Utilitzem cookies de tercers per millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Més informació

Català

PREMSA


Informa’t amb les notes de premsa

Coneix tot el que passa al TRAM. En aquest apartat trobaràs els nostres comunicats on expliquem les novetats i afectacions en el servei, els nostres projectes, les iniciatives més solidàries i tot el que és rellevant per al tramvia.

treballadora del TRAM Barcelona
Notes de premsa
Any:
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • TRAM rep el premi FAGIC per la contribució al desenvolupament del Poble Gitano a Catalunya

  La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) ha atorgat el X Premi FAGIC 2017 al TRAM per la seva contribució al desenvolupament del poble gitano. La Comissió Organitzadora dels Premis FAGIC ha destacat la sensibilitat i les bones pràctiques de l’empresa del Tramvia de Barcelona amb la població gitana. El lliurament del premi, que ha recollit el director gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit, ha tingut lloc a la seu de l’SGAE Catalunya (passeig de Colom, 6, de Barcelona) aquest dimecres 13 de desembre.

  TRAM i la FAGIC col·laboren en diferents projectes de civisme en diverses actuacions des del 2011. Una de les actuacions més destacades recentment passa per l’acord de col·laboració per al funcionament de l’equip d’agents cívics que actua a les línies T5 i T6 del Trambesós. Aquest acord permet prevenir i reconduir les conductes incíviques que es donen dins del tramvia i a les instal·lacions d’aquestes línies.

  D’altra banda, TRAM també manté un conveni de col·laboració amb l’Escola de Futbol de Sant Roc (Badalona), mitjançant el qual patrocina els equips juvenil masculí i femení. L’Escola de Futbol de Sant Roc és un projecte que, a través de l’esport, fomenta la participació activa del veïnat i els centres educatius, i que compta amb la participació de la població gitana i la resta de la població del barri, involucrant famílies provinents de Marroc, Pakistan o Índia. Un dels objectius importants de l’Escola de Futbol és combatre l’absentisme escolar, molt elevat a la zona del Trambesós.


  10 anys de premis FAGIC

  La FAGIC és una entitat creada l’any 1991 que actualment acull un total de 96 associacions gitanes de Catalunya, amb la finalitat de defensar i promoure els drets i la cultura del Poble Gitano a Catalunya. Des dels inicis, treballa per al desenvolupament integral i la promoció social i laboral del Poble Gitano a Catalunya, així com per a la defensa i la inclusió de la cultura gitana com a part imprescindible de la societat catalana.

  L’entitat va instaurar els premis FAGIC el 2007 amb l’objectiu de premiar la tasca de persones, associacions o institucions que mereixien el reconeixement per la seva contribució al desenvolupament social, individual i col·lectiu del Poble Gitano a Catalunya.

  Més informació
 • TRAM presenta un vídeo solidari amb la lluita contra la pobresa de la Creu Roja

  TRAM ha realitzat un vídeo solidari per donar suport a l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil de la Creu Roja que es vehicularà a través de les xarxes socials amb motiu de les festes de Nadal. Amb la compartició d’aquest vídeo a través de les xarxes socials, protagonitzat per persones conegudes de diferents àmbits artístics, culturals i esportius, així com per treballadors del Tramvia de Barcelona, s’estarà ajudant a fer front a la pobresa infantil a Catalunya. De manera que, per cada visualització que es produeixi, TRAM donarà 0,5 euros a la campanya "Donem-li la volta" de la Creu Roja a Catalunya.

  "Donem-li la volta" és una iniciativa de l’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil impulsada per la Creu Roja a Catalunya. A través de la participació de la societat es pretén aconseguir recursos per garantir que els nens i les nenes en situació de vulnerabilitat puguin comptar amb una alimentació suficient, adequada i nutritiva. L’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil és una campanya adreçada a tots els sectors socials, per fer front, de manera col·lectiva, a l’augment de la pobresa infantil a Catalunya, reforçant les actuacions per cobrir les necessitats més bàsiques de nens i nenes en situació de vulnerabilitat.

  El 2017, L’Aliança per a l’Alimentació infantil ha distribuït 45.500 ajuts alimentaris per a la infància més vulnerable, a través de targes de prepagament d’aliments, berenars dins els projectes d’Èxit Escolar, kits d’alimentació infantil o les beques de menjador escolar. Ara, el repte d’aquesta iniciativa de la Creu Roja consisteix en prevenir i evitar la cronificació de la pobresa que afecta el 40% de les famílies en situació d’extrema vulnerabilitat. De fet, 2 de cada 10 menors atesos per la Creu Roja tenen dificultats per a seguir una alimentació adequada, sana i equilibrada.


  Una nadala solidària i participativa

  Al vídeo, realitzat amb motiu de les festes de Nadal, hi apareixen: el ballarí i coreògraf Rafael Amargo; l’artista musical Dani Anglès; l’actriu Lloll Beltran; l’actor Jordi Cadellans; l’actor Sergi Cervera; l’escriptor Víctor del Árbol; l’actor Txabi Franquesa; el músic i cantant d’Itaca Band, Albert Garcia; la golfista professional Mireia Prat; el pallasso Tortell Poltrona; l’actor membre de The Chanclettes, Josep Maria Portavella; i una representació dels joves de l’Escola de Futbol de Sant Roc (Badalona).

  A més, hi han participat els treballadors de TRAM: Marc Antón, Ernesto Bernal, Esther Carmona, Josué Condes, Francisco Díaz, Núria Piera, Mari Quintana, Gemma Solà i Jaime Vela. El tema nadalenc que interpreten de manera coral i festiva a la cabina de un tramvia, ha estat produït i arranjat per Pol Caturla, i interpretat per Maira Comalat, que també ha fet la direcció coral.

  La realització del vídeo ha anat a càrrec de Jordi Cabané, amb la producció de Matèria Creativa i coordinació de l’equip de Comunicació i Màrqueting de TRAM i l’agència aPortada Comunicació.

   

  Més informació
 • La botiga online del TRAM s’apunta al fenomen Black Friday

  TRAM s’apunta al Black Friday oferint un 20% de descompte en totes les comandes de qualsevol producte adquirit a la botiga online entre el proper divendres dia 24 de novembre i fins dilluns, 27 de novembre. Només caldrà aplicar el codi promocional #TramBF.

   

  La Botiga del TRAM es nodreix de productes concebuts a partir d’un concurs d’idees amb estudiants de disseny gràfic en col·laboració amb professionals del sector. Termos, tasses, llibretes i bosses de cotó amb el logotip del TRAM; jocs de taula memorístics amb imatges del servei; estores per posar a l’entrada de casa amb el dibuix d’un tramvia; vinils per decorar la paret amb l’skyline de l’àrea de Barcelona, paraigües, coixins, tramvies de joguina o unes elegants i senzilles boles de Nadal del TRAM, són alguns dels articles que es poden trobar.

  A més, entre els compradors que aprofitin les ofertes del Black Friday, TRAM sortejarà deu entrades dobles pel passi exclusiu del documental "Totem Stories" del Cique du Soleil, que es projectarà el proper dilluns 27 de novembre a la Filmoteca de Catalunya. El film narra la vida d’alguns dels artistes del nou espectacle de la famosa companyia de circ, Totem. Com s’enfronten a qüestions quotidianes com la maternitat portant una vida nòmada, el camí que es recorre fins a poder arribar a una empresa com el Cirque du Soleil, la superació diària o les relacions familiars a distancia.

  Joves creadors i professionals reconeguts "Marca Barcelona"

  La Botiga del TRAM ha estat pionera a Catalunya, i la primera de l’Estat en vendre marxandatge relacionat amb els tramvies, i s’inspira en altres botigues d’operadors ferroviaris com Londres o Nova York, on és habitual trobar botigues online d’articles de transport públic. Neix, per tant, amb l’objectiu d’oferir productes originals i variats que promouen els valors de TRAM: comoditat, eficiència i sobretot, la cura i preservació pel medi ambient.

  Els productes que ofereix la botiga online s’inspiren en alguns casos en les idees aportades per estudiants de disseny gràfic en un concurs convocat pel TRAM durant el curs 2014-2015, per trobar les propostes més originals i creatives i que millor plasmessin els valors d’aquest servei públic.

  A més, part del catàleg de la botiga online ha sorgit d’una pluja d’idees feta per un grup de treballadors del TRAM amants del món ferroviari i que, de forma desinteressada, van participar en la creació del catàleg. Així, l’original catifa del tramvia o el joc de memòria són propostes dels treballadors.

  A banda d’esdevenir un referent del marxandatge ferroviari entre col·leccionistes i amants d’aquests objectes, amb aquesta botiga online, el TRAM dóna visibilitat a dissenys inspirats en propostes de joves promeses i de noms ja reconeguts del disseny gràfic català i, al mateix temps, exporta la "Marca Barcelona".

  Més informació
 • TRAM i UNICEF impulsen els drets dels infants des del Tramvia de Barcelona

  El 20 de novembre és el Dia Mundial dels Drets de l’Infant. Per commemorar aquesta data i per sensibilitzar la ciutadania davant la situació de vulnerabilitat en què es troben molts infants a Catalunya i al món, TRAM i UNICEF han establert un acord de col·laboració per impulsar la campanya "Fes memory! Juga als drets de l’infant", dirigida als usuaris del Tramvia de Barcelona.

  La campanya "Fes memory! Juga als drets de l’infant" parla de l’App Memory UNICEF, un joc adreçat a nens i nenes perquè coneguin els seus drets com a infants. El Memory UNICEF consisteix en trobar la parella de cada carta en un temps determinat i esbrinar el significat de les 16 cartes que conté el joc. El joc evoluciona amb els 16 nivells previstos per conèixer i parlar sobre els drets dels infants d’una manera entretinguda. L’App està dissenyada i desenvolupada a partir d’una versió lúdica del contingut de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant per tal que, tot jugant, es puguin entendre i aprendre per tenir-los sempre presents.

  La presentació de la campanya i l’App s’ha realitzat a la parada de TRAM de Francesc Macià, el dilluns 20 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de l’Infant. A l’acte, on s’ha presentat el joc i un dels tramvies amb la imatge de la campanya, hi ha participat la presidenta d’UNICEF Comitè Catalunya, Anna Folch Filella; i el director general de TRAM, Humberto López Vilalta.

  UNICEF i TRAM pels drets dels infants

  El 20 de novembre es commemora l’aprovació del tractat internacional que a l’any 1989 va establir els drets fonamentals de tots els infants, conegut amb el nom de Convenció sobre els Drets de l’Infant aprovada per les Nacions Unides. Des d’aleshores, cada any en aquesta data, es commemora el Dia Mundial dels Drets de l’Infant a tot el món.

  A Catalunya, l’acció d’UNICEF es concentra en la incidència política per la infància, en l’elaboració d’estudis que ajudin a comprendre millor la seva situació i en l’educació en drets, promovent un enfocament de drets a l’escola, a banda de captació de fons per finançar els programes internacionals.

  TRAM dona suport a la campanya "Fes memory! Juga als drets de l’infant" d’UNICEF des de les actuacions de Responsabilitat Social Empresarial que realitza a Barcelona i a la resta de municipis per on circula el tramvia, amb el convenciment que, amb aquesta acció, ajudarà a millorar la consciència dels usuaris del Tramvia de Barcelona i de la ciutadania en general davant els drets de la infància.

   

  Més informació
 • Torna la ‘Ruta del TRAM’ amb propostes per descobrir el Baix Llobregat amb el Tramvia de Barcelona

  TRAM i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat posen en funcionament una nova edició de la campanya de promoció turística "De ruta amb el TRAM", per descobrir les activitats, visites i restaurants de l’entorn del tramvia (línies T1, T2 i T3) al Baix Llobregat, a més d’oferir descomptes i promocions especials per gaudir d’aquests atractius turístics als municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.

  Aquesta campanya de promoció anual, està organitzada per TRAM i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, amb la col·laboració dels ajuntaments de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern, i la participació del sector privat.

  La ‘Ruta del TRAM’, una ruta TRAMenda

  La "Ruta del TRAM" ofereix propostes per descobrir l’obra modernista de Jujol, a Sant Joan Despí; l’antiga fàbrica de ceràmica "La Rajoleta", a Esplugues de Llobregat; el Museu Agbar de les Aigües, el Palau Mercader i el Museu de les Matemàtiques, a Cornellà de Llobregat; l’edifici Walden, a Sant Just Desvern, i el Palau Falguera a Sant


  Feliu de Llobregat, a més de parcs i mercats de pagès amb productes km 0, activitats familiars i una variada oferta gastronòmica. La ruta turística més sostenible del Baix Llobregat desplaçant-se de forma confortable, ràpida i segura. Tota la informació de la campanya es troba a www.rutadeltram.cat, així com a les diferents plataformes del TRAM i del Consorci de Turisme. Per gaudir de l’experiència i dels descomptes, les persones usuàries han d’accedir al web, seleccionar la promoció que desitgen i introduir el seu correu electrònic. Una vegada tinguin la promoció activada, la poden imprimir o mostrar des del seu dispositiu mòbil als establiments i aquests aplicaran el descompte directament.

   

  Més informació
 • Barcelona acull el congrés de l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis

  Barcelona acull el Congrés i la 31a Assemblea General de l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (Alamys) fins el 16 de novembre, amb la col·laboració de l’Smart Mobility World Congress 2017. L’esdeveniment, organitzat pels quatre membres principals de l’associació Alamys a Barcelona -Transports Metropolitans de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Tramvia Metropolità i l’Autoritat del Transport Metropolità- reuneix 40 operadors ferroviaris i autoritats del transport, i 43 empreses proveïdores de l’Estat espanyol, Portugal i Amèrica Llatina.

  El Congrés i la 31a Assemblea General de l’ALAMYS a Barcelona compten amb la participació de més de 200 directius i representants d’organismes de països

  llatinoamericans i de la península Ibèrica, així com d’altres organismes i associacions de transport amb què ALAMYS té conveni de col·laboració, com ho són: el Banc Mundial, el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), l’American Public Transportations Association (APTA, EUA), l’Associació Canadenca de Transport Urbà (CUTA, Canadà), l’ANPTrilhos (Brasil), l’Associació Ferroviària Espanyola (MAFEX, Espanya), l’Associació Mexicana de Ferrocarrils (AMF, Mèxic), l’Associació d’Enginyers i Arquitectes de Metros (AEAMESP, Brasil) i la Unió Internacional dels Transports Públics (UITP).

  Estan previstes diferents taules rodones amb una participació internacional dedicades al "manteniment i les tecnologies intel·ligents", la "mobilitat urbana i la salut" o la "influència en la qualitat de la mobilitat urbana".

  Amb el títol "El projecte de connexió de les xarxes del tramvia de Barcelona", el director d’Estratègia del Projecte de Connexió de les Xarxes de Tramvia, Pere Macías; i el coordinador del Projecte de Connexió Xarxa del Tramvia, Oriol Altisench, explicaran l’estat actual i els reptes de futur del Tramvia de Barcelona, el dijous 16 de novembre.

  Les taules rodones, les conferències i les sessions plenàries del Congrés i la 31a Assemblea General de l’ALAMYS es celebren a l’Espai Railway Hub, al recinte Gran Via de Fira Barcelona en el marc de l’Smart Mobility World Congress,que presideix Pere Calvet, director general de FGC.

  Més informació
 • TRAM, present a la primera edició de l’Smart Mobility World Congress

  El TRAM participa en la primera edició de l’Smart Mobility World Congress, que tindrà lloc a Fira de Barcelona els dies 14, 15 i 16 de novembre, en el marc de l’Smart City Expo World Congress. El nou certamen, que tindrà periodicitat anual, analitzarà l’impacte del transport intel·ligent i, en aquesta primera edició, reunirà experts de tot el món i empreses líders, per donar a conèixer les últimes innovacions en mobilitat urbana i interurbana.

  A l’estand que TRAM tindrà a l’Smart Mobility, i a través d’una pantalla interactiva, es podran veure les principals xarxes de tramvia de tot el món i posar a prova els coneixements ferroviaris i tramviaris. A més, dos vídeos mostraran com el tramvia ha ajudat a millorar la qualitat de vida de les ciutats.

  La cita del transport intel·ligent

  El nou Smart Mobility World Congress organitzat per Fira de Barcelona es presenta com la cimera més important dedicada al transport intel·ligent. Neix de la fusió de BcnRail, el saló de la indústria ferroviària de Fira de Barcelona, i de l’eix de mobilitat del l’Smart City Expo World Congress. Les ponències d’aquesta primera edició tindran lloc a l’Smart Mobility Hub, espai en què participaran més de 80 experts en l’àmbit del transport.


  En la seva última edició, celebrada el 2015, BcnRail ja va posar de manifest que el futur del sector ferroviari passava per adaptar les tecnologies smart com a estratègia per assegurar la seva viabilitat com a indústria. Per aquest motiu, l’organització ha decidit transformar el saló de la indústria ferroviària en l’Smart Mobility World Congress, i aprofitar la cita de l’Smart City Expo World Congress, que celebra la setena edició al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, del 14 al 16 de novembre.

  Congrés anual de l’ALAMYS

  En el marc de l’Smart Mobility World Congress també se celebrarà el congrés anual i la 31a Assemblea General de l’Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (ALAMYS). TRAM és una de les empreses amfitriones de l’ALAMYS a Barcelona, juntament amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona, d’una cita anual que l’any passat va tenir lloc a Santiago, (Xile) i l’anterior a Lima (Perú).

  L’esdeveniment reunirà els operadors i les autoritats del transport urbà per ferrocarril de l’Estat espanyol, Portugal i Amèrica Llatina, per analitzar els beneficis dels sistemes de metro i tramvies en els entorns urbans.

   

  Més informació
 • TRAM participa a l’ExpoElectric 2017 amb activitats per a tots els públics

  EL TRAM participarà a l’ExpoElectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, que tindrà lloc al passeig de Lluís Companys de Barcelona el cap de setmana de l’11 i 12 de novembre. El TRAM serà present amb un estand propi per explicar la infraestructura i el funcionament del Tramvia de Barcelona, a través d’una sèrie d’activitats pensades per a tots els públics.

  Amb l’activitat "L’energia del TRAM", es mostrarà com es realitza l’arribada de l’energia a la ciutat i al tramvia. Amb el concurs "Que saps del TRAM?" les persones participants a través dels seus dispositius mòbils hauran de respondre una sèrie de preguntes relacionades principalment amb els aspectes d’energia i del tramvia. En aquest concurs, que s’anirà repetint durant el dia, tots els participants rebran una bossa del TRAM i els guanyadors tindran un regal més especial. A més, totes persones que visitin l’estand de TRAM podran recollir retallables de l’estructura d’un tramvia per muntar, dedicat als més petits.

  La mostra més important de vehicles elèctrics

  Amb ExpoElectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, Barcelona es situa com la capital europea de la mobilitat elèctrica. Un esdeveniment que, durant el proper cap de setmana, aproparà un any més el vehicle


  de zero emissions i les últimes tecnologies d’estalvi energètic a la ciutadania amb activitats lúdiques i divulgatives, totalment gratuïtes i per a tots els públics.

  ExpoElectric és una iniciativa organitzada per la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

   

  Més informació
 • Possibles afectacions en el servei del TRAM

  El servei del TRAM es pot veure afectat a partir de demà com a conseqüència de les mobilitzacions convocades pels treballadors de l’àrea de manteniment dels tramvies (de l’empresa Alstom) que han iniciat unes jornades de vaga convocades en el context de la negociació del seu conveni col·lectiu a nivell nacional.


  Hi ha convocades jornades de vaga del 7 al 12 de novembre. TRAM està fent tot el possible per minimitzar les afectacions que aquestes aturades poden tenir entre els usuaris del tramvia.

 • TRAM Opendata, el nou servei de dades obertes del Tramvia de Barcelona

  TRAM Opendata és un nou portal web que ofereix el servei de dades obertes del Tramvia de Barcelona susceptibles de ser reutilitzades per tercers. TRAM ha posat en funcionament aquest nou servei a través de la xarxa amb l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de la infraestructura i el funcionament del Tramvia de Barcelona. Amb aquest nou recurs es pretén facilitar una major transparència informativa, fomentar la participació ciutadana, millorar la interoperabilitat entre serveis públics i promocionar el valor de les dades per a nous usos i serveis.

  TRAM Opendata (https://opendata.tram.cat/) ofereix informació tant estàtica com dinàmica relacionada amb el funcionament del servei del tramvia. Principalment, permet facilitar i ampliar la col·laboració amb professionals desenvolupadors interessats en crear aplicacions en línia per a dispositius mòbils a partir de la infraestructura del tramvia (dades estàtiques) i del mateix funcionament del tramvia (dades dinàmiques).

  Les dades estàtiques del Tramvia de Barcelona es poden descarregar des del portal en obert, el qual ofereix accés directe a informació actualitzada sobre línies, parades, connexions, oficines i punts de venda. Les dades dinàmiques del Tramvia de Barcelona són accessibles per qualsevol persona després d’emplenar un formulari de registre. Entre les dades dinàmiques que ofereix la plataforma destaca l’accés als horaris i funcionament dels tramvies en temps real.

  Més serveis i millor atenció als usuaris

  Les actuacions en l’àmbit d’Open Data des de TRAM han estat constants en els últims anys, especialment, per atendre les peticions dels desenvolupadors informàtics per a la realització d’Apps. Les dades obertes del funcionament del Tramvia de Barcelona s’han incorporat en un ampli ventall d’aplicacions realitzades per organitzacions públiques i privades, entre les quals destaquen: Google Maps, AMB Mobilitat, Moovit, Bing Maps i MyBuslive.

  Amb el projecte TRAM Opendata, a més de facilitar l’accés als desenvolupadors, es vol impulsar la tendència actual d’aprofundir en la "mobilitat com a servei públic". La digitalització de la societat està transformant el transport públic, i TRAM vol continuar impulsant la creació de noves plataformes de mobilitat integrades. Tot plegat, amb la finalitat de millorar les possibilitats d’informació i accés al transport públic, així com per millorar l’experiència dels usuaris del Tramvia de Barcelona.

   

  Més informació
 • Afectacions puntuals en el servei del TRAM

  El servei del TRAM s’ha vist afectat com a conseqüència d’una manifestació dels treballadors de l’àrea de manteniment dels tramvies (de l’empresa Alstom) que han iniciat unes jornades de vaga convocades en el context de la negociació del seu conveni col·lectiu a nivell nacional.

  A les 6h del matí d’ahir i d’avui, un grup de treballadors s’ha manifestat a les portes de les dues cotxeres de TRAM – a Sant Joan Despí i Sant Adrià de Besòs- impedint la sortida d’algunes unitats i afectant parcialment el servei. A les 8:30h, els manifestants s’han retirat i tots els tramvies han pogut anar sortint fins a recuperar les freqüències habituals.
  Hi ha convocades noves jornades de vaga per la setmana del 6 al 12 de novembre. TRAM està fent tot el possible per minimitzar les afectacions que aquestes aturades poden tenir entre els usuaris del tramvia.

 • Els usuaris del Tramvia de Barcelona puntuen el servei amb el millor índex de qualitat obtingut fins ara

  L’Estudi de Satisfacció de Viatgers realitzat per TRAM aquest any revela que un de cada cinc usuaris del Trambaix i el Trambesòs considera que el servei del TRAM és excel·lent, el seguirà utilitzant amb seguretat en futurs desplaçaments i, a més, el recomanaria amb una valoració de 9 sobre 10. Els resultats de l’estudi, realitzat seguint els criteris de qualitat marcats tant per l’Administració, així com els objectius propis de la gestió del servei de TRAM, també mostra que els usuaris del Tramvia de Barcelona estan preocupats per la contaminació i la qualitat de l’aire a les ciutats.

  El treball de camp de l’estudi que permet conèixer anualment l’opinió dels viatgers i el seu grau de satisfacció quan utilitzen el tramvia, es va iniciar el 30 de maig i va finalitzar el 14 de juny, amb la realització de més de 2.400 entrevistes. L’univers objecte d’estudi està format per tots els usuaris majors de 14 anys que viatgen en dies feiners a les xarxes de Trambaix (T1, T2 i T3) i Trambesòs (T4, T5 i T6).

  Una primera dada de l’estudi és el perfil de la persona usuària del Tramvia de Barcelona: tant a Trambaix com a Trambesòs és una dona entre 41 i 64 anys, que treballa i viu a Barcelona.

  El millor índex de qualitat aconseguit fins ara

  L’Índex de Qualitat Percebuda del TRAM augmenta respecte a l’edició anterior i registra el millor valor de tota la sèrie històrica. A Trambaix, aquesta tendència es dóna a tots els ramals, sobretot a la T1, T2 i T3, sent el tram comú el que presenta una evolució més moderada. A Trambesòs, aquesta millora ve explicada pel fort increment de la T4, encara que les línies T5 i T6 cauen respecte al 2016. Aquest indicador que s’obté en relacionar la valoració que els clients fan de cadascuna de les característiques o atributs del servei amb la importància que li atorguen.

  Motius d’insatisfacció amb el servei de TRAM


  L’estudi també mostra els principals motius d’insatisfacció (valoracions per sota del 7) per part dels usuaris del TRAM. Destaca la freqüència de pas a totes dues xarxes i, en segon lloc, el preu, a la xarxa de Trambaix, i la seguretat, a la de Trambesòs.
  Amb tot, a Trambaix millora la informació durant incidències, la correspondència amb altres mitjans, la rapidesa, el funcionament de les validadores, la facilitat d’accés a l’andana i la informació del servei. Ha empitjorat la puntualitat, la conducció suau i la facilitat per adquirir els títols. En canvi, a Trambesòs, millora la valoració de tots els atributs, destaquen l’atenció i amabilitat del personal, la informació durant incidències, el funcionament de les validadores i la correspondència amb altres mitjans.

  Raons per utilitzar el transport públic

  Majoritàriament, davant la pregunta de "quina és la principal raó per la qual vostè utilitza el transport públic", els viatgers consideren que el transport públic té un impacte positiu en el medi ambient. Si bé, no és un dels principals motius per escollir el TRAM com a mitjà de transport. Els menors de 25 anys són qui en major mesura utilitza el transport públic per sostenibilitat. Pel contrari, els majors de 64 anys pràcticament ni ho mencionen.

  Gairebé la meitat dels usuaris de TRAM utilitza el transport públic perquè considera que és més ràpid que el transport particular. D’altra banda, un de cada cinc viatgers no té alternativa ja que no disposa de vehicle privat.

  En general, els viatgers estan preocupats per la contaminació i la qualitat de l’aire de les ciutats (84,9%). Encara que poc més de la meitat dels usuaris es declara partidari de les restriccions del vehicle privat a les grans ciutats (58,7%).

  Més informació
 • L’ATM i TRAM reben la visita d’una delegació del Kazakhstan

  L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i TRAM han rebut una delegació de transport de la ciutat d’Almaty, el nucli més poblat de Kazakhstan, per compartir coneixements tramviaris. Amb motiu de la propera entrada en servei del tramvia de la república euroasiàtica, els convidats han visitat la seu de l’ATM, han realitzat una visita tècnica al Tramvia de Barcelona i han pogut recórrer les instal·lacions d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda.

  Per una banda, la delegació ha mostrat interès per la gestió de les dues xarxes de tramvia i pel model contractual i, per això, s’ha reunit amb l’ATM. D’altra banda, també ha volgut conèixer detalls de l’operació i de les rutines tècniques del Tramvia de Barcelona. La integració tarifària, la tecnologia contactless, el sistema de finançament, la seguretat dels modes públics i la preocupació per la cura del medi ambient, principalment per la qualitat de l’aire urbà, són alguns dels punts que les autoritats de transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Kazakhstan han posat en comú.

  Més informació
 • TRAM guanya el Global Light Rail Awards per la millor atenció al client

  El Tramvia de Barcelona ha guanyat el reconegut premi internacional Global Light Rail Awards en la categoria d’atenció al client. El director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i la directora de Màrqueting de TRAM, Anahí Martín, han estat els encarregats de recollir aquest important reconeixement a la gala que ha tingut lloc a Londres, aquesta passada nit.
  El jurat ha considerat que la feina que TRAM porta fent des de l’entrada en servei del tramvia de Barcelona en el camp de l’atenció al client mereix aquest reconeixement, destacant la gestió dels objectes perduts, on TRAM es diferencia de la resta d’operadors.

  A TRAM, la bona gestió dels objectes perduts s’aconsegueix gràcies al treball en equip, des dels conductors que recullen els objectes, i en alguns casos els poden retornar a l’usuari, fins a l’àrea d’atenció al client, passant pel centre de control, i en alguns casos, els inspectors.
  A més, des del 2014, es va implantar l’opció de l’enviament dels objectes per missatger sense cap cost pel viatger, millorant així el ventall d’opcions de recollida. Gràcies a aquesta gestió, durant el 2016 es van retornar un total de 727 objectes perduts, un 23 % més respecte l’any anterior.

  D’altra banda, la gestió dels objectes perduts integra la responsabilitat social empresarial, un dels valors de TRAM. Així, quan un objecte perdut no ha estat reclamat, al cap d’un mes s’envia –sempre que no hi hagi dades personals- a entitats de reinserció laboral com Solidança i Engrunes.
  Els Global Light Rail Awards, organitzats per l’editora de la revista Tramways & Urban Transit, són els premis de referència mundial dels sistemes tramviaris i cada any es presenten xarxes de tot el món

  Més informació
 • TRAM ajuda la Comunitat de Sant’Egidio de Barcelona a fer realitat el nou projecte de Casa de Família per a ancians

  El TRAM ha signat un conveni de col·laboració amb l’entitat Cultura, Solidaritat i Pau - Comunitat de Sant’Egidio per a la realització del projecte "Casa de Família" per a ancians a Barcelona. En concret, el Tramvia de Barcelona realitzarà una aportació econòmica per la quantitat de 15.000 euros per a cobrir el cost de les obres del menjador de l’equipament que s’està remodelant i adequant al carrer de Regomir, al cor de Ciutat Vella.

  A l’acte de signatura del conveni de col·laboració, que ha tingut lloc a la seu de la Comunitat de Sant’Egidio, hi han participat el director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i el representant de Cultura, Solidaritat i Pau - Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, Jaume Castro.

  Un projecte social integrat al barri

  L’entitat treballa amb aquest projecte per la gent gran del barri de Ciutat Vella des de fa un parell d’anys, en un espai cedit per la Fundació la Caixa. La "Casa de Família" és un espai comunitari en què es comparteixen serveis i espais, com ara: el menjador, la sala d’estar, la cuina. El funcionament de la casa, que compta amb habitacions personalitzades, es basa en el treball dels voluntaris de Sant’Egidio que, a més, estableixen lligams familiars amb la gent gran que acullen.

  La "Casa de Família" de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona preveu acollir fins a un màxim de vuit persones grans d’aquí a un any, al setembre de 2018, i realitzar un acte d’inauguració al mes de desembre del mateix any. Aquest projecte està pensat per a les persones grans en situació de pobresa, solitud o que estan al carrer, així com persones grans que no poden viure soles a casa. També està previst acollir persones grans refugiades.

  Un model d’atenció a les persones

  TRAM dóna suport a aquest projecte de "Casa de Família" de la Comunitat de Sant’Egidio des de les actuacions de Responsabilitat Social Empresarial que realitza a Barcelona i a la resta de municipis per on circula el tramvia, amb el convenciment que, amb aquesta acció, ajudarà a millorar les condicions de vida de les persones de la tercera edat amb menys recursos econòmics.

  L’entitat, inspirada en l’experiència de la Comunitat de Sant’Egidio de Roma, té com a finalitats la promoció de la justícia i la igualtat social, la pau, el desenvolupament, la cooperació internacional i la defensa dels drets humans. Entre les actuacions que duu a terme, organitza i gestiona serveis de tota mena per donar resposta a les exigències de la població més necessitada, com ara persones pobres, malaltes, minusvàlides, ancianes, refugiades o emigrants.

  La Comunitat de Sant’Egidio és un moviment global i laic, present en 75 països i fonamentat en la pregària, la solidaritat, l’ecumenisme i el diàleg. L’entitat compta amb una experiència de més de 40 anys en l’atenció a les persones necessitades i amb "Cases de Família" que funcionen amb èxit a les ciutats de Roma, Nàpols i Gènova (a Itàlia) i Anvers (a Bèlgica).

   

  Més informació
 • Serveis mínims de les línies de TRAM per la vaga general del 3 d’octubre

  Amb motiu de convocatòria de vaga general per demà dimarts, 3 d’octubre, les línies de tramvia funcionaran al 50% del seu servei habitual. Aquests serveis mínims han estat establerts pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i TRAM procurarà que es desenvolupin amb la màxima normalitat.

  Així, les línies T1, T2 i T3 (xarxa Trambaix) en hora punta -de 7h a 10h i de 17h a 20- circularan amb una freqüència de 24 minuts cadascuna, fet que representa que passarà un tramvia cada 8 minuts en el tronc comú entre les parades de Montesa i Francesc Macià. Fora d’aquest horari, la freqüència de pas de cada línia serà de 30 minuts, o sigui, de 10 minuts en el tronc comú.

  Per la seva banda, la línia T4 de la xarxa Trambesòs funcionarà de 7h a 21h amb una freqüència de 16 minuts i fora d’aquest horari, circularan tramvies cada 40 minuts. La línia T5 circularà amb freqüències alternades de 16 i 32 minuts i la T6 amb freqüències de 48 minuts.

   

  Els operadors de transport podran establir la distribució del nombre d’unitats per línia dins d’aquests criteris.  Barcelona, 2 d’octubre del 2017

  Més informació
 • TRAM difondrà les exposicions de cinc museus de Barcelona

  El TRAM ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, la Fundació Museu Picasso de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Museu Nacional) amb l’objectiu de facilitar la difusió de les exposicions d’aquests museus i centres de cultura a través del Tramvia de Barcelona.

  A l’acte de signatura del conveni, el qual ha tingut lloc a la parada del tramvia de Francesc Macià, avui dimecres 27 de setembre, hi han participat: el president de TRAM, Felip Puig; el director general de TRAM, Humberto López; el gerent del MACBA, Josep M. Carreté; el gerent del CCCB, Josep Desquens; la gerent de la Fundació Joan Miró, Dolors Ricart; la gerent de la Fundació Museu Picasso de Barcelona, Assun Pinillos; i el gerent del Museu Nacional, Víctor Magrans.

  El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els museus amb l’objectiu de fomentar la cultura, facilitar la difusió de les exposicions previstes i fomentar el coneixement de la oferta cultural dels centres museístics de la ciutat. Durant l’acte s’ha posat de manifest que el TRAM desitja col·laborar amb aquests cinc museus i centres culturals, perquè els usuaris del Tramvia de Barcelona tinguin una millor comunicació de les exposicions programades des d’ara fins a finals del 2018.

  Una actuació de difusió cultural de gran impacte

  El conveni del TRAM amb els museus, el qual estarà vigent fins al més de desembre de 2018, estableix una sèrie de compromisos del Tramvia de Barcelona amb la difusió de l’art i la programació cultural dels cinc museus. L’actuació comunicativa més destacada consistirà en la retolació integral d’un tramvia durant un període de dos mesos per fer difusió de les exposicions programades.

  Hi ha quatre museus interessats en la línia del Trambaix (el MACBA, el CCCB, el Museu Picasso i el Museu Nacional) i un museu que utilitzarà la línia del Trambesòs (la Fundació Joan Miró). L’acord establert entre el TRAM i els museus de la ciutat també inclou altres contraprestacions, com ara: la difusió de l’art i la cultura a través dels canals propis del Tramvia de Barcelona i l’ús d’espais per a l’organització d’activitats i esdeveniments.

  Calendari d’accions de comunicació al TRAM

  El calendari de les campanyes de comunicació al Tramvia de Barcelona s’inicia amb l’exposició "Poesia Brossa", que organitza el MACBA aquest mes de setembre. La resta d’accions es realitzaran seguint el calendari d’exposicions previstes:

  • "Poesia Brossa", al MACBA, des del 21 de setembre de 2017 al febrer de 2018. Acció al TRAM des del 15 de setembre al 15 de novembre.
  • "Després de la fi del món", al CCCB, des del 24 d’octubre de 2017 al 29 d’abril de 2018. Acció al TRAM des del 16 de novembre al 15 de gener.
  • "Beehave", a la Fundació Joan Miró, des del 15 de febrer de 2018 al 20 de maig. Acció al TRAM des del 15 de març al 14 de maig.
  • "Picasso i la cuina", al Museu Picasso, des del 24 de maig de 2018 al 30 de setembre. Acció al TRAM des del 15 de maig al 16 de juliol.
  • "Gala Dalí", patrocinada per Abertis, al Museu Nacional, des del 7 de juliol de 2018 al 14 d’octubre. Acció al TRAM des del 17 de juliol al 17 de setembre.

   

  Més informació
 • TRAM transporta 69.000 persones més que l’any passat durant La Mercè

  TRAM ha transportat 68.789 persones més que l’any anterior durant les celebracions de La Mercè. Entre les seves dues línies, Trambaix i Trambesòs, s’han desplaçat un total de 252.800 persones entre els dies 22 i 25 de setembre.

  En detall, a Trambaix s’han comptabilitzat 159.488 validacions entre els quatre dies. Aquesta xifra suposa un augment de 49.009 persones respecte l’any 2016. A Trambesòs hi ha hagut 93.312 validacions durant el cap de setmana llarg de La Mercè, 19.780 desplaçaments més que l’any passat.


  Per franges horàries, l’increment de validacions més important s’ha donat a la franja d’entre les 17.00 i les 21.00 hores, hores prèvies a l’inici dels concerts en diferents punts de la ciutat de Barcelona. TRAM ha ofert servei ininterromput des de les 05.00h del divendres dia 22 fins a les 00.00h del diumenge dia 25 de setembre. Entre els aspectes més remarcables del reforç del servei realitzat amb motiu de les festes de La Mercè, destaca també l’ús de tramvies dobles.

  Més informació
 • TRAM reforça el seu servei per la Mercè

   

  Amb motiu de les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona, el TRAM realitzarà servei ininterromput a les línies T2, T3, T4 i T5: des de les 05.00 hores del divendres 22 fins a les 24.00 hores del dilluns 25 de setembre. D’aquesta manera, TRAM posa tots els seus mitjans per facilitar els desplaçaments dels ciutadans durant les nits de les Festes de la Mercè que, com cada any, originen activitats a diversos punts de la ciutat, entre ells la zona del Fòrum.

  Entre les 02.00h i les 05.00h del matí, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts i la freqüència de la línia T5, de 30 minuts al Trambesòs. Al Trambaix, la freqüència serà de 15 minuts al tronc comú. Les línies T1 i T6 realitzaran el servei en el seu horari habitual.

   

  Més informació
 • TRAM reforça el servei per facilitar la mobilitat amb motiu de la manifestació convocada a Barcelona

  Barcelona, 24 d’agost de 2017. El TRAM ha previst ampliar el servei de les línies del tramvia de Barcelona el proper dissabte 26 d’agost per facilitar l’arribada a la manifestació de rebuig dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

   

  Amb aquest objectiu, els serveis del Trambaix i del Trambesòs es reforçaran amb tres tramvies dobles, doblant la seva capacitat (de 220 a 440 persones/tramvia), durant la franja compresa entre les 16 i les 21 hores. Les unitats múltiples circularan en substitució de les simples de la línia T4 al Trambesòs, i al Trambaix en substitució de les simples que circulen per la línia T3.

  La manifestació que es preveu multitudinària té previst començar a les 18 hores als Jardinets de Gràcia, amb un recorregut que continuarà pel passeig de Gràcia i acabarà a la plaça de Catalunya.

  Més informació
 • Més de 4.000 alumnes de 90 centres participen en les activitats del projecte ‘TRAM, un mitjà d’educació’

  El projecte educatiu “TRAM, un mitjà d’educació” ha arribat a un total de 4.066 persones el curs 2016-2017, provinents majoritàriament dels centres d’ensenyament i les entitats de la gent gran dels municipis de l’àrea d’influència del tramvia de Barcelona. Aquest és el desè curs consecutiu que TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu, amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre actituds de civisme i medi ambient relacionades amb els desplaçaments en transport públic.
   
  El projecte, que s’ofereix des del servei TRAMeduca, s’ha desenvolupat d’octubre del 2016 a juliol del 2017, amb la realització d’un total de 176 activitats presencials, a les cotxeres de Sant Adrià de Besòs (94 activitats) i les cotxeres de Sant Joan Despí (82 activitats). Durant el curs 2016-2017 han participat en el projecte educatiu un total de 90 centres: 9 escoles bressol; 38 escoles d’educació Infantil i Primària; 28 instituts d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius; 6 escoles d’Educació Especial; 2 esplais o casals i 7 entitats de gent gran.

  En aquesta desena edició hi han participat centres dels municipis d’Alella, Badalona, Barcelona, Blanes, Cornellà de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Montgat, Olot, Premià de Dalt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Terrassa i Vilassar de Mar.

  Novetats en la programació d’activitats per al curs 2017-2018
   
  El programa d’activitats del servei educatiu TRAMeduca per al proper curs, les quals són gratuïtes i es realitzen amb monitors especialitzats, presenta dues novetats destacades: la guia per a l’elaboració del treball de recerca de secundària, i una activitat sobre educació ambiental i mobilitat que es realitza als centres escolars. L’oferta completa per al curs 2017-2018 és la següent:

  • Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte i d’un breu recorregut per les cotxeres, els infants poden veure el funcionament del Tramvia de Barcelona.
  • Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d’un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
  • Viu el transport públic (8-10 anys). Per coneixen els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
  • Aventura’t al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia i, al mateix temps, fomentar l’autonomia personal i les bones conductes dins del transport públic.
  • TRAMsporta’t (10-12 anys). Diverses activitats per a valorar els diferents mitjans de transport des d’una perspectiva mediambiental, a partir d’aspectes com la contaminació atmosfèrica i acústica, l’eficiència i la sostenibilitat.
  • I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i les característiques específiques del tramvia, posant l’èmfasi en aspectes de seguretat i respecte als espais públics.
  •  L’energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia des d’una perspectiva mediambiental i tecnològica, amb la possibilitat de complementar-la amb una visita a la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs.
  •  La Guia del Treball de Recerca del TRAM (16 anys). 14 propostes classificades en cinc grans temàtiques per als centres d’ensenyament, amb un servei d’acompanyament per als alumnes en el procés d’aprenentatge i investigació del tramvia (www.trameduca/treball-de-recerca).

  Altres serveis i activitats de TRAMeduca

  • El TRAM com a transport escolar. Servei que dóna suport al desplaçament de grups d’escolars en tramvia per facilitar la realització d’activitat fora dels centres escolars.
  •  SuperTRAM. Visita combinada a les instal·lacions de TV3 i Catalunya Ràdio, amb el tramvia com a mitjà de transport que uneix les dues seus de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  •  El nostre TRAM. Activitat per a majors de 65 anys en la qual es treballen totes les passes que una persona ha de seguir a l’hora de fer un desplaçament amb tramvia i en la qual es posa l’èmfasi en els aspectes de seguretat, autonomia, orientació i ús prioritari del tramvia com a transport públic, accessible i segur.

   
  Activitats amb el segell de qualitat educativa
   
  El TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.

  Més informació
 • TRAM reforça el servei amb motiu del Cruïlla Barcelona Summer Festival

  El TRAM reforçarà el servei de la línia T4 del TRAMbesòs amb motiu de la celebració del Cruïlla Barcelona Summer Festival que tindrà lloc a la zona del Parc del Fòrum el dies 7, 8 i 9 de juliol. Les unitats múltiples circularan per la línia T4 a partir de les 18 hores i el servei es podrà reforçar també amb més tramvies per atendre demandes puntuals d’increment del servei a la sortida dels concerts.
   
  L’horari serà l’habitual dels caps de setmana i la resta de línies funcionaran amb normalitat.

 • TRAM posa en funcionament l’Ecocalculadora per descobrir la petjada ecològica de cada trajecte

   TRAM ha posat en funcionament l’Ecocalculadora, una nova aplicació desenvolupada perquè els usuaris del tramvia de Barcelona descobreixin els avantatges ambientals, energètics i econòmics de fer servir un dels mitjans de transport més sostenibles i moderns de la ciutat. A partir de la implementació d’aquest sistema, a cada trajecte que l’usuari consulti al cercador d’horaris de la web o l’aplicació mòbil, l’Ecocalculadora li ofereix automàticament dades relacionades amb la petjada ecològica del TRAM, com ara l’estalvi d’energia o d’emissions. D’aquesta manera, l’usuari pot descobrir tot el que estalvia per haver escollit el tramvia i no el vehicle privat, amb gràfics comparatius.
   
  L’Ecocalculadora mostra els avantatges d’utilitzar el tramvia i aporta un valor afegit als usuaris del TRAM a través de la nova funcionalitat associada a les cerques dels trajectes que es poden fer dels del web i des de l’aplicació per a dispositius mòbils (TRAM Barcelona). La nova funcionalitat de l’Ecocalculadora, que s’ha realitzat amb la intervenció d’experts en canvi climàtic i mobilitat, utilitza uns algoritmes que relacionen directament el recorregut que es vol fer i les dades de la petjada ecològica de l’automòbil i el tramvia.

  Entre d’altres dades, l’aplicació té en compte que un automòbil duplica l’emissió de CO2 i multiplica per 100 l’emissió de gasos contaminants per quilòmetre i usuari. Només amb aquestes dades, l’Ecocalculadora del TRAM mostra que el tramvia contamina menys de la meitat que el vehicle privat, tot i transportar fins a 30 persones més de mitjana per trajecte.
   
  Per accedir a l’Ecocalculadora, primer cal fer una recerca d’informació de línies i horaris al web del TRAM o des de l’aplicació per a mòbils. Un cop s’han escollit les dades del trajecte que es vol consultar, es mostren els resultats i un desplegable gràfic amb la informació ecològica.

   

  La mobilitat sostenible del tramvia
   
  El TRAM és un dels mitjans de transport urbans més sostenibles que existeixen en l’actualitat: consumeix menys energia i no genera contaminació ni soroll, ajudant a millorar la qualitat de vida dels habitants de la Regió Metropolitana de Barcelona.
   
  El transport públic del tramvia de Barcelona opera en 56 estacions, repartides en 6 línies que sumen un total de 29 km amb una plataforma pròpia de circulació. Els 41 moderns tramvies que circulen per les línies del TRAM tenen una capacitat màxima de 218 persones (64 viatgers asseguts i 154, drets) i disposen d’una tecnologia eficient sense emissions que els permet generar electricitat quan frenen i que poden aprofitar els altres tramvies.

  Més informació
 • El TRAM Barcelona Open – Fundació Johan Cruyff porta a la ciutat el 1r Torneig Internacional de tennis en cadira de rodes de Barcelona

  El TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff és el I Torneig Internacional de Tennis en cadira de rodes que tindrà lloc a la ciutat durant 4 dies a partir del dijous 29 de juny. Un projecte que neix amb la il·lusió de donar a conèixer el tennis en cadira de rodes a Barcelona, i amb la voluntat de convertir-se en un referent en el circuit mundial de l ́especialitat, on els principals valors que representa com la inclusió, la igualtat o el desenvolupament personal puguin ser compartits per jugadors, organització, aficionats, sponsors, col·laboradors i voluntaris.
   
  L’emplaçament on es realitzarà el Torneig és el Real Club de Polo de Barcelona, que des del 28 de juny i fins al 2 de juliol acollirà diferents actes relacionats amb l’esport en cadira de rodes. Els partits es dividiran en tres quadres de competició: masculí, femení i quads (jugadors amb afectació a les extremitats superiors). En total, 39 jugadors de 14 nacionalitats diferents prendran part del TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff. Entre ells: 9 jugadors nacionals, 15 participants que es troben entre els top-50 del món en les seves respectives categories i jugadors dels últims Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro 2016.

  L’esdeveniment té com a eslògan “Mou el límit”, en homenatge a la superació personal que, en aquest cas, protagonitzen tots els jugadors participants. Gràcies al suport del TRAM de Barcelona, la Fundació Johan Cruyff i el Real Club de Polo de Barcelona, així com el de totes les institucions, patrocinadors i col·laboradors, s’ha fet possible que el TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff creïn una sèrie de sinergies entre el tennis en cadira de rodes, els valors que promou i la ciutat de Barcelona. Una ciutat considerada com un referent mundial al món de l’esport, amb una gran quantitat d’esdeveniments entre els quals es pretén que el TRAM Barcelona Open Fundació Johan Cruyff s’instal·li com la gran cita anual de l’esport adaptat.

  Fundació Johan Cruyff
   

  La Fundació Johan Cruyff neix l’any 1997, gràcies a una inquietud personal del seu creador: que cap nen sigui exclòs de l’activitat esportiva, sigui quina sigui la seva situació social o diversitat funcional. Sota l’objectiu d’inclusió i igualtat, la Fundació adopta l’esport com a idioma universal que no distingeix de procedències, cultures, religions o discapacitats i com a mitjà amb el qual els nens milloren la seva condició física, aprenen a relacionar-se, es desenvolupen com a persones i milloren la seva qualitat de vida. Amb aquesta finalitat, s’impulsa la pràctica esportiva a través de diferents projectes, com els Cruyff Courts, el Pati 14 o els projectes esportius per a nens amb discapacitat.

  Vint anys després del seu naixement, la Fundació és un referent mundial en la promoció de l’esport per a nens i nenes amb discapacitat i amb risc d’exclusió social. Des de l’any 2016 en Johan ja no està entre nosaltres, però la seva missió segueix intacta: millorar la qualitat de vida dels nens a través de l’esport.

  TRAM Barcelona
   
  TRAM Barcelona és una empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes actuals de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona i que busca fer-ho de la manera més eficient i oferint el millor servei als seus viatgers perquè puguin desplaçar-se de manera ràpida, còmoda i segura. Es tracta del transport públic més accessible i és constant en la seva tasca d’adaptabilitat per millorar el dia a dia de les persones amb mobilitat reduïda. Un dels objectius és generar confiança als usuaris per superar i moure límits. A més, el grup aposta per la sostenibilitat entesa des del punt de vista mediambiental, així com ètic i social. Aquest fet porta el TRAM a participar activament en iniciatives alineades amb els seus principis i valors, com a part de la seva política de Responsabilitat Social i el seu compromís amb la societat.

  Real Club de Polo de Barcelona
   
  El Real Club Polo de Barcelona és un dels clubs esportius més importants de Barcelona i d’Espanya. Una Associació sense ànim de lucre fundada l ́any 1897 que compta amb una extensió de 29 hectàrees al centre de Barcelona on el seus més de 10.000 socis poden practicar un total de 5 disciplines (tennis, hípica, hoquei, polo i pàdel). La seva missió és el foment, desenvolupament i la pràctica de l’activitat física i esportiva a través d’aquestes 5 disciplines, que són amb les quals manté una afiliació amb les seves respectives federacions. En paral·lel, promou i participa en iniciatives socials i benèfiques on es fomentin els valors amb que es basa, com són l’esportivitat, la tolerància, l’amistat, la solidaritat i la bona convivència. Aquest any el Real Club de Polo de Barcelona celebrà el seu 120 aniversari amb una clara aposta pel TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff.
   
  José Coronado
   
  Jugador de tennis en cadira de rodes i director del TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff. Ara fa 10 anys, en un accident de trànsit, José Coronado es va trencar la columna vertebral i va patir una lesió medul·lar. Va ser aleshores quan va conèixer l’esport adaptat i va iniciar-se en la pràctica de tennis en cadira de rodes, que es convertiria en una eina fonamental en el seu procés de rehabilitació. José Coronado és un dels ambaixadors esportius de la Fundació Johan Cruyff des de fa 5 anys. Gràcies a això, va rebre a l’any 2015 una beca per estudiar un Màster en Gestió Esportiva al Cruyff Institute. Com a resultat d’aquesta formació i com un dels treballs acadèmics que va realitzar-hi, va néixer la idea de crear el I Torneig Internacional de tennis en cadira de rodes a la ciutat de Barcelona. Després d’un any i mig de treball, el somni es converteix en realitat i el TRAM Barcelona Open - Fundació Johan Cruyff ja és una realitat.
   

  Més informació
 • Els tramvies circularan durant tota la nit de Sant Joan

   

  Aquest divendres 23 de juny, Revetlla de Sant Joan, el TRAM funcionarà de manera ininterrompuda durant tota la nit. Un any més, TRAM vol ajudar a facilitar la mobilitat dels ciutadans en una nit on tradicionalment es produeixen molts desplaçaments.

  Per aquest motiu, les línies T2 i T3 del Trambaix i les línies T4 i T5 tindran tramvies circulant des de les 5:00 hores de la matinada del dia 23 fins a les 02:00 hores del diumenge 25 de juny.

  La freqüència de pas dels tramvies entre les 23 hores i les 5 hores al Trambaix serà de 15 minuts al tram comú i de 30 minuts a les línies T2 i T3. Al Trambesòs, entre les 22 hores i les 5:00 hores, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts, i la de la línia T5 serà de 30 minuts. A partir de les 5:00 hores les freqüències seran les habituals d’un dia festiu.

  Seguir llegint
 • TRAM lliura els premis de la TRAMa en una festa literària a l’Esmuc

   

   

  TRAM i ATM, l’Autoritat del Transport Metropolità, presenta el relat guanyador de la TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en català. L’acte, que tindrà lloc en el marc d’una festa literària a l’Escola Superior de Música de Catalunya – Esmuc, avui dimecres 21 de juny, a les 19 hores, comptarà amb la participació del director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

   

  El relat col·lectiu “El conductor fantasma”, iniciat per Jordi Sierra i Fabra, amb la participació dels usuaris del tramvia: Laura Freixas, Maria Castellet, Gerard Gomila, Laura Mucha, Íñigo Moreno, Cristina Balló, Javier Debarnot, Ivan Parrot i Berta Carbonell, ha guanyat la 4a edició de la TRAMa. En la valoració del relat guanyador, el jurat, format per Joan Antoni Martín Piñol (escriptor), Laia Terron (Laboratori de Lletres) i Ester F. Matalí (Què Llegeixes?), ha tingut en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia aparegui a la narració.

   

  L’acte, conduït per la periodista del programa literari “Punt de Llibre” de la Cadena SER, Pilar Argudo, comptarà amb la participació de Maite Carranza, David Cirici, Anna Manso, Care Santos, i Jordi Sierra i Fabra, els cinc escriptors i escriptores que van iniciar els relats del concurs de la TRAMa 2017. Aquests autors comparteixen, entre d’altres, la participació a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, on la literatura catalana ha estat convidada d’honor aquest any. De manera col·laborativa i en directe, els autors de la TRAMa realitzaran una demostració de creació literària amb la participació del públic assistent.

   

  Premis per a totes les persones participants

   

  Totes les persones inscrites i participants al concurs de La TRAMa que han escrit almenys un fragment vàlid seran obsequiats amb una targeta T-10 i l’oferta d’un 20% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals programats pel Laboratori de Lletres durant el 2017.

   

  Els deu coautors del relat guanyador de la quarta edició de La TRAMa obtindran una targeta T-Trimestre d’una zona, valorada en 142 euros. A més, el Laboratori de Lletres ofereix als guanyadors el curs presencial “Imagina i escriu”, sessió única i exclusiva de tres hores durant 2017, una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals del 2017.

   

  El tramvia de Barcelona, al centre del relat

   

  En aquesta edició, organitzada pel TRAM i ATM, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, Quatre Ratlles i l’ESMUC, han participat un total de 150 persones usuàries del tramvia de Barcelona, les quals han elaborat fins a 15 relats en un procés de creació literària desenvolupat del 5 al 31 de maig. A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors professionals participants en aquesta edició, es van crear 15 relats diferents.

   

  El concurs la TRAMa 2017 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

  Més informació
 • El Trambesòs transporta un 14,6% més de viatgers durant el Primavera Sound

   

   

  La línia T4 del TRAM ha estat utilitzada per gairebé 160.000 persones durant els 5 dies en què s’ha celebrat el festival Primavera Sound, realitzat a la zona Fòrum de Barcelona del dimecres 31 de maig al diumenge 4 de juny. Aquesta xifra suposa un augment del 14,6% de les validacions respecte a la mitjana de les obtingudes durant el mateix període del mes de maig.

  En números absoluts, la línia T4 del tramvia de Barcelona ha obtingut un increment de 20.358 viatgers respecte la mitjana del mes de maig de 2017, i un increment de 4.543 viatgers respecte a l’anterior edició del festival Primavera Sound 2016. A més, el divendres 2 de juny, el TRAM va assolir la xifra rècord de 40.562 viatgers respecte a les validacions mitjanes d’un dia feiner des de l’inici de la xarxa Trambesòs.

   

  Validacions a la T4 Trambesòs - Primavera Sound 2017

  Mitjana

  maig 2017

  PS 2016

  PS 2017

  Increment PS 2017

  vs mitjana maig 2017

  Increment PS 2017

  vs PS 2016

  Absolut

  %

  Absolut

  %

  Dimecres

  31 de maig

  34.762

  36.786

  39.661

  4.899

  14,09%

  2.875

  7,82%

  Dijous

  1 de juny

  33.449

  37.596

  39.700

  6.251

  18,69%

  2.104

  5,60%

  Divendres

  2 de juny

  34.260

  39.071

  40.562

  6.302

  18,40%

  1.491

  3,82%

  Dissabte

  3 de juny

  23.220

  27.769

  27.002

  3.783

  16,29%

  -767

  -2,76%

  Diumenge

  4 de juny

  13.769

  14.051

  12.891

  -878

  -6,37%

  -1.160

  -8,26%

  TOTAL

  139.458

  155.273

  159.816

  20.358

  14,60%

  4.543

  2,93%

  Per franges horàries, els increments de validacions més important s’han donat a la franja d’entre les 17 i les 21 hores, seguida de les franges de matinada. Des del dimecres 31 de maig al diumenge 4 de juny, el servei de la línia T4 del TRAM ha estat en funcionament durant tres dies. Entre els aspectes més remarcables del reforç del servei realitzat amb motiu del festival Primavera Sound, destaca l’ús de tramvies dobles, coincidint amb el final dels concerts més multitudinaris.

   

   

  Més informació
 • TRAM i ATM posen en funcionament una campanya per donar visibilitat a la feina de la plantilla

   

  TRAM i ATM, l’Autoritat del Transport Metropolità, han engegat una campanya de sensibilització per donar a conèixer la feina que realitzen els treballadors del tramvia de Barcelona i que incideix directament en la qualitat i seguretat dels viatgers.

   

  Aquesta iniciativa dóna resposta a la percepció obtinguda a l’enquesta de satisfacció que anualment realitza TRAM entre els seus usuaris. Si bé la nota mitjana és alta, un 7,5 sobre 10, l’enquesta posa de manifest que la majoria de persones que viatgen en el tramvia de Barcelona no adverteixen la feina que hi ha al darrere per garantir la seva seguretat, l’òptim funcionament de les instal·lacions i que tot estigui a punt.

   

  Per tal de mostrar i donar a conèixer les persones que hi ha al darrere dels viatges dels usuaris del tramvia de Barcelona, els protagonistes de la campanya són els treballadors del TRAM. Per a realitzar-la s’ha seleccionat una mostra representativa de testimonis reals de les “moltes persones que ho fan possible”. De fet, en els diferents materials creats hi apareix personal de conducció, inspecció, atenció al client, seguretat, manteniment i del centre de control. En total hi han pres part 11 treballadors en representació del conjunt de 338 persones que hi treballen al TRAM.

   

  Amb el lema “Darrere del teu viatge, hi ha moltes persones que el fan possible”, s’han dramatitzat diferents situacions on la intervenció de personal de TRAM és clau pel benestar del viatger durant el trajecte en el tramvia de Barcelona. L’agència de publicitat que ha realitzat la campanya és Matèria Creativa, la direcció creativa va signada per David Ruano, i l’actriu Carme Elies posa la veu del vídeo que ja es pot visionar a www.tram.cat/persones.

   

 • TRAM reforça la línia T4 per la Feria de Abril

   

  TRAM reforça el servei del Trambesòs, millorant les freqüències de pas dels combois, amb motiu de la Feria de Abril de Catalunya que es celebra des d’aquest divendres, 28 d’abril i fins el 7 de maig a la zona Fòrum. D’aquesta manera, un any més, TRAM adapta el seu servei a la demanda dels ciutadans que durant aquests dies podran apropar-se, des de qualsevol punt de Barcelona, a la Feria de Abril en transport públic.

  La millora de les freqüències afectarà a la línia T4 de la xarxa Trambesòs ja que aquesta línia compta amb la parada Fòrum que es troba al l’entrada del recinte. El reforç millorarà les freqüències de les nits dels caps de setmana i dels festius (28, 29, 30 d’abril i 1, 5, 6 i 7 de maig) entre les 21 h i les 24 h.

   

 • TRAM i l’ATM convoquen una nova edició de La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en català

  ·      Maite Carranza, David Cirici, Anna Manso, Care Santos i Jordi Sierra i Fabra són els escriptors que participen en la quarta edició de La TRAMA, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

   

  TRAM i l’ATM convoquen una nova edició de La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en llengua catalana, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i el suport de Quatre Ratlles. Els usuaris del tramvia de Barcelona s’hi poden inscriure i esdevenir autors d’una narració col·lectiva, en la qual també hi participaran escriptors de renom, com ara: Maite Carranza, David Cirici, Anna Manso, Care Santos i Jordi Sierra i Fabra. Aquests cinc escriptors de la quarta edició de La TRAMa iniciaran un total de 15 relats a la xarxa que hauran de desenvolupar els usuaris de TRAM participants.

  L’organització del concurs de La TRAMa busca 150 persones lletraferides entre els usuaris del tramvia que vulguin participar en l’elaboració d’una història col·lectiva per escrit. Les inscripcions al concurs s’obren el proper dilluns 24 d’abril des del web de TRAM (www.tram.cat). El desenvolupament del concurs es realitzarà del 5 al 31 de maig, i per participar-hi només cal tenir més de 18 anys, escollir un dels relats i estar disponible i participar en línia.

  Aquesta quarta edició de La TRAMa s’inicia just amb la celebració de la diada de Sant Jordi del proper 23 d’abril, per a la qual el TRAM i la Institució de les Lletres Catalanes han realitzat una edició especial de targetes amb frases dels cinc autors participants. Aquest any, el TRAM celebra el dia del llibre i la rosa amb l’actuació d’uns actors disfressats de Sant Jordi i la princesa que interactuaran amb els viatgers, els quals podran fer-se una foto per pujar-la a xarxes socials i rebran una de les targetes literàries dels autors de La TRAMa.

   

   

 • TRAM dóna les gràcies als usuaris pel seu comportament cívic amb una campanya de vídeos enregistrats amb càmera oculta

   

  TRAM inicia una nova campanya de civisme amb el lema “Perquè tu ens importes, les persones primer”, en aquesta ocasió per donar les gràcies als usuaris que tenen un comportament cívic. La tercera edició de la campanya de civisme al tramvia de Barcelona dóna les gràcies a tots aquells usuaris que són cívics i cedeixen o reserven els seients a les persones que mereixen atenció especial. D’aquesta manera, la nova campanya de civisme pretén arribar a aquells usuaris que no són cívics, amb el suggeriment d’un canvi en la conducta incívica.

   

  Amb el lema “Gràcies per fer del tramvia un espai mes humà còmode i segur”, TRAM ha elaborat un missatge positiu per abordar les situacions d’incivisme al tramvia de Barcelona i, al mateix temps posar de manifest que la majoria d’usuaris són persones cíviques. El contingut de la campanya dóna les “gràcies per cedir el seient a les persones que més ho necessiten”. En aquest sentit, hi ha quatre grups de persones que requereixen una atenció especial durant els trajectes en tramvia, i en el transport públic en general: gent gran, dones embarassades, persones amb mobilitat reduïda i persones amb infants petits.

   

  Més informació
 • El servei de la línia T4 afectat per la mitja Marató

  El diumenge 12 de febrer, el servei de la línia T4 del Trambesòs es veurà afectat per la celebració de la mitja Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Meridiana i l’avinguda Diagonal.

  Entre les 7:45 h i les 11:30 h, es suprimirà totalment el servei de la línia T4. Entre les 11:30 h i les 12:00 està previst que es recuperi el servei entre les parades d’Estació de Sant Adrià i Glòries i a partir de les 12:00 h es preveu restablir el servei entre Glòries i Ciutadella | Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.

 • TRAM amplia el servei d’hora punta A les línies T1, T2 i T3 a partir de l’1 de febrer

  TRAM modifica el servei de les línies T1, T2 i T3 de la xarxa Trambaix a partir de l’1 de febrer per millorar l’oferta de 17 a 20 hores, de dilluns a dijous feiners, amb l’adopció de freqüències d’hora punta, com les que hi ha actualment entre les 7 i 10 hores, passant de 5 a 4 minuts. El nou servei del Trambaix, que té com a objectiu l’adaptació de l’oferta del tramvia de Barcelona a la demanda, s’aplicarà tots els mesos de l’any a excepció del mes d’agost, mes en què s’elimina el servei de la línia T1, el qual quedarà cobert per la línia T2.

   

 • Nou rècord de viatgers a la xarxa del tramvia de Barcelona

  El tramvia de Barcelona ha transportat un total de 26,8 milions de viatgers el 2016, la xifra més alta des de l’entrada en servei del TRAM, un 5,5% més que l’any anterior. En concret, s’hi van transportar 17,7 milions de viatgers al Trambaix (amb un increment del 4%), i més de 9,1 milions al Trambesòs (amb un increment del 8,6%).

  Les dades obtingudes durant l’any passat, a més de mostrar que és la primera vegada que TRAM supera els 26 milions de viatgers anuals, marquen una tendència a l’alça, si es té en compte que des del mes d’octubre s’han consolidat els 100.000 viatgers en dia feiner.
  En els gairebé 13 anys de servei del TRAM, més de 277 milions de viatgers han utilitzat el tramvia de Barcelona. La xarxa Trambaix, amb tres línies (T1, T2 i T3) i 29 parades, i una demanda superior, ha estat utilitzada per més de 190 milions de viatgers des de la seva posada en funcionament. La xarxa Trambesòs, també amb tres línies (T4, T5 i T6) i 27 parades, ha estat utilitzada per més de 87 milions de viatgers.
  La xarxa Trambaix va entrar en servei el 3 d’abril de 2004 i la xarxa Trambesòs ho va fer el 8 de maig del mateix any. El creixement del nombre de viatgers del tramvia de Barcelona ha estat constant des de la seva posada en funcionament, amb l’única excepció dels anys 2010 i 2012, període en què es va produir un estancament.

  Més informació
Subscriu-te al NEWSLETTER

Registra’t ara i rep totes les novetats TRAM!