesos. Els museus inclosos en aquest passi son CCCB, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, MACBA, MNAC i Museu Picasso. Amb un format de passaport i una proposta enriquida amb informació sobre rutes i curiositats a la ciutat, aquest passaport de l’art proposa un viatge per l’art que ofereixen els principals museus d’art de la ciutat amb un 45% de descompte sobre el preu de l’entrada general.

Amb motiu de la celebració del Festival Cruïlla, la línia T4 de Trambesòs reforçarà el servei des de divendres 8 de juliol a les 05.00 hores fins diumenge dia 10 de juliol a les 24.00 h. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat a les persones que assisteixin a aquest festival musical que es celebra a la zona del Fòrum de Barcelona.

Així doncs, a partir del divendres dia 8 a les 05.00 h la línia T4 realitzarà servei ininterromput fins diumenge dia 10 a les 24.00 h. Els horaris de la línia T4, que va des de l’Estació de Sant Adrià a Ciutadella l Vila Olímpica, seran els habituals fins les 24.00 h. A partir d’aquesta hora la freqüència de pas dels tramvies serà de 20 minuts.

El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració amb els organitzadors de l’esdeveniment cultural. Gràcies a aquest acord, durant 3 dies hi haurà un increment del pas de tramvies i la posada en circulació de diferents unitats dobles en els moments de finalització i sortida dels concerts caps de cartell.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i TRAM participaran en la Festa de la Bici de Barcelona 2022, que se celebra aquest diumenge 19 de juny al passeig de Lluís Companys.


A l’estand de TRAM, de les 10 h i fins a les 15 h, hi haurà activitats lúdiques i educatives al voltant de la mobilitat segura i la convivència cívica entre els diferents transports urbans sostenibles, com el tramvia i la bicicleta. Concretament, a l’espai del TRAM i l’ATM tothom qui s’apropi podrà conèixer detalls del funcionament del tramvia a través d’un joc de Memory i un Tangram i podrà emportar-se un retallable del TRAM i una pinça per la bicicleta.

L’ATM a més aportarà tres T-usual al sorteig de la organització de la Festa de la Bici en el qual podran participar tots els assistents.

 

La jornada s’iniciarà amb la bicicletada popular que sortirà a les 10 hores del carrer Aragó amb el carrer Roger de Flor. Per aquest motiu, hi haurà una interrupció de servei de la línia T4 de Trambesòs entre Glòries i Ciutadella l Vila Olímpica, de 10 h a 12 h.

 

TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, de les indicacions de l’organització i la Guàrdia Urbana.

Amb motiu de la celebració del Primavera Sound, la línia T4 de Trambesòs realitzarà servei ininterromput durant el festival. Dijous, divendres i dissabte del primer i del segon cap de setmana el servei no s’aturarà. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat sostenible dels assistents a aquest important festival musical que se celebra majoritàriament a la zona del Fòrum.

El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració, renovat per cinquè any amb els organitzadors de l’esdeveniment cultural. Gràcies a aquest acord, durant dos caps de setmana hi haurà tramvies circulant ininterrompudament a la línia T4 que va des d’Estació de Sant Adrià fins a Ciutadella | Vila Olímpica.

Els horaris d’aquesta línia seran els habituals i a partir de les 24 h de la nit de dijous i de les 2 h de la matinada de divendres i dissabte, la freqüència de pas serà de 20 minuts. En moments puntuals, com a la finalització dels concerts caps de cartell, hi haurà tramvies dobles circulant per facilitar la sortida dels assistents del festival de música.