TRAM ha presentat un any més la seva Memòria de Responsabilitat Social Empresarial, un document transparent que detalla els seus compromisos mediambientals, ètics i socials amb el desenvolupament sostenible durant l’any 2020, marcat per la pandèmia de COVID-19. La 4a edició d’aquesta memòria inclou, per primera vegada i de forma detallada, l’alineació de l’estratègia de RSE amb els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible com empresa de transport públic.

La resposta de TRAM a la COVID-19

La crisi del coronavirus ha suposat una oportunitat per materialitzar el compromís de TRAM amb la societat. El tramvia va respondre a la crisi sanitària posant en marxa ràpidament diferents projectes orientats a pal·liar l’impacte del virus entre els diferents grups d’interès, oferir un transport públic segur per a la ciutadania i protegir alhora totes les persones que formen el seu equip.

Des de l’inici de la pandèmia es van activar els protocols necessaris de seguretat i higiene i es van intensificar els treballs de neteja i de desinfecció. La certificació Applus, que s’acaba de renovar aquest mes de juliol, ha validat la correcta aplicació de tots els protocols per evitar la propagació del virus.

Segons Javier Pérez Fortea, President de TRAM, “ha estat un gran esforç i m’enorgulleix poder dir que hem sabut gestionar correctament el canvi, hem sabut adaptar-nos i, sobretot, hem fet del tramvia un lloc segur per a tothom, usuaris i plantilla”. Durant el 2020, TRAM ha continuat col·laborant amb entitats que treballen amb col·lectius vulnerables, com Creu Roja, Fundació IRES, Hospital Clínic o Arrels Fundació. “És necessari continuar construint ciutats més habitables i sostenibles, on el transport públic sigui un pilar imprescindible i on la mobilitat sostenible impulsi la recuperació”, ha afegit Pérez Fortea.

Compromesos amb els ODS

A través de la seva estratègia de RSE, TRAM s’ha compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El 2020, el Consell d’Administració de TRAM va aprovar el Pla de RSE 2021 que posa el focus en 7 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través del plantejament de metes i accions definides amb aquest objecte.

Segons el president de la companyia, TRAM creu que l’única manera de crear valor és a través de la incorporació de la RSE en tots els processos, procediments i instruccions que regeixen la seva activitat.

Podeu consultar la memòria en aquest enllaç.

TRAM ha aconseguit la renovació del segell de qualitat d’higiene i control que valida la correcta aplicació de tots els protocols per evitar la propagació de la COVID-19. D’aquesta manera, TRAM continua vetllant per la seguretat dels seus treballadors i treballadores i de les persones usuàries del tramvia, gairebé un any i mig després de la declaració de la pandèmia.

Applus Certification ha estat l’empresa encarregada d’auditar, una vegada més i com l’any 2020, durant una setmana els protocols sobre l’entorn físic, les mesures d’higiene, les mesures tècniques, organitzatives, sobre l’equip i les mesures de control d’accés. Després d’aquest exhaustiu anàlisi, Applus ha certificat que TRAM està aplicant tots aquests protocols de manera adequada i efectiva per tal d’evitar nous contagis de COVID-19 a les seves instal·lacions.

El primer any de pandèmia en xifres

Des de l’inici de la crisi sanitària, TRAM disposa dels protocols necessaris de seguretat i higiene i ha intensificat les tasques de neteja i de desinfecció.

Durant el 2020, hem dedicat més de 5.300 hores extra a les neteges especialitzades, hem garantit la renovació de l’aire dels vehicles cada 5 minuts, hem adquirit gairebé 2.000 mascaretes i més de 1.500 litres de gel hidroalcohòlic per protegir el nostre equip i les persones usuàries; i hem senyalitzat amb més de 2.500 cartells d’informació.

En total, TRAM ha dedicat 266.389 € a pal·liar els efectes de la COVID-19 a les seves instal·lacions i ha destinat 230.892 € a ajudar els col·lectius més desfavorits i perjudicats per les circumstàncies a través de donacions i col·laboracions solidàries.

Amb la certificació d’Applus, es confirma que l’esforç que l’empresa està fent des de la declaració de la pandèmia és l’adequat i s’aplica correctament.

TRAM ha renovat per quart any consecutiu el seu conveni de col·laboració amb el MACBA, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Museu Nacional) i la Fundació Antoni Tàpies per facilitar la difusió de les exposicions d’aquests museus i centres de cultura a través del Tramvia de Barcelona.

El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els 6 museus que conformen el grup Articket amb l’objectiu de reactivar la cultura, facilitar la difusió de les exposicions previstes i promoure el coneixement de l’oferta cultural dels centres museístics de la ciutat. Per aquest motiu, TRAM s’ha compromès a afavorir la visibilitat de les propostes culturals i fomentar l’assistència als museus amb diverses accions al llarg dels anys 2021 i 2022 a través dels seus canals corporatius.

Les persones usuàries del tramvia, doncs, accediran doblement a l’oferta cultural barcelonina a través de les propostes de les xarxes socials de TRAM i la retolació de les instal·lacions tramviàries per part de cada una de les entitats museístiques.

A més, l’acord establert també inclou altres contraprestacions, com ara la difusió de l’art i la cultura a través dels canals propis del Tramvia de Barcelona i l’ús d’espais per a l’organització d’activitats i esdeveniments.

 

Calendari d’accions de comunicació a TRAM

El calendari de les campanyes de comunicació al Tramvia de Barcelona començarà el proper mes de juliol amb la vinilació d’un tramvia a Trambaix amb la imatge de l’exposició “La Guerra Infinita” del Museu Nacional d’Art de Catalunya . Les accions seguiran el següent calendari:

  • Museu Nacional: Acció a TRAM activa de l’1 de juliol al 31 d’agost de 2021.
  • CCCB: Acció a TRAM activa de l’1 de setembre al 31 d’octubre de 2021.
  • Fundació Antoni Tàpies: Acció a TRAM activa de l’1 de novembre al 31 de desembre de 2021.
  • Museu Picasso: Acció a TRAM activa de l’1 de gener al 28 de febrer de 2022.
  • Fundació Joan Miró: Acció a TRAM activa de l’1 de març al 30 d’abril de 2022.
  • MACBA: Acció a TRAM activa de l’1 de maig al 30 de juny de 2022.

Sobre l’Articket

Articket, és el passi que dona accés directe als 6 museus de Barcelona durant 12 mesos. Els museus inclosos en aquest passi son CCCB, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, MACBA, Museu Nacional i Museu Picasso. Amb un format de passaport i una proposta enriquida amb informació sobre rutes i curiositats a la ciutat, aquest passaport de l’art proposa un viatge per l’art que ofereixen els principals museus d’art de la ciutat amb un 45% de descompte sobre el preu de l’entrada general.

TRAM s’uneix un any més a les celebracions del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb diferents accions de prevenció i detecció de lgtbifòbia i visibilització del col·lectiu.

Avui, tots els vehicles de TRAM llueixen a les cabines de conducció la tradicional bandera LGTBIQ+ per tal de manifestar el seu suport al personal intern, a les persones usuàries i la ciutadania en general en el Dia de l’Orgull. Des de dilluns 21 de juny, a més, un tramvia de Trambaix i un tramvia de Trambesòs circulen amb una imatge de diferents perfils de persones amb el lema “orgullosxs de tu”. Amb aquesta creativitat, el Tramvia vol recordar que no discrimina per motius de gènere, sentiments ni orientació sexual ni per cap altre motiu al seu equip ni a les persones que viatgin al transport públic.

A través de la difusió d’aquest missatge als tramvies i als canals digitals es vol celebrar la diversitat i també conscienciar en un dia alegre i reivindicatiu alhora.

Col·laboració amb el Festival Cruïlla per aturar l’assetjament

A més a més, aquest any, TRAM amplia la seva col·laboració amb el Festival Cruïlla i passa a l’acció amb la creació del projecte “Al Cruïlla no callem by TRAM”. Les dues entitats s’han unit per crear un pla d’actuació enfocat a informar, conscienciar i atendre al públic davant les agressions o assetjaments per motius discriminatoris durant la celebració de l’esdeveniment musical els propers dies 8, 9 i 10 de juliol.

Les més de 3.000 persones treballadores i voluntàries del Festival Cruïlla rebran formació per tal de saber com actuar en cas que es trobin o els notifiquin una situació d’aquest tipus, es crearà un espai fixe dins del recinte amb personal especialitzat en prevenció, detecció i atenció a les víctimes d’assetjament, i es garantirà l’accés a l’atenció amb personal itinerant i ben identificat per tot el Festival. El públic del Cruïlla també disposarà de diferents materials informatius per poder formar part d’una xarxa contra l’assetjament per qualsevol motiu.

D’aquesta manera, TRAM i el Cruïlla es volen assegurar de crear un espai lliure d’actituds discriminatòries.

Com cada any, la línia T4 de Trambesòs oferirà servei ininterromput durant el cap de setmana del Festival per tal de garantir els desplaçaments segurs i sostenibles: des del divendres 9 de juliol a les 5 hores i fins al diumenge 11 de juliol a les 24 hores.

TRAM inicia la segona edició d’Art al TRAM, un projecte per portar l’art urbà a les parades soterrades del Tramvia de la mà de l’entitat cultural Rebobinart, amb la renovació dels murs de la parada Besòs de les línies T5 i T6 de Trambesòs.

Amaia Arrazola ha estat l’artista seleccionada per realitzar l’obra mural de les dues parets de l’interior de la parada Besòs. En una banda es plasmaran els diferents valors de TRAM a través de personatges diversos amb actituds igualitàries, sostenibles i inclusives. I, a l’altra banda, l’artista ha optat per difondre diferents espècies locals d’ocells que es poden trobar al voltant de la mateixa parada. L’execució de l’obra s’inicia avui 7 de juny i està previst que finalitzi el dia 21 del mateix mes.

La intervenció d’Amaia Arrazola, en definitiva, serà un homenatge a la ciutat metropolitana, moderna, globalitzada, connectada i inclusiva, que no dona l’esquena al medi ambient. També representarà la diversitat de persones usuàries que fan ús del transport públic i connectarà l’exterior amb l’interior de l’estació.

L’artista, nascuda a Vitòria i que actualment resideix a Barcelona, ha demostrat un gran domini de diverses tècniques com són la il·lustració editorial, la pintura mural o la ceràmica, a partir de les quals experimenta i crea obres amb una gran capacitat de transmissió.

Què és Art al TRAM?

Art al TRAM és un projecte d’intervencions artístiques de qualitat a diverses parades al llarg de les dues xarxes de TRAM, tant a Trambaix com a Trambesòs. L’objectiu del projecte és utilitzar l’art per revitalitzar aquests espais i convertir-los en llocs més amigables. Així doncs, TRAM pretén reforçar valors socials i ambientals apropant a la ciutadania un model de ciutat basat en la sostenibilitat, la innovació social i la inclusió a través de l’art i la cultura.

Aquest projecte es va iniciar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro a l’estació de Cornella Centre, més de 1.600 m2 on es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment.