post-image

TRAM ha inaugurat l’obra mural de la cinquena edició d’Art al TRAM a la parada Sant Martí de Provençals de les línies T5 i T6 de Trambesòs, de la mà de l’Elisa Capdevila. A l’acte, realitzat divendres, hi han assistit representants de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, a més del director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el gerent de TRAM, Xavier León, i el director de Rebobinart, Marc García.

Durant tot el mes d’octubre, l’artista barcelonina ha representat diverses persones usuàries del tramvia amb els seus diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs. L’obra mural, doncs, homenatja la ciutadania i alhora convida a badar i observar en una zona de pas.

En una de les parets, els personatges de fins a 3 metres d’alçada formen un collage d’escenes amb parelles, persones descansant, llegint, passejant el gos, infants rient, persones amb mobilitat reduïda o amb una bicicleta. I a l’altra banda, l’obra juga amb les finestres com si fossin vitrines on s’exposen objectes que es poden relacionar o no amb els personatges de davant com si fos un joc.

 

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada de Cornellà Centre, on al llarg de 1600m2 es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació́ de moviment.

Va continuar l’any 2021 amb la intervenció́ mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs, on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs. Els darrers projectes d’Art al TRAM van anar a càrrec de l’artista francesa Perrine Honoré i de l’il·lustrador basc Javirroyo. Perrine va intervenir a les oficines que TRAM té a Barcelona amb un mural que evoca un viatge sensorial en tramvia i, amb Javirroyo, TRAM va participar a l’exposició “Banksy. The art of protest” al Disseny Hub Barcelona, on l’il·lustrador explicava la relació del projecte Art al TRAM amb el grafiter Banksy.

L’entitat cultural Rebobinart treballa des de l’any 2012 amb l’objectiu de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic i la desestigmatització de les expressions més elaborades de l’art urbà, una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.