post-image

TRAM inicia la cinquena edició d’Art al TRAM a la parada Sant Martí de Provençals de les línies T5 i T6 de Trambesòs amb un mural de l’Elisa Capdevila. L’artista barcelonina representarà diverses persones usuàries del tramvia amb els seus diferents cossos, formes de vestir, estils de vida, ètnies, edats i tarannàs. D’aquesta manera, l’obra mural serà un homenatge a la ciutadania i a l’hora convidarà a badar i observar, una activitat cada vegada menys freqüent a les grans ciutats.

En una de les parets, els personatges teixiran diferents escenes que els usuaris i usuàries hauran de desxifrar tot fent-los partícips del joc de mirades entre ells i els retrats realistes. I a l’altra banda, l’obra jugarà amb les finestres com si fossin vitrines on s’exposaran objectes que es poden relacionar o no amb els personatges de davant.

L’artista catalana Elisa Capdevila va estudiar pintura i dibuix a la Barcelona Academy of Arts. A poc a poc, va anar traslladant les seves obres als murs, fins a arribar a crear projectes a gran escala, fet que l’ha portat a adquirir un renom internacional. Ha participat en diversos festivals d’art urbà, i actualment combina la seva obra mural amb obra d’estudi.

 

#artalTRAM

Art al TRAM és un projecte d'intervencions artístiques comissariades per la productora d’art urbà Rebobinart amb l’objectiu d’utilitzar l’art per revitalitzar espais de pas a les instal·lacions del tramvia i convertir-les en llocs més amigables, així com generar experiències úniques per al passatge.

La iniciativa va arrencar l’any 2020 amb l’execució de l’obra d’Iker Muro (Mur0ne) a la parada de Cornellà Centre, on al llarg de 1600m2 es representa la multiculturalitat i diversitat de les persones usuàries del tramvia a través d’un joc de perfils de cares que s’entrecreuen i que generen sensació́ de moviment.

Va continuar l’any 2021 amb la intervenció́ mural d'Amaia Arrazola a la parada Besòs on personatges inclusius, diversos, actuals i metafòrics comparteixen espai amb gegants ocells autòctons de la zona del Besòs. Els darrers projectes d’Art al TRAM van anar a càrrec de l’artista francesa Perrine Honoré  i de l’il·lustrador basc Javirroyo. Perrine va intervenir a les oficines que TRAM té a Barcelona amb un mural que evoca un viatge sensorial en tramvia i, amb Royo, TRAM va participar en l’exposició “Banksy. The art of protest” al Disseny Hub Barcelona, on l’il·lustrador explicava la relació del projecte Art al TRAM amb el grafiter Banksy.

L’entitat cultural Rebobinart treballa des de l’any 2012 amb l’objectiu de posar l’art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l’espai públic. Treballa per promocionar les expressions més elaborades de l’art urbà i desestigmatitzar la percepció d’una forma artística que sovint ha estat considerada vandàlica i invasiva.