post-image

TRAM inicia un projecte per portar l’art urbà a les parades soterrades del tramvia de la mà de l’entitat cultural Rebobinart. L’Iker Muro, també conegut sota el nom artístic Mur0ne, ha estat l’artista seleccionat per pintar el primer mural d’un total de 1.635m2 entre les dues parets de l’interior de la parada del tramvia de Cornellà Centre a Cornellà de Llobregat. La intervenció es realitzarà entre el 17 de febrer i el 9 de març.

Aquesta obra serà la primera acció en el marc d’Art al TRAM, un projecte d’intervencions artístiques de qualitat a diverses parades al llarg de les dues xarxes de TRAM, tant a Trambaix com a Trambesòs. L’objectiu del projecte és utilitzar l’art per revitalitzar aquests espais i convertir-los en llocs més amigables. Així doncs, TRAM pretén reforçar valors socials i ambientals apropant a la ciutadania un model de ciutat basat en la sostenibilitat, la innovació social i la inclusió a través de l’art i la cultura.

Aquesta és la segona remodelació de l’intercanviador de Cornellà ja que l’any 2005 es va inaugurar el projecte “Trajectes” en el qual hi van participar estudiants de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona coordinats pels professors Albert Valera, Lluis Doñate i Maria Josep Forcadell. El projecte concebia la parada de TRAM de Cornellà Centre com un espai escultòric on diferents elements -imatges gràfiques i tridimensionals, signes, textos i àrees de color- manifestaven la idea de viatge i transport.

Ara, abans d’iniciar el nou mural, TRAM ha executat una important remodelació de la il·luminació de l’intercanviador de Cornellà Centre amb l’objectiu d’homogeneïtzar la il·luminació, de millorar la visibilitat de l’obra de MurOne i de reduir el consum energètic ja que s’han canviat els llums per uns leds de baix consum.

La proposta de MurOne que es podrà veure a partir del mes de març representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació de moviment. Ubicada a peu de carrer i en una de les àrees més cèntriques de Cornellà de Llobregat, la parada de TRAM Cornellà Centre s’ha convertit en una zona de pas habitual. Essent, doncs, una estació de referència de l’àrea metropolitana de Barcelona, TRAM l’ha escollida per donar el tret de sortida del projecte.

Iker Muro és un artista i dissenyador gràfic espanyol que des de l’any 2002 ha plasmat desenes de murals en l’àmbit nacional i internacional. La seva obra combina un estil figuratiu i abstracte que denota allò tangible i fictici a través de colors vius i figures influenciades per l’imaginari visual de les ciutats on l’artista pinta.

Rebobinart es l’entitat cultural encarregada de la gestió i la producció del mural i des de la seva fundació l’any 2012 treballa amb una clara filosofia social que posa l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. Treballen per a promocionar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.

És per això, que des de l’entitat fomenten una visió de l’art urbà professional posantlo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen al territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

TRAM, l’empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona, recolza des de fa temps la cultura amb col·laboracions amb entitats culturals com el Gran Teatre del Liceu, els museus que formen part de la xarxa Articket i les entitats locals dels diferents municipis per on passa la xarxa tramviària. El projecte de Cornellà Centre continua en aquesta línia de col·laboracions per tal d’apropar les expressions culturals a la ciutadania.