Utilitzem cookies de tercers per millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Més informació

Català

PREMSA


Informa’t amb les notes de premsa

Coneix tot el que passa al TRAM. En aquest apartat trobaràs els nostres comunicats on expliquem les novetats i afectacions en el servei, els nostres projectes, les iniciatives més solidàries i tot el que és rellevant per al tramvia.

treballadora del TRAM Barcelona
Notes de premsa
Any:
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • Pilarín Bayés convida a descobrir la història del tramvia a petits i grans

  TRAM, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Editorial Mediterrània van presentar ahir el llibre La petita història del tramvia amb la Pilarín Bayés, la il·lustradora que ha dibuixat l’evolució d’aquest mode de transport. El llibre explica en 16 pàgines la història dels primers tramvies, arribats a Barcelona el 1872, l’arribada i funcionament del Tramvia Blau i l’entrada en funcionament del TRAM.

  El llibre forma part d’una col·lecció de 317 volums que van començar a publicar-se l’any 1993 i han explicat la història de grans artistes, persones il·lustres, edificis i modes de transport.

  La presentació va tenir lloc a la llibreria Laie de Barcelona on la periodista Marina Romero va dirigir una conversa amb la Pilarín Bayés; la responsable de l’Editorial Mediterrània, la Montserrat Costas; el director de la Fundació TMB, Santiago Torres; i el director general de TRAM, Humberto López Vilalta.

  La presentació d’ahir al vespre va congregar a mig centenar de persones a la llibreria LAIE de Barcelona. El director general de TRAM va compartir la il·lusió de participar en aquest llibre: "TRAM celebrarà 15 anys l’any vinent i no volem perdre la nostra identitat ni orígens. Per això mateix, quan ens van comunicar que també hi participaria TMB, ens va fer doble il·lusió. I aquesta il·lusió es va ser triple quan vam saber que aquestes històries del tramvia serien un conte de la Pilarín Bayés".

  El director de la Fundació TMB va voler destacar també l’ús d’aquesta història com "una eina pedagògica per a les generacions més joves i per conscienciar als més petits sobre el paper fonamental que ha jugat el tramvia en el desenvolupament de la ciutat i de la seva àrea metropolitana".

  "Aquest conte m’ha fet molta il·lusió dibuixar-lo perquè el tramvia és un punt on es creua la vida de molta gent. A més, guardo un molt bon record de quan jo vivia a Barcelona, dibuixar aquestes històries i tota la feina de documentació m’han fet recordar aquella època d’estudiant quan vivia a Barcelona i tenia la parada de tramvia davant de casa", ha declarat Pilarín Bayés, autora de les il·lustracions, per tancar la presentació.

  A partir d’avui, ja es pot adquirir La petita història del tramvia a les principals llibreries de Barcelona i a la botiga online de TRAM, www.botiga.tram.cat. A més, s’incorpora als materials dels programes d’activitats escolars TMB Educa i TRAMeduca.

   

  Més informació
 • TRAM reforça el servei durant la campanya de Nadal

  Amb motiu de les festes de Nadal, el servei de TRAM modificarà els horaris i els adaptarà a la demanda prevista pels dies 6, 16, 23, 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2018, i l’1 i 13 de gener de 2019. Un any més, el dilluns 24 de desembre, el servei finalitzarà a les 22.00 hores en tota la xarxa de TRAM. La nit de Nadal, del 25 al 26 de desembre, s’oferirà circulació tant a Trambaix com a Trambesòs fins a les 2.00 hores. I el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre, s’establiran freqüències de pas de diumenge fins a les 00.00 hores.

  Durant la nit de Cap d’any, el 31 de desembre, hi haurà tramvies circulant ininterrompudament amb freqüències de 15 minuts al tronc comú de les línies T2 i T3 a Trambaix, entre les 22.00 i les 5.00 hores. A Trambesòs, a la línia T4 la freqüència serà de 20 minuts i a la T5 de 30 minuts també entre les 22.00 i les 5.00 hores. La resta de l’horari serà l’habitual. Pel que fa a l’1 de gener, també s’establiran freqüències de pas de diumenge fins a les 00.00 hores.

  A més, el dies 6, 16 i 23 de desembre i el 13 de gener s’establiran freqüències de pas de dissabte fins les 00.00 hores coincidint amb l’horari comercial i l’inici del període de rebaixes d’hivern. TRAM recorda que el 5 de gener es poden veure modificades les freqüències de pas habituals segons el recorregut de les cavalcades de Reis dels diferents municipis de la xarxa.

   

  Més informació
 • Afectacions en el servei de TRAM per la celebració a L’Illa Diagonal

  El servei de TRAM es veurà afectat com a conseqüència de les celebracions del 25è aniversari del Centre Comercial L’Illa Diagonal, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, demà dimarts 4 de desembre.

  Segons les indicacions de la Guàrdia Urbana, per garantir la seguretat dels espectadors del piromusical i dels usuaris del tramvia, entre les 20 i les 22 hores es prohibirà el pas de tot tipus de vehicles per la Diagonal, inclòs el tramvia, entre l’avinguda de Sarrià i la plaça de Francesc Macià.

  Així, entre les parades de Maria Cristina i Francesc Macià de les línies T1, T2 i T3 no circularan tramvies en aquesta franja horària fins que la Guàrdia Urbana ho indiqui.

  Aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament dels actes de celebració i de quan s’obri el perímetre de seguretat.

   

  Més informació
 • TRAM i Moventia renoven l’acord amb Sant Joan de Déu per garantir la mobilitat de persones sense llar

  TRAM i Moventia han renovat el suport al projecte d’accés a la mobilitat per a persones en situació de sense llar ateses per Sant Joan de Déu a Barcelona. Aquesta col·laboració, que s’emmarca en les actuacions que totes dues companyies realitzen com a empreses socialment responsables, suposa l’aportació de 60.000 euros per facilitar el transport públic de les persones ateses des de diferents programes socials. L’ajut incideix directament en les prop de 500 persones, homes i dones entre 18 i 65 anys, ateses anualment per Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona, en tots els programes.

  A l’acte de renovació de la col·laboració, que va tenir lloc al Centre Residencial d’Inclusió Hort de la Vila, el divendres 23 de novembre, hi van participar: la vicepresidenta Corporativa, Comunicació Interna i Institucional de Moventia, Sílvia Martí; el president de TRAM, Felip Puig; el director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, Salvador Maneu; i el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota.

  Durant la trobada, els representants de les dues empreses van poder compartir impressions amb algunes de les persones directament afavorides pel projecte, així com amb un voluntari del centre i amb el responsable del programa "Llars" (pisos d’inserció per a persones sense llar). En les intervencions, van coincidir en destacar el fet diferencial que té per a la reinserció de les persones sense llar l’accés al transport públic en una ciutat com Barcelona i l’àrea metropolitana. També van valorar molt positivament l’impacte del projecte sobre l’ocupabilitat i l’obtenció d’ingressos a través d’ajuts de les persones ateses per Sant Joan de Déu.

  Durant el 2017, el primer any de la col·laboració, la taxa d’ocupació de les persones ateses als programes coberts per l’aportació va augmentar un 9%. En relació a l’evolució de les persones amb ingressos (salari, obtenció d’ajuts o pensions), l’increment se situa en el 21,5%. Els resultats previstos per aquest exercici són un 13% i un 25% respectivament.

  Sant Joan de Déu Serveis Socials - Barcelona té com a missió fer possible la recuperació de les persones sense llar, mitjançant l’atenció integral i l’acompanyament en el camí cap a la recuperació de la plena autonomia, i ha esdevingut una referència en aquest àmbit a Barcelona.

  Concretament, aquesta entitat atén cada any prop de 500 persones, el que representa el 15% de la totalitat de les persones en situació de sense llar, segons l’últim informe de Diagnosi de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). L’Obra Social Sant Joan de Déu té com a missió la millora social i la canalització de la Solidaritat de la societat cap als diversos centres i projectes solidaris, així com desenvolupar programes de sensibilització, a més de donar suport administratiu a la resta de centres de Sant Joan de Déu pel que fa a la captació de donacions.

  Amb aquesta col·laboració, que s’emmarca en les actuacions que totes dues companyies realitzen com a empreses socialment responsables, TRAM i Moventia sumen i alineen els valors pel que fa al compromís amb la societat i les persones, així com la promoció de la mobilitat sostenible i segura, amb els valors de Sant Joan de Déu. D’aquesta manera, faciliten l’accés a la mobilitat de persones en situació de sense llar mitjançant una aportació econòmica que permet finançar el 100% del cost dels títols de transport que s’utilitzen durant un any.

  El projecte, impulsat per Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, dona accés gratuït a l’ús del transport públic a la ciutat de Barcelona i rodalia a les persones en situació de sense llar acollides als diferents programes d’atenció directa que porta a terme l’entitat, per tal que puguin assistir a les seves activitats formatives, de treball o recerca de treball, visites mèdiques, activitats de reforç de socialització (com ara d’oci i culturals).

  També permet realitzar qualsevol altre tipus de gestió i activitat coordinada amb els tècnics de Sant Joan de Déu perquè els ajudin a recuperar les regnes de la vida.

   

  Més informació
 • TRAM ofereix objectes exclusius amb descompte pel Black Friday

  TRAM s’apunta al Black Friday i ofereix un 20% de descompte en totes les comandes de qualsevol producte adquirit entre el divendres 23 de novembre i el dilluns 26 de novembre. Només caldrà aplicar el codi promocional #TramBF a la botiga online de TRAM.

  TRAM compta amb productes creats a partir d’un concurs d’idees amb estudiants de disseny gràfic en col·laboració amb professionals del sector. Termos, tasses, llibretes i bosses de cotó amb el logotip de TRAM; jocs de taula memorístics amb imatges del servei; estores per a l’entrada de casa amb el dibuix d’un tramvia; vinils per decorar la paret amb l’skyline de Barcelona, paraigües, coixins, tramvies de joguina o unes elegants i senzilles boles de Nadal de TRAM, són alguns dels articles que s’hi poden trobar.

  A més, entre els compradors que aprofitin les ofertes del Black Friday, TRAM sortejarà deu passis anuals per diferents museus de la ciutat de Barcelona: 4 passis del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), 4 de la Fundació Joan Miró i 2 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

  Joves creadors i professionals reconeguts "Marca Barcelona"

  La botiga de TRAM ha estat pionera a Catalunya, i la primera de l’Estat en vendre marxandatge relacionat amb els tramvies. S’inspira en altres botigues d’operadors ferroviaris com Londres o Nova York on és habitual trobar botigues online d’articles de transport públic. Ofereix productes originals i variats que promouen els valors de TRAM: comoditat, eficiència i sobretot, la cura i la preservació del medi ambient.

  Els productes que ofereix la botiga online s’inspiren en alguns casos en les idees aportades per estudiants de disseny gràfic en un concurs convocat pel TRAM durant el curs 2014-2015, per trobar les propostes més originals i creatives i que millor plasmessin els valors d’aquest servei públic.

  A més, una part dels productes que estan a la venda han sorgit d’una pluja d’idees feta per un grup de treballadors de TRAM amants del món ferroviari i que, de manera desinteressada, van participar en la creació del catàleg. L’original catifa del tramvia o el joc de memòria són propostes dels treballadors.

  A banda d’esdevenir un referent del marxandatge ferroviari entre col·leccionistes i amants d’aquests objectes, la botiga online de TRAM dona visibilitat a dissenys inspirats en propostes de joves promeses i de noms ja reconeguts del disseny gràfic català, per a l’exportació de la "Marca Barcelona".

   

  Més informació
 • Els usuaris puntuen amb un notable alt el servei del Tramvia de Barcelona

  A la pregunta, "Quina nota global li donaria al servei actual de TRAM en una escala de 0 a 10", els usuaris del Tramvia de Barcelona puntuen amb un notable alt el servei, amb més de 8 punts (8,10 al Trambaix i 8,07 al Trambesòs).

  L’Estudi de Satisfacció de Viatgers del TRAM mostra que la satisfacció espontània dels usuaris del Trambaix millora respecte al darrer any, sobretot al tram comú i al ramal compartit per la T1 i la T2. A més, la satisfacció espontània dels usuaris del Trambesòs millora respecte al 2017, principalment per l’ascens en la percepció dels usuaris de la T5 i T6. Aquests últims registren el valor més alt de tota la sèrie històrica.

  L’estudi, realitzat entre el 28 de maig i el 12 de juny a un total de 2.263 persones, permet conèixer anualment l’opinió dels viatgers i el grau de satisfacció. L’univers objecte d’estudi està format per tots els usuaris majors de 14 anys que viatgen en dies feiners a les xarxes de Trambaix (T1, T2 i T3) i Trambesòs (T4, T5 i T6).

  Un alt índex de qualitat durant quatre anys consecutius

  L’Índex de Qualitat Percebuda del Trambaix i el Trambesòs es manté estable respecte a l’edició anterior al voltant dels 8 punts. El ramal T1-T2 augmenta de forma important i segueix amb la tendència positiva dels últims 4 anys. D’altra banda, el ramal T3 empitjora i trenca amb aquesta tendència.

  Pel que fa al Trambesòs, s’observa un descens en l’Índex de Qualitat Percebuda de la T4, encara que segueix sent la línia millor valorada. La T5 i T6 augmenten de forma considerable.

  Atributs de servei de TRAM millor valorats

  L’estudi també mostra la valoració dels atributs de servei per part dels usuaris del TRAM. Al Trambaix, l’accessibilitat a l’andana o al tramvia és l’aspecte millor valorat, seguit de la seguretat personal i de la puntualitat del servei. Al Trambesòs,l’accessibilitat a l’andana o al tramvia també és l’aspecte millor valorat i, després, la segueixen la rapidesa del trajecte i la puntualitat del servei.

  L’Estudi de Satisfacció de Viatgers del TRAM també mostra el perfil dels usuaris del Tramvia de Barcelona: una dona entre 41 i 64 anys (61% al Trambaix, 64% al Trambesòs), que viu a Barcelona (26% al Trambaix, 68% al Trambesòs) i que fa un ús intensiu del Tramvia, amb un o més d’un viatge al dia (56% al Trambaix, 55% al Trambesòs).

   

  Més informació
 • TRAM i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat renoven l’acord per impulsar el turisme cultural

  El Consorci de Turisme del Baix Llobregat, TRAM, i els municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern signen un conveni de col·laboració per seguir impulsant ‘La Ruta del TRAM’.

  L’activitat, ja consolidada en el territori, descobreix visites a indrets rellevants, edificis emblemàtics i mostra l’oferta gastronòmica a l’entorn del tramvia a la zona del Baix Llobregat. ‘La Ruta del TRAM’ ofereix, a més, descomptes per visitar aquests atractius turístics i culturals propers a la xarxa Trambaix (línies T1, T2 i T3).

  A l’acte de signatura de l’acord, que ha tingut lloc al Centre Jujol - Can Negre de Sant Joan Despí, han participat el conseller de Turisme del Baix Llobregat, Juan Pedro Pérez; l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda; l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz; la regidora de Comerç i Turisme de Sant Feliu de Llobregat, Margarita Llongueras; la regidora d’Alcaldia i Presidència de Sant Just Desvern, Gina Pol; i el president de TRAM, Felip Puig; el director general de TRAM, Humberto López Vilalta; i el gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit.

  Els atractius del Baix Llobregat i ‘La Ruta del TRAM’

  ‘La Ruta del TRAM’ ofereix un gran número d’ofertes culturals, com ara: la proposta per descobrir l’obra modernista de Jujol, a Sant Joan Despí; l’antiga fàbrica de ceràmica "La Rajoleta", a Esplugues de Llobregat; el Museu de les Aigües Agbar, el Palau Mercader i el Museu de les Matemàtiques, a Cornellà de Llobregat; l’edifici Walden i el refugi antiaeri, a Sant Just Desvern, i el Palau Falguera a Sant Feliu de Llobregat. A més, hi és present l’oferta de parcs i mercats de pagès amb "productes km 0", activitats familiars i una variada oferta gastronòmica.

  Aquest any, a més, s’hi sumen les activitats programades per la celebració a Sant Joan Despí dels 140 anys del naixement de l’arquitecte Josep Maria Jujol, una figura única del Modernisme. Durant aquest Any Jujol es podrà gaudir d’un ampli ventall de propostes vinculades a l’extraordinari llegat artístic d’aquest geni creatiu, un dels més importants de l’arquitectura amb reconeixement internacional.

  Tota la informació de la campanya es troba a www.rutadeltram.cat, així com a les diferents plataformes de TRAM i del Consorci de Turisme del Baix Llobregat. Per gaudir de l’experiència i dels descomptes, les persones que hi vulguin participar han d’accedir al web, seleccionar la promoció que desitgen i introduir el seu correu electrònic. Una vegada tinguin la promoció activada, la poden imprimir o mostrar des del seu dispositiu mòbil als establiments perquè apliquin el descompte directament.

   

   

  Més informació
 • TRAM i la Fundació La Roda impartiran tallers de sensibilització mediambiental

  TRAM i la Fundació La Roda han signat un conveni de col·laboració per impulsar diferents activitats de sensibilització mediambiental, dins del programa ReSíclem, en entitats socials de la zona d’influència del Tramvia de Barcelona. El president de TRAM, Felip Puig, i la directora de la Fundació La Roda, Ana Corbella, han fet oficial aquest acord.

  Aproximadament, un total de 2.000 persones es podran beneficiar d’aquests tallers, entre infants, joves i les seves famílies, als centres Esplai El Tricicle de Sant Joan Despí, Esplai Mowgli de Cornellà de Llobregat, PES La Mina de Sant Adrià de Besòs, Fundació Ateneu Sant Roc de Badalona i Esplai Pubilla Cases - Can Vidalet de l’Hospitalet de Llobregat.

  ReSíclem és un projecte que la Fundació La Roda promou i està basat en l’espectacle i el taller com a eines educatives amb l’objectiu d’aconseguir que els participants adoptin actituds participatives al voltant del reciclatge, la reutilització i el consum responsable. Amb el suport dels professionals del projecte educatiu ambiental La Residual, els infants i joves podran experimentar amb els materials i reflexionar sobre un estil de vida més sostenible.

  Fundació La Roda

  La Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure és una entitat sense afany de lucre que té per missió afavorir, per mitjà de la cultura, la transformació social en els territoris on cal treballar per la cohesió. La seva acció des de 1977 és fa a través de 60 entitats de la Regió Metropolitana de Barcelona adherides al projecte la Roda als barris, 26 a la ciutat de Barcelona, i està present a 35 municipis més de Catalunya.

   

  Més informació
 • TRAM reprodueix les obres de cinc museus de Barcelona a les parades de tramvia

  TRAM ha renovat el conveni de col·laboració amb el Consorci Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Joan Miró, la Fundació Museu Picasso de Barcelona i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Museu Nacional) amb l’objectiu de facilitar la difusió de les exposicions temporals i col·leccions d’aquests museus i centres de cultura a través del Tramvia de Barcelona.

  El conveni estableix la col·laboració entre TRAM i els museus amb l’objectiu de fomentar la cultura, facilitar la difusió de les exposicions previstes i fomentar el coneixement de l’oferta cultural dels centres museístics de la ciutat. Per aquest motiu, s’ha posat en marxa la campanya "MosTRAM l’Art" que consta de fins a 26 parades vinilades, 13 a la xarxa Trambaix i 13 a la xarxa Trambesòs, amb diferents reproduccions d’obres d’art de cadascun dels principals museus de la ciutat signants i, un sorteig de 25 entrades dobles dels cinc museus vinculat a aquestes imatges.

  Els usuaris poden gaudir de les diferents propostes al carrer i, a més, si volen ampliar coneixements, poden participar en el sorteig de les entrades per visitar els museus només responent a unes preguntes senzilles. Totes les persones participants tenen l’oportunitat de guanyar els passis en els sortejos puntuals generats automàticament per l’aplicació Easypromos. L’acció finalitza el 25 de novembre de 2018.

  Una actuació de difusió cultural d’alt impacte

  El conveni de TRAM amb els museus, el qual estarà vigent fins al mes de desembre de 2019, estableix una sèrie de compromisos del Tramvia de Barcelona amb la difusió de l’art i la programació cultural dels cinc museus. L’actuació comunicativa més destacada serà la retolació de parades amb reproduccions de diverses obres d’art i el concurs d’entrades als museus. A més, TRAM posa a disposició dels museus un tramvia durant un període de dos mesos per fer difusió d’una de les exposicions programades per cada museu.

  L’acord establert entre TRAM i els museus de la ciutat també inclou altres contraprestacions, com ara: la difusió de l’art i la cultura a través dels canals propis del Tramvia de Barcelona i l’ús d’espais per a l’organització d’activitats i esdeveniments.

  Calendari d’accions de comunicació al TRAM

  El calendari de les campanyes de comunicació al Tramvia de Barcelona ha començat aquest mes d’octubre amb el vinilat d’un tramvia a Trambaix amb la imatge de la "Col·lecció MACBA: Un segle breu". La resta d’accions seguiran el calendari següent:

  • MACBA: "Col·lecció MACBA: Un segle breu". Acció activa al TRAM de l’1 d’octubre fins el 30 de novembre de 2018.
  • CCCB: "Stanley Kubrick". Acció activa al TRAM de l’1 de desembre de 2018 fins el 31 de gener de 2019.
  • Museu Nacional d’Art de Catalunya: "Col·lecció Museu Nacional". Acció activa al TRAM de l’1 de febrer fins el 31 de març de 2019.
  • Fundació Joan Miró: "Col·lecció Joan Miró". Acció activa al TRAM de l’1 d’abril fins el 31 de maig de 2019.
  • Museu Picasso: a confirmar segons calendari d’exposicions i disponibilitat de TRAM.

   

  Més informació
 • TRAM rep el premi al millor Servei d’Atenció al Client de l’any

  TRAM ha estat escollit millor Servei d’Atenció al Client de l’any en el certamen organitzat per la consultora Sotto Tempo Advertising, i celebrat a Madrid el dimarts 23 d’octubre. Aquest és un reconeixement a les empreses que ofereixen una major qualitat d’atenció al client per sector d’activitat.

  El Tramvia de Barcelona s’ha trobat sotmès, sense previ avís, durant aquest any a diferents proves en l’àrea d’Atenció al Client, i s’han realitzat diferents anàlisis del web i de l’ús de les xarxes socials, entre d’altres, per provar la qualitat del servei en comparació amb altres operadors de transport de l’Estat espanyol. Com a resultat, TRAM ha obtingut el distintiu "Elegit Servei d’Atenció al Client de l’Any", un símbol de qualitat que té com a objectiu transmetre seguretat a l’hora de contractar o accedir el servei d’una empresa.

  Aquest certamen neix a França l’any 2007 amb el nom "Élu Service Client de l’Année", organitzat per Viséo Conseil. A Espanya, aquesta és la vuitena edició organitzada por
  Sotto Tempo Advertising. Alguns dels guardonats en edicions anteriors han estat: Endered, IKEA, DHL, Michelin i Eroski.

  Nou reconeixement a l’Atenció al Client de TRAM

  El guardó "Elegit Servei d’Atenció al Client de l’Any" és el segon reconeixement que rep l’Atenció al Client de TRAM en poc temps. Just ara fa un any, el Tramvia de
  Barcelona va obtenir el Global Light Rail Awards que organitza la revista Tramways & Urban Transit a Londres.

  Aquests premis són un reconeixement a la tasca que l’equip d’Atenció al Client du a terme amb il·lusió des del primer dia. Segons la seva responsable, Marta Ballarín, "entenem les necessitats dels nostres viatgers i intentem avançar-nos a elles. Per això, totes les nostres comunicacions es basen en l’empatia, la col·laboració i la transparència".

   

  Més informació
 • UNICEF inicia amb TRAM la campanya ‘Un nom, una vida’ a Catalunya

  TRAM inicia avui les accions de la campanya “Un nom, una vida” d’UNICEF posant en circulació un tramvia totalment vinilat amb fotografies de nounats amb menys d’un mes de vida. El director general de TRAM, Humberto López, i la coordinadora d’UNICEF Comitè Catalunya, Quima Oliver, han iniciat la campanya amb la visita al comboi en servei a la xarxa de Trambaix.

  El primer més de vida d’un infant és el més crucial per a la seva supervivència, però cada any 2,5 milions de nadons moren abans de poder celebrar el seu naixement. Uns 7.000 nadons moren cada dia, molts d’ells sense ni tan sols tenir un nom. Això succeeix en molts països on l’esperança de vida és molt baixa, i hi ha molts pares i mares que no posen nom al seu nadó perquè pensen que els serà més fàcil oblidar-los si no sobreviuen.


  Si no s’adopten mesures urgents, 28 milions de nadons moriran des d’ara fins a l’any 2030, la majoria a causa de naixements prematurs, complicacions durant el part o infeccions. El 80% d’aquests nadons, però, podria salvar-se gràcies a solucions senzilles i de baix cost com una vacuna, una mosquitera, una manta tèrmica o un antibiòtic.


  Per això UNICEF inicia la campanya per a la supervivència de nadons #UnNomUnaVida, l’objectiu de la qual és recaptar fons perquè tots els infants tinguin un nom i una vida. Per aconseguir-ho, es necessiten més recursos que permetin implementar les mesures necessàries. Per exemple, amb només 1 euro es pot vacunar dos infants contra la pòlio; amb 2 euros es pot vacunar 4 mares contra el tètanus i així evitar la transmissió al nadó; i amb 5 euros es poden subministrar 25 pastilles de sabó, que garanteixen una higiene mínima durant el part.

  Més informació
 • TRAM obre les cotxeres de Sant Joan Despí en el marc del festival Open House BCN

  TRAM participa, per primera vegada, en el festival 48h Open House BCN amb l’obertura de les cotxeres de la xarxa Trambaix el proper cap de setmana, dies 27 i 28 d’octubre. L’activitat que ofereix TRAM consisteix en una visita guiada a les infraestructures situades a Sant Joan Despí, a l’avinguda de Barcelona, s/n (cantonada rambla de Josep M. Jujol). La millor manera d’arribarhi és amb el TRAM T2, fins a l’estació Bon viatge.

  Durant l’activitat, organitzada expressament per al festival 48h Open House BCN, es visitaran les cotxeres, que disposen d’una zona de manteniment, reparació i neteja dels tramvies; el Centre de control on es fa el seguiment de les operacions per garantir la qualitat i seguretat del servei; i un tramvia.

  L’horari de les visites a la infraestructura del TRAM és de 17 a 20 hores del dissabte 27 d’octubre i d’11 a 14 i de 17 a 20 hores, del diumenge 28 d’octubre. A Sant Joan
  Despí, amb motiu del festival 48h Open House BCN, també es poden visitar els edificis emblemàtics de la Torre de la Creu, el Restaurant Follia i Can Tous.

  El 48h Open House BCN és un festival d’arquitectura, que durant un cap de setmana aconsegueix obrir les portes de més de 150 edificis de Barcelona i les ciutats més properes. El projecte, impulsat per l’associació que porta el mateix nom, té com a objectiu fer visible l’arquitectura com una de les manifestacions culturals més importants a les ciutats

   

  Més informació
 • TRAM presenta un nou projecte ‘big data’ al IoT Solutions World Congress

  TRAM participarà a l’Internet of Things Solutions World Congress de Barcelona amb la presentació d’un nou projecte big data. La cap d’Innovació i Anàlisi del Departament d’Explotació i Desenvolupament, Olatz Ortiz, serà l’encarregada d’exposar la nova idea del Tramvia de Barcelona al recinte de Fira de Barcelona - Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat, demà dijous, 18 d’octubre, a les 12.25 hores.

  El nou projecte big data del TRAM té per objectiu millorar l’eficiència operativa del Tramvia de Barcelona. Aquest projecte neix ara fa un any com a resposta a la necessitat de buscar un sistema capaç d’obtenir una millor informació dels desplaçaments dels usuaris i poder optimitzar el servei. El projecte compagina l’ús dels dispositius mòbils i sensors WiFi per monitoritzar l’activitat dels viatgers. El calibratge de la informació es realitza amb el sistema de comptatge de persones mitjançant infrarojos (IR) instal·lats als tramvies.

  La tecnologia es troba en fase d’implementació i estarà plenament operativa en els propers mesos. En un futur, permetrà incorporar altres dades de rellevància per caracteritzar els patrons de mobilitat, com ara: informació de la T-mobilitat, el trànsit, esdeveniments especials, etc. El nou sistema permetrà conèixer els desplaçaments origen-destí de manera continuada, sempre des de l’anonimat, i planificar l’oferta en consonància. Això també permetrà actuar en una millora més eficient del servei, incidint en variables del transport, com ara: el cost, l’energia o la contaminació.

  TRAM ha realitzat aquest projecte amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat(membre de Tecnio), que aporta innovació i transferència de coneixement especialitzat basat en solucions multidisciplinars i multisectorials en les àrees digital, industrial i biotecnològica per impulsar la competitivitat de les empreses.

   

  Més informació
 • TRAM torna a l’Expoelectric amb activitats per a tots els públics

  TRAM participarà a l’Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, que tindrà lloc al passeig de Lluís Companys de Barcelona el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre.TRAM serà present amb un estand propi per explicar la infraestructura i el funcionament del Tramvia de Barcelona amb una sèrie d’activitats pensades per a tots els públics.

  Amb l’activitat "El memory de TRAM", els més petits es podran divertir aprenent les parts del tramvia. Amb el concurs "Què saps de TRAM?" -que s’anirà repetint durant el dia- les persones participants a través dels seus dispositius mòbils hauran de respondre una sèrie de preguntes relacionades principalment amb els aspectes d’energia i del tramvia. En aquest concurs, tots els participants rebran una bossa de TRAM i els guanyadors tindran un regal més especial. A més, totes persones que visitin l’estand de TRAM podran recollir retallables de l’estructura d’un tramvia per muntar, dedicat als més petits.

  La mostra més important de vehicles elèctrics

  Amb Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics del sud d’Europa, Barcelona es situa com la capital europea de la mobilitat elèctrica. Un esdeveniment que, durant el proper cap de setmana, aproparà un any més el vehicle de zero emissions i les últimes tecnologies d’estalvi energètic a la ciutadania amb activitats lúdiques i divulgatives, totalment gratuïtes i per a tots els públics.

  Expoelectric és una iniciativa organitzada per la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

   

  Més informació
 • TRAM bat el rècord de donacions de sang en un tramvia

  TRAM ha batut el rècord de donacions de sang dins d’un tramvia en la campanya conjunta amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya del passat divendres 28 de setembre.

  El personal sanitari del tramvia estacionat a Francesc Macià ha atès fins a 162 donants voluntaris, uns 16 oferiments per hora, dels quals 133 van poder fer donacions vàlides. Això significa que es podran beneficiar 400 persones ja que cada donació pot ajudar com a mínim a tres persones.

  Un 66,05% dels voluntaris han estat dones i un 33,95% han estat homes. Gairebé el 50% dels oferiments tenen entre 18 i 34 anys i un 38,27% del total és la primera vegada que col·laboren amb el Banc de Sang i Teixits, un nivell de captació important per la continuïtat de la tasca de l’entitat.

  Segons el Banc de Sang i Teixits, la participació ha estat molt alta en comparació amb altres espais, com els habilitats a Plaça Catalunya o al Portal de l’Àngel, on s’atenen unes 50 persones per dia, aproximadament. Es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions a Catalunya, una quantitat equivalent a entre quatre i cinc tramvies plens de persones donants.

  La campanya de donació de sang del Tramvia de Barcelona s’ha realitzat un any més amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom.

   

  Més informació
 • TRAM torna a obrir les portes als donants de sang el proper 28 de setembre

  Per segon any consecutiu, TRAM ofereix un tramvia perquè el Banc de Sang i Teixits de Catalunya atengui les persones donants de sang. El tramvia quedarà estacionat i obert als donants de sang a la parada de Francesc Macià, el proper divendres 28 de setembre, d’11 a 21 hores.

  Per tal de convertir el tramvia en un centre de donació de sang, s’han retirat les barres, els agafadors i els seients de l’interior del vehicle, de manera que l’espai ha quedat lliure per a la instal·lació de les lliteres, la col·locació de neveres, així com per a facilitar l’espai als donants de sang i el personal sanitari.

  Superem rècords

  La campanya del 2017, al TRAM es va aconseguir captar fins a 150 donants voluntaris atesos i 123 donacions vàlides. Això significa que, com a mínim, es van poder beneficiar 369 persones ja que cada donació pot ajudar almenys tres persones. Segons el Banc de Sang i Teixits, la participació va ser molt alta en comparació amb altres espais, com els habilitats a la plaça de Catalunya o al portal de l’Àngel, on s’atenen unes 50 persones per dia, aproximadament.

  Amb el lema "Dona el millor de tu. Vine al TRAMvida a donar sang", la campanya d’aquest any té per objectiu superar aquests 150 donants voluntaris. Es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions a Catalunya, una quantitat equivalent a quatre o cinc tramvies plens de persones donants.
  Cal recordar que la donació voluntària i altruista és l’única via per obtenir la sang necessària per atendre les persones malaltes. Es pot donar sang més d’una vegada a l’any: les dones fins a tres vegades i els homes fins a quatre.

  De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne regularment.

  La campanya de donació de sang del Tramvia de Barcelona es realitza un any més amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Banc de Sang i Teixits, l’Autoritat del Transport Metropolità i Alstom. Totes les persones donants al tramvia estacionat a Francesc Macià tindran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.

   

  Més informació
 • TRAM participa en el Dia sense cotxes dins de la Setmana Europea de la Mobilitat

  TRAM formarà part del Dia sense cotxes que se celebrarà a la Via Laietana de Barcelona, demà dissabte 22 de setembre, de 10 a 14 hores. El Tramvia Metropolità estarà present amb un estand propi on organitzarà diferents activitats destinades a un públic familiar i relacionades amb la seguretat i la sostenibilitat en el transport públic.

  Totes les persones que visitin l’estand del TRAM podran participar en una gimcana formada per tres proves lúdiques i educatives alhora: "Memory de seguretat al TRAM", "Preguntes de coneixement sobre el TRAM" i "Cooperem amb el TRAM". Les persones que hi participin faran les proves en grups, amb l’objectiu de fomentar la cooperació i la convivència cíviques.

  A més, les persones que visitin l’estand podran obtenir un obsequi consistent amb una bossa, un bolígraf, una maqueta retallable del TRAM i un braçalet fosforescent per anar en bici, amb la intenció de fomentar la intermodalitat entre aquests dos transports urbans sostenibles.

  La Via Laietana s’omplirà de gairebé una trentena d’activitats més, programades per diferents entitats relacionades amb la mobilitat sostenible, l’urbanisme i la convivència durant tot el matí del dissabte 22 de setembre.

  Setmana Europea de la Mobilitat

  El Dia sense cotxes de Barcelona culmina les activitats i esdeveniments organitzats per la Setmana Europea de la Mobilitat que es realitzen a Catalunya des del passat diumenge 16 de setembre.

  La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra a Catalunya sota el lema "Combina i mou-te!" per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com ara: els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric; així com per visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la
  qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

   

  Més informació
 • TRAM, exemple d’èxit en unes jornades internacionals sobre Atenció al Client

  El Departament d’Atenció al Client de TRAM ha participat en una taula rodona que ha tingut lloc a Londres aquesta setmana, dins d’unes jornades internacionals sobre atenció al client. La responsable d’Atenció al Client de TRAM i ponent, Marta Ballarín, ha explicat com amb l’ús de la tecnologia, i en concret amb l’aplicació Whatsapp, ha millorat l’atenció als usuaris del Tramvia de Barcelona.

  Ballarín, al capdavant del departament des de fa més de 10 anys, ha explicat com TRAM ha estat una de les empreses pioneres a Catalunya dins del món del transport públic en la incorporació del Whatsapp per comunicar-se de manera ràpida i personalitzada amb els clients. Actualment, del total de les peticions procedents de xarxes socials que els usuaris de TRAM fan arribar al departament d’atenció al client, el 58% venen a través d’aquesta aplicació.

  La participació en aquest fòrum internacional sobre customer service reforça la important tasca que TRAM ve realitzant des de fa anys en aquest camp i que ja ha estat reconegut en diverses ocasions, com ara, amb l’obtenció del premi internacional Global Light Rail Awards en la categoria d’atenció al client, l’any 2017.

  Projectes de referència d’atenció al client

  Amb el nom "The customer service and experience summit", les jornades organitzades per Incite Group els dies 18 i 19 setembre al Grange Tower Bridge Hotel de Londres, han analitzat les noves expectatives dels clients i les solucions tecnològiques i humanes que estan realitzant empreses rellevants de tot el món.


  Durant dos dies, els responsables dels diferents departaments de companyies, com ara Microsoft, Twitter, HP, Levis Straus & Co, Nokia, Airbnb o Barclays, han explicat i compartit les estratègies en l’àmbit de l’atenció al client.

   

  Més informació
 • TRAM reforça el servei per la Mercè

  Amb motiu de les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona, el TRAM realitzarà servei ininterromput a les línies T2, T3, T4 i T5: des de les 5.00 hores del divendres 21, fins a les 24.00 hores del dilluns 24 de setembre. D’aquesta manera, TRAM posa a disposició dels usuaris mitjans addicionals per facilitar els desplaçaments durant les nits de les Festes de la Mercè que, com cada any, originen activitats a diversos punts de la ciutat.

  Entre les 2.00 hores i les 5.00 hores del matí, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts, i la de la línia T5, de 30 minuts al Trambesòs. Al Trambaix, la freqüència serà de 15 minuts al tronc comú. Les línies T1 i T6 realitzaran el servei en el seu horari habitual.

  Més informació
 • El servei educatiu de TRAM bat el rècord d’alumnes i supera els 4.200 durant el curs 2017-2018

  El projecte educatiu "TRAM, un mitjà d’educació" ha arribat a un total de 4.202 persones el curs 2017-2018, provinents majoritàriament dels centres d’ensenyament i les entitats de la gent gran dels municipis de l’àrea d’influència del tramvia de Barcelona. Aquest és l’onzè curs consecutiu que TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu, amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre actituds de civisme i medi ambient relacionades amb els desplaçaments en transport públic.

  El projecte, que s’ofereix des del servei TRAMeduca, s’ha desenvolupat d’octubre del 2017 a juliol del 2018 amb la realització d’un total de 178 activitats presencials, a les cotxeres de Sant Adrià de Besòs (82 activitats), les cotxeres de Sant Joan Despí (86 activitats) i a 10 centres escolars.

  Durant el curs 2017-2018 han participat en el projecte educatiu un total de 91 centres: 9 escoles bressol; 38 escoles d’educació Infantil i Primària; 28 instituts d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius; 11 escoles d’Educació Especial; 4 esplais o casals i 1 entitat de gent gran.

  En aquesta onzena edició hi han participat centres dels municipis de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Montgat, Olot, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilassar de Mar.

  Programació d’activitats per al curs 2018-2019

  L’oferta completa per al curs 2018-2019 és la següent:

  • Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte i un breu recorregut per les cotxeres, els infants poden veure el funcionament del Tramvia de Barcelona.
  • Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d’un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
  • Viu el transport públic (8-10 anys). Per conèixer els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
  • Aventura’t al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia, i treballar l’autonomia personal i les bones conductes al transport públic.
  • TRAMsporta’t (10-12 anys). Diverses activitats per a valorar els diferents mitjans de transport des d’una perspectiva mediambiental, a partir d’aspectes com la contaminació atmosfèrica i acústica, l’eficiència i la sostenibilitat.
  • I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i les característiques específiques del tramvia, així com posar l’èmfasi en els aspectes de seguretat i el respecte als espais públics.
  • L’energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia des d’una perspectiva mediambiental i tecnològica, amb la possibilitat de complementar-la amb una visita a la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs.

  Aquest any, com a novetat, s’afegeix un temari explicatiu i qüestionaris d’un nivell superior enfocats als estudiants amb un alt interès en la tecnologia i que estan dirigint els seus estudis cap a aquest sector.

  • La Guia del Treball de Recerca del TRAM (16 anys). 14 propostes classificades en cinc grans temàtiques al servei dels centres d’ensenyament, amb un servei d’acompanyament per als alumnes en el procés d’aprenentatge i investigació del tramvia.

  Altres serveis i activitats TRAMeduca

  • El TRAM com a transport escolar. Servei que dóna suport al desplaçament de grups d’escolars en tramvia per facilitar la realització d’activitat fora dels centres escolars.
  • SuperTRAM. Visita combinada a les instal·lacions de TV3 i de Catalunya Ràdio, amb el tramvia com a mitjà de transport que uneix aquestes dues seus de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  • El nostre TRAM. Activitat per a majors de 65 anys en què es treballen totes les passes que una persona ha de seguir a l’hora de fer un desplaçament amb tramvia i en què es posa èmfasi en els aspectes de seguretat, autonomia, orientació i ús prioritari del tramvia com a transport públic, accessible i segur.

  Activitats amb segell de qualitat educativa

  El TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.

   

  Més informació
 • Servei del TRAM per la Diada

  El TRAM reforçarà el servei de les línies del tramvia el proper dimarts 11 de setembre per facilitar la mobilitat amb motiu de la manifestació organitzada a la ciutat de Barcelona per la Diada de Catalunya.

  Al Trambaix, es posaran en circulació tramvies dobles entres les 11.00 h i les 22.30 hores. Aquest reforç s’aturarà durant la celebració de la manifestació. A partir de les 14.30 h aproximadament i fins a les 18.30 h, el servei finalitzarà a la parada d’Ernest Lluch en funció de les indicacions dels cossos de seguretat.


  D’altra banda, la línia T4 del Trambesòs disposarà d’unitats dobles entre les 10.00 h i les 22.00 hores.

  Més informació
 • TRAM donarà servei continuat durant les nits del festival Cruïlla

  Amb motiu de la celebració del Cruïlla Barcelona Summer Festival, la línia T4 de Trambesòs realitzarà servei continuat des de divendres 13 de juliol a les 05.00 hores fins diumenge 15 de juliol a les 12 hores de la nit, i dijous ampliarà el seu horari de pas fins les 02.00 hores. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat dels assistents a aquest important festival musical que es celebra a la zona del Fòrum de Barcelona.

  El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració amb els organitzadors de l’esdeveniment cultural. Gràcies a aquest acord, durant quatre dies, hi haurà un increment del pas de tramvies i la posada en circulació de diferents unitats dobles en els moments de finalització i sortida dels concerts caps de cartell.

  Els horaris de la línia T4, que va des de l’Estació de Sant Adrià a Ciutadella - Vila Olímpica, seran els habituals i a partir de les 00.00 hores de la nit de dijous i de les 02.00 hores de la matinada de divendres i dissabte, la freqüència de pas serà de 20 minuts.

   

  Més informació
 • Torna el TRAM Barcelona Open, el 2n Torneig Internacional de Tennis en Cadira de Rodes

  Amb el lema "Mou el límit", torna el TRAM Barcelona Open, el Torneig Internacional de Tennis en Cadira de Rodes que tindrà lloc al Real Club de Polo de Barcelona des de demà 27 de juny fins a l’1 de juliol. En la segona edició d’aquest esdeveniment esportiu, que te com a màxim patrocinador el tramvia de Barcelona i que compta amb la col·laboració de la Fundació Step by Step i la Fundació Bancària "la Caixa", comptarà amb la participació de 40 jugadors i jugadores de 16 nacionalitats diferents, 16 jugadors dels quals formen part del TOP30 mundial.

  El TRAM Barcelona Open s’ha presentat avui dimarts 26 de juny al RC de Polo de Barcelona amb la participació del director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Toni Reig; la delegada d’Esports de la Diputació de Barcelona, Maria Teresa Fandos; la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza; el president del TRAM, Felip Puig; el membre de la Junta Directiva del RCPB i responsable de la secció de Tennis, Javier Moreno; el director de l’Àrea Comercial i Educativa de la Fundació Bancària "la Caixa", Xavier Bertolín; el tennista Alex Corretja; i el director del TRAM Barcelona Open, Jose Coronado.

  Just després de la presentació s’ha realitzat una exhibició de tennis en cadira de rodes entre els tennistes Alex Corretja, Sergi Bruguera, Martín de la Puente i Dani Caverszachi (núm. 1 i 2 d’Espanya, respectivament).

  Torneig de referència mundial

  En aquesta nova edició, el TRAM Barcelona Open ha pujat a la categoria ITF2, de la Federació International de Tennis, i es presenta amb la il·lusió de donar a conèixer el tennis en cadira de rodes amb partits, exhibicions i diferents activitats paral·leles, amb l’objectiu de convertir-se en torneig de referència del circuit mundial Uniqlo Wheelchair Tennis Tour. La final tindrà lloc el diumenge, 1 de juliol, al matí i s’espera que sigui igual d’emocionant com en la passada edició.

  El tennis en cadira de rodes es presenta com un esport espectacular i dinàmic, que compta amb més de 1.000 jugadors del rànquing internacional i amb 160 tornejos anuals repartits en 40 països de 4 continents. L’única diferència amb el tennis en peus és que als partits en cadira de rodes està permès que la pilota boti dos cops.

  Tot i així, el 80% dels jugadors d’aquests nivells de competició només utilitzen un sol bot i la velocitat del servei pot arribar als 150 km/h. Amb el TRAM Barcelona Open, la capital de Catalunya, considerada com un referent mundial per al món de l’esport, es converteix durant cinc dies en una gran cita anual per a l’esport adaptat.

  La idea d’organitzar un torneig internacional de tennis en cadira de rodes neix d’en Jose Coronado ara fa quatre anys. Abans, el 2007, havia patit un accident en moto que li va provocat una lesió medul·lar i l’havia convertit en un jugador de tennis en cadira de rodes. Gràcies a aquest fet va poder conèixer a Johan Cruyff i va entrar en contacte amb la seva fundació, i fer un màster en gestió esportiva. En el seu treball final de màster va proposar organitzar el primer torneig de tennis internacional en cadira de rodes a Barcelona que el 2017 va poder fer-se realitat, gràcies al recolzament de la Fundació Johan Cruyff i de col·laboradors com TRAM o el Real Club de Polo, entre d’altres.

  El TRAM Barcelona Open estarà obert a la ciutadania amb entrada gratuïta per donar a conèixer els valors que representa, d’inclusió, igualtat i desenvolupament personal. L’esdeveniment és un reconeixement a la superació personal dels esportistes participants. Tots els jugadors que hi acudiran tenen una increïble història de superació personal i esportiva. Els partits es dividiran en dos quadres de competició: masculí i femení.

  Fundació Step by Step

  És una entitat sense ànim de lucre dedicada a la rehabilitació de persones afectades de patologia neurològica amb afectació del sistema nerviós central. Va nèixer de l’experiència i necessitat personal del seu president, Federico Crespo, lesionat medul·lar a causa d’un accident de cotxe. La missió de la Fundació és oferir a les persones amb lesió medul·lar i altres patologies neurològiques una proposta de fisioteràpia basada en un tractament personalitzat de qualitat, que possibiliti el seguiment d’un procés de rehabilitació eficient que repercuteixi en una millora de la seva qualitat de vida.

  Real Club de Polo de Barcelona

  És un dels clubs esportius més importants de Barcelona i Espanya. Aquesta associació sense ànim de lucre, fundada l’any 1897, compta amb una extensió de 29 hectàrees al centre de Barcelona on el seus més de 10.000 socis poden practicar un total de cinc disciplines (tennis, hípica, hoquei, polo i pàdel). La seva missió és el foment, el desenvolupament i la pràctica de l’activitat física i esportiva. En paral·lel, promou i participa en iniciatives socials i benèfiques on es fomentin els valors d’esportivitat, tolerància, amistat, solidaritat i bona convivència. El Real Club de Polo de Barcelona renova la seva aposta pel TRAM Barcelona Open en aquesta segona edició.

  TRAM

  És l’empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona, i que busca fer-ho de la manera més eficient i oferint el millor servei als seus viatgers perquè puguin desplaçar-se de manera ràpida, còmoda i segura. Es tracta del transport públic més accessible i el més ben valorat segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner que realitza l’ATM (EMEF). Un dels objectius és generar confiança als usuaris per superar i moure límits. El TRAM Barcelona Open és un dels projectes de Responsabilitat Social Empresarial més rellevants en els que el tramvia hi participa i s’emmarca dins del seu pla anual de responsabilitat social; concretament en el recolzament a una iniciativa que promou la igualtat, la inclusió i la superació personal.

  Fundació Bancària "la Caixa"

  És la primera fundació d’Espanya i una de les fundacions líder del món. Aquest any 2018 el pressupost per a la seva Obra Social, s’ha incrementat fins als 520 milions d’euros. Des dels seus inicis, l’Obra Social "la Caixa" ha estat fermament compromesa amb la promoció de l’autonomia de persones amb discapacitat. En particular, a través de l’esport es promou la inclusió social, juntament amb valors com la superació personal, el treball en equip i els hàbits saludables.

   

  Més informació
 • TRAM lliura els premis de la TRAMa en una festa literària al CCCB

  TRAM i ATM, l’Autoritat del Transport Metropolità, han presentat el relat guanyador de la TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en català. L’acte, ha tingut lloc en el marc d’una festa literària al Hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), aquest dijous 21 de juny, al vespre, i ha comptat amb la participació del director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i el director gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit.

  El relat col·lectiu "La transformació", iniciat pel Yannick Garcia, amb la participació dels usuaris del tramvia: Alba Baroja, Òscar Bermell, Ramon Campoy, Isabel García, Nil Lobato, Lina Malagarriga, Elena Romagosa i Sílvia Vázquez, ha guanyat la 5a edició de la TRAMa. En la valoració del relat guanyador, el jurat, format per David Guzmán (periodista), Montse Serra (periodista), Xavier Serrahima (escriptor) ha tingut en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia aparegui a la narració.

  L’acte, conduït per l’escriptor i periodista del diari ARA i concursant de la primera edició de la TRAMa, Jordi Nopca, ha comptat amb la participació de quatre dels cinc escriptors i escriptores que van iniciar els relats del concurs de la TRAMa 2018: Yannick Garcia, Gemma Lienas, Najat El Hachmi i Pau Joan Hernàndez. De manera col·laborativa i en directe, els autors de la TRAMa han realitzat una demostració de creació literària amb la participació del públic assistent.

  Premis per a totes les persones participants

  Totes les persones inscrites i participants al concurs de la TRAMa que han escrit almenys un fragment vàlid han estat obsequiats amb una targeta T-10, l’oferta d’un 20% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals programats pel Laboratori de Lletres durant el 2018 i una subscripció durant un mes als continguts
  complets de la versió digital del diari ARA.

  Els coautors del relat guanyador de la cinquena edició de la TRAMa han obtingut una targeta T-trimestre d’una zona, valorada en 145,30 euros i han pogut participar en el sorteig d’una bicicleta elèctrica valorada en 800 euros. A més, el Laboratori de Lletres ofereix a tots els guanyadors el curs presencial "Imagina i escriu", sessió única i exclusiva de tres hores durant 2018, una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals del 2018.

  El Tramvia de Barcelona, al centre del relat

  En aquesta edició, organitzada per TRAM i ATM, amb la col·laboració de Quatre Ratlles, han participat un total de 150 persones usuàries del Tramvia de Barcelona, les quals han elaborat fins a 15 relats en un procés de creació literària desenvolupat del 4 al 31 de maig. A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors professionals participants en aquesta edició, es van crear 15 relats diferents.

  El concurs la TRAMa 2018 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

   

  Més informació
 • El Trambesòs bat el rècord de viatges durant el Primavera Sound

  La xarxa de Trambesòs del TRAM ha registrat 160.715 viatges durant els 5 dies en què s’ha celebrat el festival Primavera Sound, realitzat a la zona Fòrum de Barcelona del dimecres 30 de maig al diumenge 3 de juny. Aquesta xifra suposa un augment del 13,68% de les validacions respecte a la mitjana de les obtingudes durant el mateix període del mes de maig.

  En números absoluts, Trambesòs ha obtingut un increment de 19.336 viatges respecte la mitjana del mes de maig de 2018, i un increment de gairebé 1.000 viatges respecte a l’anterior edició del festival Primavera Sound, que ja havia assolit la xifra de viatges màxims. A més, el divendres 1 de juny, el TRAM va arribar a la xifra rècord de 40.929 viatges respecte a les validacions mitjanes d’un dia feiner des de l’inici de la xarxa Trambesòs.

  Per franges horàries, els increments de validacions més important s’han donat a la
  franja d’entre les 16.00 i les 20.00 hores. Des del dimecres 30 de maig al diumenge
  3 de juny, el servei de la línia T4 del TRAM ha estat en funcionament durant quatre
  dies. Entre els aspectes més remarcables del reforç del servei realitzat amb motiu
  del festival Primavera Sound, destaca l’ús de tramvies dobles, coincidint amb el final
  dels concerts més multitudinaris.

  Més informació
 • TRAM oferirà servei ‘non stop’ durant les nits del Primavera Sound

  Amb motiu de la celebració del festival Primavera Sound, la línia T4 de Trambesòs realitzarà servei ininterromput des del dijous 31 de maig a les 05.00 hores, i fins el diumenge 3 de juny a les 00.00 hores. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat dels assistents a aquest important festival musical que es celebra majoritàriament a la zona del Fòrum de Barcelona.

  El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració, renovat per tercer any consecutiu amb l’organització de l’esdeveniment. Gràcies a aquest acord, durant quatre dies, hi haurà tramvies amb circulació ininterrompuda a la línia T4, que va des de l’Estació de Sant Adrià fins a la de Ciutadella l Vila Olímpica.

  Els horaris d’aquesta línia seran els habituals i, a partir de les 00.00 hores de la nit del dijous i de les 02.00 hores de la matinada del divendres i dissabte, la freqüència de pas serà de 20 minuts. En moments puntuals, com a la finalització dels concerts dels caps de cartell, hi haurà la circulació de tramvies dobles per facilitar-ne la sortida.

   

  Més informació
 • TRAM modifica el servei per deixar pas a la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal

  TRAM modificarà el servei per deixar pas als participants de la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal 2018 el proper diumenge 27 de maig.

  Des de les 07.45 fins les 09.00 hores, quedaran sense servei les parades de Trambaix entre Ernest Lluch i Francesc Macià: avinguda de Xile, Zona Universitària, Palau Reial, Pius XII, Maria Cristina, Numància, l’Illa i Francesc Macià.

  Pel que fa a Trambesòs, des de les 08.30 i fins a les 10.00 hores, el servei de les parades de la línia T4 entre Glòries i Ciutadella - Vila Olímpica restarà anul·lat: Auditori - Teatre Nacional, Marina, Wellington i Ciutadella - Vila Olímpica.

  Està previst que es restableixi el servei de Trambaix a partir de les 09.00 hores i, el de Trambesòs, a partir de les 10.00 hores. Les línies T5 i T6 de Trambesòs no es veuran afectades durant el recorregut de la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal 2018.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la cursa i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM reforça el servei de la línia T4 durant la Feria de Abril

  TRAM reforçarà el servei de la línia T4 de Trambesòs amb motiu de la Feria de Abril de Catalunya que es celebra des d’aquest divendres 27 d’abril i fins al 6 de maig a la zona Fòrum.

  Les freqüències de pas de les unitats de la T4 s’augmentaran durant les nits i matinades dels dies 27, 28, 29 i 30 d’abril i 1, 4, 5 i 6 de maig, entre les 21.00 i les 00.00 hores.

   

  D’aquesta manera, un any més, TRAM adapta el seu servei a la demanda de la ciutadania que durant aquests dies podran apropar-se, des de qualsevol punt de Barcelona, a la Feria de Abril en transport públic.

  Més informació
 • Els usuaris del tramvia rebran més de 1.000 llibres gràcies a un acord entre Abacus cooperativa i TRAM

  Abacus cooperativa regalarà entre el 19 i 21 d’abril més de 1.000 llibres i primers capítols als usuaris del TRAMbaix i TRAMbesòs. Els exemplars seran entregats de la mà dels personatges Sra. Trama i Sr. Abacusí, que tenen la missió de fer que la gent llegeixi més al transport públic. Aquests personatges pujaran al TRAM vinilat -com a #llibreriatramabacus- i interactuaran amb els passatgers i passatgeres alhora que regalaran llibres.

  Aquesta acció pretén contribuir a enfortir l’experiència del consum cultural, educatiu i de lleure. Entre els exemplars que es posaran en circulació hi ha diferents autors i autores, novetats editorials i llibres de fons. La disponibilitat de títols que regala Abacus cooperativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de les editorials RBA, Anagrama, Ara Llibres, Amsterdam, Penguin Random House, Grupo Planeta i Grup 62.

  "Amb aquesta iniciativa Abacus vol contribuir al foment de l’hàbit de la lectura entre la ciutadania", ha explicat Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus cooperativa. Des de TRAM asseguren que "col·laboracions com aquesta, que ajuden a fomentar la lectura entre la ciutadania, són positives per a tothom, autors, llibreters i usuaris del transport públic que poden gaudir d’un bon llibre durant els seus desplaçaments. A més, a TRAM ens agrada anar de la mà de la cultura", ha comentat Humberto López Vilalta, director general de TRAM.

  Innovadora llibreria mòbil per celebrar Sant Jordi

  En el marc de les activitats de Sant Jordi, Abacus cooperativa i TRAM presenten, el proper 23 d’abril, una llibreria mòbil instal·lada en un comboi del TRAMbaix. Aquest comboi singular ambientat en una llibreria s’estacionarà durant tot el dia a la parada del TRAM de Francesc Macià per oferir una experiència original entre autors i lectors, on podran intercanviar opinions asseguts en un sofà. Les persones que vulguin trobarse amb els seus autors, podran comprar el llibre dins la #llibreriatramabacus. Tota una nova experiència literària a Barcelona per Sant Jordi.

  Durant la Diada, hi haurà autors i autores que, dins el TRAM signaran llibres: Dulcinea, Sílvia Soler, Gaspar Hernández, Maria del Mar Bonet, Javier Marías, Elisenda Rovira i Juan Francisco Ferrándiz seran alguns dels autors i autores que passaran per aquesta llibreria instal·lada dins del TRAMbaix. Les signatures seran d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

  Aquesta acció literària al TRAM s’emmarca dins la campanya #somllibres. Amb el Manifest que Abacus ha fet públic per aquest Sant Jordi, la cooperativa comparteix el seu compromís amb la lectura per transformar realitats i mantenir-se com a llibreria de referència.

  Sobre Abacus cooperativa

  Fundada l’any 1968, Abacus és una comunitat ciutadana de socis i sòcies de consum i de treball amb més de 900.0000 socis i sòcies de consum i 560 socis i sòcies de treball, sota el model cooperatiu. Amb la voluntat de transformar l’experiència i el consum cultural, educatiu i de lleure de manera col·laborativa, responsable i sostenible. Abacus aposta per dinamitzar el territori amb els seus 48 establiments a Catalunya, València i Balears. La cooperativa és un referent de confiança que busca l’equilibri entre l’impacte econòmic i el social de la seva activitat, apostant per la gestió amb equitat, participació i sostenibilitat.

  Abacus és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català. Enguany la cooperativa celebra el seu 50è aniversari apostant per la cultura, l’educació i el lleure col·laboratius.

  Sobre TRAM

  TRAM és l’operador de les dues xarxes de tramvia -Trambaix i Trambesòs- que des de l’any 2004 dona servei a 9 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona: Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat.

  Amb 6 línies i 56 parades, el darrer any, 28 milions de persones han utilitzat el TRAM, el transport públic més ben valorat pels usuaris, segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner (EMEF) que realitza anualment l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

  Més informació
 • TRAM i l’ATM convoquen La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius

  TRAM i l’ATM convoquen la cinquena edició de La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en llengua catalana. Els usuaris del tramvia de Barcelona s’hi poden inscriure i esdevenir autors d’una narració col·lectiva que iniciaran i dinamitzaran els escriptors i escriptores de renom: Pau Joan Hernàndez, Gemma Lienas, Lolita Bosch, Yannick Garcia i Najat El Hachmi.

  L’organització del concurs de La TRAMa busca 150 persones lletraferides entre els usuaris del tramvia majors de 18 anys que vulguin participar en l’elaboració d’una història col·lectiva per escrit. Les inscripcions al concurs s’obren el proper divendres 20 d’abril des del web del TRAM. El desenvolupament del concurs es realitzarà del 4 al 30 de maig. Per participar-hi, només cal escollir un dels relats i estar disponible per col·laborar-hi en línia.

  L’únic requisit que han d’acomplir les narracions és que el tramvia sigui escenari, directe o indirecte, de l’argument. D’una manera o altra, el tramvia ha d’aparèixer en tots els relats, com un element més de la narració.

  A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors i escriptores professionals, es creen 15 relats diferents. Cadascun dels relats l’escriuen un equip de 10 coautors, entre els quals hi ha l’escriptor, com a un participant més. El gran repte és aconseguir un relat ben cohesionat entre tots els membres de l’equip. Al final, s’escull el millor dels 15 textos. La participació en el cinquè concurs literari de La TRAMa 2018 és gratuïta i està oberta a 150 persones, 10 participants per relat.
   
  El concurs La TRAMa 2018 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

  Premis per a totes les persones participants
   
  Els premis, que es lliuraran en un acte públic de cloenda el 21 de juny a Barcelona, inclouen: 
   
  • Per als 10 coautors del relat guanyador: una targeta T-Trimestre per a la Zona 1, valorada en 145,30 euros; la participació en un sorteig d’una bicicleta elèctrica entre els 10; un curs presencial del Laboratori de Lletres de 3 hores (“Imagina i escriu”); una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol curs del Laboratori de Lletres.
   
  • Per a totes les persones inscrites i participants al concurs, que escriguin almenys un fragment vàlid: una targeta T-10; un 20% de descompte en qualsevol curs del Laboratori de Lletres; i una subscripció durant un mes als continguts complets de la versió digital del diari ARA.

  Més informació
 • ATM i TRAM participaran en la Festa de la Bicicleta de Barcelona aquest diumenge

  L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el TRAM participaran en la Festa de la Bicicleta de Barcelona, que es celebra aquest diumenge dia 15 d’abril al passeig de Lluís Companys, amb un estand d’activitats familiars. 

  Des de les 9.30 i fins les 14.30 hores, s’oferirà la possibilitat de jugar al "Joc de les parelles" identificant conceptes amb parts i instal·lacions de la xarxa tramviària i els tramvies. Aquesta activitat té l’objectiu de fomentar la mobilitat segura i un model de convivència cívica entre els diferents transports urbans sostenibles, com el tramvia i la bicicleta.

  ATM i TRAM també aportaran una T-trimestre al sorteig de la organització de la Festa de la Bicicleta en el que podran participar tots els assistents.

  La jornada s’iniciarà amb la bicicletada popular que sortirà a les 9 hores del carrer Aragó amb Roger de Flor.
  El circuit ciclista transcorrerà pel carrer Aragó, la plaça Espanya, l’avinguda Paral·lel, el carrer Floridablanca, la ronda Sant Antoni, la plaça Universitat, el carrer Pelai, la plaça Catalunya, el carrer Fontanella, la plaça Urquinaona, el carrer Trafalgar, el passeig Lluís Companys, el carrer Comerç, els passejos Picasso i Pujades, els carrers Marina, Pallars, Badajoz, Almogàvers i Roger de Flor, l’avinguda Vilanova i els passejos de Sant Joan i Lluís Companys, que serà la fi del recorregut.

  El seu pas farà que s’interrompi el servei de la línia T4 de Trambesòs entre Glòries i Ciutadella - Vila Olímpica i alterarà els horaris de les línies T5 i T6 de les 9 a les 11 hores.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la pedalada i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM i l’Associació Casal Infantil la Mina celebren 10 anys de col·laboració

  El Tramvia de Barcelona i l’Associació Casal Infantil la Mina de Sant Adrià de Besòs han renovat per desè any consecutiu el seu acord de col·laboració refermant la seva unió en la promoció del benestar infantil a través d’activitats amb infants, les seves famílies i la comunitat.

  El director gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit, i la representant de la Junta de l’associació, Xènia Martínez, han fet efectiu el conveni per un any més de manera que el Casal Infantil s’assegura la dotació econòmica de TRAM per dur a terme les accions del 2018.

  Amb la col·laboració monetària i l’ajuda en la difusió de l’acció comunitària en les instal·lacions i canals de comunicació de TRAM, el Casal Infantil La Mina ha pogut coordinar en aquests 10 anys fins a cinc edicions del Campament Màgic dels Reis Mags, nou edicions del Dia del Joc, rues i festes del barri de Sant Adrià, i fins a nou edicions també de la Setmana dels Drets dels Infants, entre d’altres.

  L’Associació Casal Infantil la Mina és una entitat sense ànim de lucre creada pels propis veïns i veïnes per oferir un servei d’acció social en el lleure amb els infants del barri de La Mina a Sant Adrià de Besòs. Està formada per un grup de famílies del barri, antics usuaris, persones amb un alt vincle afectiu amb el barri i altres tècnics socials que també hi treballen que de forma voluntària i entregada volen caminar junts en la millora educativa i social de la Mina.

   

  Més informació
 • TRAM millora l’accessibilitat a les seves instal·lacions

  El Tramvia de Barcelona ha millorat l’accessibilitat a les seves instal·lacions afegint nova senyalització a les parades i nova tapisseria als seients interiors dels tramvies.

  En totes les parades de les dues xarxes tramviàries, Trambaix i Trambesòs, s’han pintat uns pictogrames al terra on està indicat l’ús preferent dels seients de les parades per a les persones amb mobilitat reduïda (PMR), dones embarassades, persones de la tercera edat, amb crosses o amb infants . A cada andana hi ha un indicatiu a un dels bancs escollits en funció de la localització del pas de vianants que dona accés a la parada, els obstacles de la zona de pas i la zona d’entrada per a PMR al tramvia.

  Aquesta senyalització està feta amb una pintura especial de llarga durada, que s’integra a l’asfalt amb aplicació de calor. Es tracta d’un material resistent als diferents fenòmens meteorològics que pot patir pel fet de ser una senyalització exterior.

  A l’interior dels tramvies, s’està instal·lant una nova tapisseria que ajuda a identificar a través de diferents colors les zones destinades a l’ús de les persones amb mobilitat reduïda per diferents motius. Els seients de quatre viatgers i la zona de cadires de rodes, cotxets i bicicletes estan senyalitzats amb una tapisseria verda que es diferencia amb un cop d’ull de la resta de cadires entapissades en blau marí.

  TRAM també ha renovat la imatge de les columnes d’informació al client que es troben a les parades soterrades de la xarxa Trambesòs (Espronceda, Sant Martí de Provençals i Besòs) per fer-la més intuïtiva i facilitar-ne l’ús.

  S’ha resumit la informació i s’ha donat prioritat a la visualització del botó de socors i informació al client, i al número de telèfon d’atenció directa.

   

  Més informació
 • 2a edició del Torneig Internacional de Tennis en cadira de rodes de Barcelona

  TRAM i la Fundació Step by Step han signat un conveni de col·laboració per a la realització de la segona edició del TRAM Barcelona Open, el torneig internacional de tennis en cadira de rodes, que es realitzarà a Barcelona del 27 de juny a l’1 de juliol del 2018. Aquest és un esdeveniment esportiu d’àmbit internacional que posa l’accent en el mèrit i la superació personal. La cita esportiva va néixer ara fa un any a la ciutat a Barcelona impulsada per la Fundació Johan Cruyff com a una de les competicions internacionals més importants de l’esport adaptat.

  El director general del Tramvia de Barcelona, Humberto López Vilalta, i la directora general de la Fundació Step by Step, Natalia Bettonica, han signat el nou conveni a la seu de la Fundació Johan Cruyff, amb la presència de la seva directora, Pati Roura. Gràcies a aquesta col·laboració, la segona edició del TRAM Barcelona Open queda assegurada.

  L’emplaçament on es celebrarà el Torneig és, com l’any passat, el Real Club de Polo de Barcelona, que durant 5 dies acollirà diferents actes relacionats amb el tennis en cadira de rodes. En total, es trobaran 40 jugadors de 15 nacionalitats repartits en dos quadres de competició: masculí i femení. Entre ells, 6 jugadors nacionals, i 25 participants que es troben entre el top 50 del món en les seves respectives categories.

  El torneig torna a tenir com a eslògan "Mou el límit" en homenatge a la superació personal que, en aquest cas, protagonitzen tots els jugadors participants. Gràcies al suport de TRAM, Step by Step, la Fundació Johan Cruyff i el Real Club de Polo de Barcelona es visualitza el tennis en cadira de rodes i es promouen els valors de solidaritat i inclusió social a través de l’esport. A més, gràcies al TRAM Barcelona Open, la ciutat comtal es torna a posar en el mapa de les ciutats que recolzen l’esport adaptat ja que aquest any el torneig puja de categoria i aconsegueix ser ITF2, amb participants internacionals de major nivell.

  La Fundació Step by Step és una entitat sense ànim d’afany dedicada a la rehabilitació per persones afectades de patologia neurològica amb afectació del sistema nerviós central, especialment en el cas de lesió medul·lar, que treballa per millorar la qualitat de vida dels lesionats també a través de l’esport. La fundació és un referent de primera línia en l’àmbit de la recuperació de lesions medul·lars, i per la contribució a la millora en la qualitat de vida d’esportistes lesionats, amb una especial incidència en la reintegració familiar, laboral, acadèmica, esportiva i lúdica.

  TRAM participa en aquest projecte social i esportiu amb l’impuls d’aquest esdeveniment des del seu compromís com a empresa socialment responsable. A més, es tracta d’una iniciativa alineada amb els seus principis i valors, com a part de la seva política de Responsabilitat Social Empresarial.

   

  Més informació
 • TRAM donarà les ulleres perdudes a la Fundació Ramon Martí i Bonet

  El TRAM ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació oftalmològica Ramon Martí i Bonet en el que s’estableix la donació de totes les ulleres perdudes a les instal·lacions del tramvia i no reclamades per destinar-les a programes solidaris de prevenció de la ceguesa, d’atenció precoç i detecció de la ceguesa infantil.

  En el primer acte de donació, que ha tingut lloc a l’Institut Català de la Retina, el director general de TRAM Operadora, Joaquim Bestit, ha entregat al president de la fundació, el Dr. Ramón Martí, i a la vicepresidenta, la Dra. Rosa Maria Sust un total de 46 ulleres de visió i de sol que s’han estat recopilant fins ara entre les dues xarxes tramviàries. Tot el material òptic s’entregarà periòdicament a l’entitat perquè pugui ser reparat, reutilitzat o reciclat per construir-ne de nou.

  La Fundació Ramon Martí i Bonet duu a terme diferents accions solidàries amb l’objectiu principal d’informar i sensibilitzar sobre la precària situació de les persones amb malalties visuals que estan en risc d’exclusió social o que s’hi veuen abocades després de desenvolupar les malalties. L’entitat sense afany de lucre desenvolupa diferents programes arreu de Catalunya, Perú, Nicaragua, Índia, El Txad i Ucraïna.

  Més informació
 • Afectacions a les dues xarxes de TRAM per la Zurich Marató de Barcelona

  El Tramvia de Barcelona modificarà el servei de les dues xarxes tramviàries, el proper diumenge dia 11 de març, per la celebració de la Zurich Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Diagonal i els carrers de Ciutat de Granada i de Pujades amb l’avinguda Meridiana.

  A Trambesòs, entre les 8.30 i les 13.45 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. A partir de les 13.45 hores està previst que es recuperi el servei fins a la parada Glòries, i a partir de les 14.30 hores es preveu restablir el servei fins a Ciutadella - Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.


  Durant les afectacions en aquesta línia, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. Les freqüències de pas de la línia T5 es regirà per l’horari habitual.

  A Trambaix, entre les 8 i les 10.35 hores, quedarà suspès el tram entre les parades Francesc Macià i Pius XII.


  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Zurich Marató de Barcelona i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM posa en marxa una campanya per un transport públic inclusiu el Dia Internacional de la Dona

  Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, TRAM i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) se sumen a la campanya de sensibilització impulsada per la UITP (Unió Internacional dels Transports Públics) i el World Bank Group a nivell internacional. La campanya denuncia la vulnerabilitat en que es troben les dones quan viatgen en transport públic sota el lema "Per un transport públic inclusiu: Il·luminem-lo!".

  La campanya de conscienciació, que reivindica "Transport públic per a mi, per a tu, per a tots", és el resultat d’un estudi que han realitzat les dues organitzacions internacionals, el qual mostra que el 80% de les dones tenen por de ser assetjades quan viatgen en el transport públic. L’estudi conclou que aquest és un dels principals reptes globals i que és urgent actuar i ajudar a oferir un entorn segur per a tothom.

  El Tramvia de Barcelona desplegarà la campanya amb la col·locació de cartells a l’interior de tots els tramvies de totes les línies del Trambaix i el Trambesòs, i a través dels diferents canals informatius, web i les xarxes socials. Entre els materials de difusió, també hi ha dos vídeos, de 20 i 45 segons que expliquen els motius de la campanya per assegurar un transport públic segur per a tothom. La campanya es realitzarà a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #PT4ME.

  Més informació
 • Afectacions al servei de la línia T4 de TRAM per la Mitja Marató de Barcelona

  El Tramvia de Barcelona modificarà el servei de la línia T4 de Trambesòs, el proper diumenge dia 11 de febrer, per la celebració de la Mitja Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Meridiana i l’avinguda Diagonal.

  Entre les 7.45 i les 11.30 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. Entre les 11.30 i les 12.10 hores està previst que es recuperi el servei entre les parades d’Estació de Sant Adrià i Glòries, i a partir de les 12.10 hores es preveu restablir el servei entre Glòries i Ciutadella | Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.

  Durant les afectacions en aquesta línia, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. La resta de línies de la xarxa tramviària, T5 a Trambesòs i T1, T2 i T3 a Trambaix, funcionaran en l’horari habitual.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Mitja Marató de Barcelona i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM només utilitzarà energia verda subministrada per Endesa

  TRAM i Endesa han renovat el seu acord de subministrament garantint que l’energia serà 100% verda durant l’any 2018. Així, els tramvies, les instal·lacions, els vehicles elèctrics i els equipaments que depenen de TRAM rebran energia procedent exclusivament de fonts renovables.

  L’origen renovable de l’electricitat es garanteix, mitjançant una certificació oficial, que assegura que el consum energètic prové de fonts hidràuliques, plantes fotovoltaiques, energia geotèrmica i de cogeneració d’alta eficiència. Amb aquest acord, TRAM continua apostant pel medi ambient i l’eficiència energètica i buscant solucions de major sostenibilitat.

  En total, l’energia que TRAM necessita durant un any és d’uns 14 GWh (gigavats/hora), 4KWh/km, el que equival al consum anual d’unes 4.200 llars catalanes. A més, els motors dels tramvies generen energia quan frenen, energia que és aprofitada per altres tramvies, aconseguint així que el seu consum sigui encara més reduït.

  Així, en ser un vehicle amb tracció 100% elèctrica, el TRAM contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones, ja que qualsevol vehicle amb motor de combustió emet òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM10), que són els principals contaminants amb afectació directa sobre la salut.

  La resposta als usuaris

  Segons l’Estudi de Satisfacció de Viatgers realitzat per TRAM durant el 2017, majoritàriament, davant la pregunta: "Quina és la principal raó per la qual vostè utilitza el transport públic?", els usuaris responen que el transport públic té un impacte positiu en el medi ambient. En general, els viatgers estan preocupats per la contaminació i la qualitat de l’aire de les ciutats (84,9%).

  El baix consum, l’aposta per la modernització i el baix impacte mediambiental són alguns dels motius pels quals un de cada cinc usuaris del Trambaix i el Trambesòs considera que el servei del TRAM és excel·lent i assegura que el seguirà utilitzant amb seguretat en futurs desplaçaments.

   

  Més informació
 • TRAM presenta una campanya per fomentar la mobilitat segura entre la bici i el Tramvia de Barcelona

   “Mobilitat segura entre la bici i el TRAM”, aquest és el lema de la nova campanya del Tramvia de Barcelona amb l’objectiu d’evitar situacions de risc i millorar la convivència entre els usuaris. Una campanya que parteix del convenciment que el tramvia i la bicicleta tenen molts punts en comú, relacionats amb la mobilitat, la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.
   
  En els últims anys, el nombre d’usuaris de la bicicleta i altres ginys mecànics s’ha incrementat de manera considerable. Tot i que aquest increment és una gran notícia per a la sostenibilitat de les ciutats i per a la salut de les persones que practiquen la mobilitat activa, la relació dels usuaris de la bicicleta amb el TRAM presenta marges de millora, especialment pel que fa a la seguretat i la convivència.

  Els consells per evitar situacions de risc i millorar la convivència dels usuaris de les bicicletes es difondran mitjançant un vídeo i diferents materials informatius en què, entre d’altres, es recomana: anar sempre ben equipat; portar timbre i llums per a que et vegin; evitar fer maniobres sobtades i senyalitzar els girs i les aturades; accedir al tramvia pels passos habilitats; si el tramvia va molt ple, esperar el següent; parar atenció als vianants i respectar sempre els senyals de trànsit.

  Actuació amb educadors del BACC

  La campanya, pensada per facilitar la seguretat, la convivència i el civisme dels usuaris de les bicicletes en l’àmbit del Tramvia de Barcelona, es desenvoluparà durant un mes. Els dies 11, 14 i 16 de gener es realitzaran diverses actuacions de sensibilització, com ara: la presència d’educadors, membres de Bicicleta Club de Catalunya - BACC, que oferiran consells, material informatiu i braçalets fosforescents als ciclistes dels carrils bicis més propers a la xarxa de TRAM.

  Aquesta actuació comença avui a la plaça de Francesc Macià amb Diagonal, a la Zona Universitària (RACC), al carrer de Pujades amb Meridiana, a la rotonda del carrer de la Marina, a la rotonda del carrer de Llevant i a la plaça de les Glòries. Els educadors del BACC actuaran en aquests indrets, on recentment s’hi han habilitat nous carrils bici, avui dijous 11 gener, de 8 a 11 hores; el diumenge 14 gener, de 10.30 a 13.30 hores; i el dimarts 16 de gener, de 17.30 a 20.30 hores.

   

  Més informació
 • TRAM bat un nou rècord amb un milió de viatges més que el 2016

  El Tramvia de Barcelona ha transportat un total de 28 milions de viatgers el 2017, la xifra més alta des de l’entrada en servei del TRAM, un 4,26% més que l’any anterior. En concret, han viatjat 27.959.095 persones; 18,2 milions a Trambaix (amb un increment del 3,08%), i més de 9,7 milions a Trambesòs (amb un increment del 6,56%).


  Les dades obtingudes durant aquest darrer any, a més de mostrar que TRAM és a punt d’arribar als 28 milions de viatges, marquen una tendència a l’alça, tenint en compte que des del 2012 les validacions augmenten en més d’un milió anual.

  Des de la posada en funcionament de TRAM al 2004, més de 305,6 milions de viatgers han utilitzat el tramvia de Barcelona. La xarxa Trambaix, amb tres línies (T1, T2 i T3) i 29 parades, i una demanda superior, ha estat utilitzada per més de 210 milions de viatgers des de la seva posada en funcionament. La xarxa Trambesòs, també amb tres línies (T4, T5 i T6) i 27 parades, ha estat utilitzada per gairebé 97 milions de viatgers.


  La xarxa Trambaix va entrar en servei el 3 d’abril de 2004 i la xarxa Trambesòs ho va fer el 8 de maig del mateix any. El creixement del nombre de viatgers del tramvia de Barcelona ha estat constant des de la seva posada en funcionament, amb l’única excepció dels anys 2010 i 2012, període en què es va produir un estancament.

  Més informació
Subscriu-te al NEWSLETTER

Registra’t ara i rep totes les novetats TRAM!