Utilitzem cookies de tercers per millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Més informació

Català

PREMSA


Informa’t amb les notes de premsa

Coneix tot el que passa al TRAM. En aquest apartat trobaràs els nostres comunicats on expliquem les novetats i afectacions en el servei, els nostres projectes, les iniciatives més solidàries i tot el que és rellevant per al tramvia.

treballadora del TRAM Barcelona
Notes de premsa
Any:
 • 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • TRAM reforça el servei per la Mercè

  Amb motiu de les Festes de la Mercè a la ciutat de Barcelona, el TRAM realitzarà servei ininterromput a les línies T2, T3, T4 i T5: des de les 5.00 hores del divendres 21, fins a les 24.00 hores del dilluns 24 de setembre. D’aquesta manera, TRAM posa a disposició dels usuaris mitjans addicionals per facilitar els desplaçaments durant les nits de les Festes de la Mercè que, com cada any, originen activitats a diversos punts de la ciutat.

  Entre les 2.00 hores i les 5.00 hores del matí, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts, i la de la línia T5, de 30 minuts al Trambesòs. Al Trambaix, la freqüència serà de 15 minuts al tronc comú. Les línies T1 i T6 realitzaran el servei en el seu horari habitual.

  Més informació
 • El servei educatiu de TRAM bat el rècord d’alumnes i supera els 4.200 durant el curs 2017-2018

  El projecte educatiu "TRAM, un mitjà d’educació" ha arribat a un total de 4.202 persones el curs 2017-2018, provinents majoritàriament dels centres d’ensenyament i les entitats de la gent gran dels municipis de l’àrea d’influència del tramvia de Barcelona. Aquest és l’onzè curs consecutiu que TRAM organitza i ofereix aquest projecte educatiu, amb l’objectiu que els participants coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre actituds de civisme i medi ambient relacionades amb els desplaçaments en transport públic.

  El projecte, que s’ofereix des del servei TRAMeduca, s’ha desenvolupat d’octubre del 2017 a juliol del 2018 amb la realització d’un total de 178 activitats presencials, a les cotxeres de Sant Adrià de Besòs (82 activitats), les cotxeres de Sant Joan Despí (86 activitats) i a 10 centres escolars.

  Durant el curs 2017-2018 han participat en el projecte educatiu un total de 91 centres: 9 escoles bressol; 38 escoles d’educació Infantil i Primària; 28 instituts d’Educació Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius; 11 escoles d’Educació Especial; 4 esplais o casals i 1 entitat de gent gran.

  En aquesta onzena edició hi han participat centres dels municipis de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Montgat, Olot, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilassar de Mar.

  Programació d’activitats per al curs 2018-2019

  L’oferta completa per al curs 2018-2019 és la següent:

  • Mira el TRAM (2-6 anys). A través d’un conte i un breu recorregut per les cotxeres, els infants poden veure el funcionament del Tramvia de Barcelona.
  • Investiga el TRAM (6-8 anys). Els infants es converteixen en petits investigadors, a partir d’un joc de preguntes i pistes descobreixen el tramvia.
  • Viu el transport públic (8-10 anys). Per conèixer els aspectes més rellevants i la importància de les actituds cíviques i respectuoses en el transport públic.
  • Aventura’t al TRAM (10-12 anys). Per simular la planificació i el viatge en tramvia, i treballar l’autonomia personal i les bones conductes al transport públic.
  • TRAMsporta’t (10-12 anys). Diverses activitats per a valorar els diferents mitjans de transport des d’una perspectiva mediambiental, a partir d’aspectes com la contaminació atmosfèrica i acústica, l’eficiència i la sostenibilitat.
  • I tu, què en penses? (12-16 anys). Per reflexionar sobre la importància de disposar de transport públic i les característiques específiques del tramvia, així com posar l’èmfasi en els aspectes de seguretat i el respecte als espais públics.
  • L’energia del TRAM (12-18 anys). Activitat per conèixer el tramvia des d’una perspectiva mediambiental i tecnològica, amb la possibilitat de complementar-la amb una visita a la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs.

  Aquest any, com a novetat, s’afegeix un temari explicatiu i qüestionaris d’un nivell superior enfocats als estudiants amb un alt interès en la tecnologia i que estan dirigint els seus estudis cap a aquest sector.

  • La Guia del Treball de Recerca del TRAM (16 anys). 14 propostes classificades en cinc grans temàtiques al servei dels centres d’ensenyament, amb un servei d’acompanyament per als alumnes en el procés d’aprenentatge i investigació del tramvia.

  Altres serveis i activitats TRAMeduca

  • El TRAM com a transport escolar. Servei que dóna suport al desplaçament de grups d’escolars en tramvia per facilitar la realització d’activitat fora dels centres escolars.
  • SuperTRAM. Visita combinada a les instal·lacions de TV3 i de Catalunya Ràdio, amb el tramvia com a mitjà de transport que uneix aquestes dues seus de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
  • El nostre TRAM. Activitat per a majors de 65 anys en què es treballen totes les passes que una persona ha de seguir a l’hora de fer un desplaçament amb tramvia i en què es posa èmfasi en els aspectes de seguretat, autonomia, orientació i ús prioritari del tramvia com a transport públic, accessible i segur.

  Activitats amb segell de qualitat educativa

  El TRAM ofereix la programació d’activitats del servei TRAMeduca amb el Segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona. Aquest segell de qualitat forma part del projecte d’acreditació de les activitats educatives que impulsa l’ICE i el Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona.

   

  Més informació
 • Servei del TRAM per la Diada

  El TRAM reforçarà el servei de les línies del tramvia el proper dimarts 11 de setembre per facilitar la mobilitat amb motiu de la manifestació organitzada a la ciutat de Barcelona per la Diada de Catalunya.

  Al Trambaix, es posaran en circulació tramvies dobles entres les 11.00 h i les 22.30 hores. Aquest reforç s’aturarà durant la celebració de la manifestació. A partir de les 14.30 h aproximadament i fins a les 18.30 h, el servei finalitzarà a la parada d’Ernest Lluch en funció de les indicacions dels cossos de seguretat.


  D’altra banda, la línia T4 del Trambesòs disposarà d’unitats dobles entre les 10.00 h i les 22.00 hores.

  Més informació
 • TRAM donarà servei continuat durant les nits del festival Cruïlla

  Amb motiu de la celebració del Cruïlla Barcelona Summer Festival, la línia T4 de Trambesòs realitzarà servei continuat des de divendres 13 de juliol a les 05.00 hores fins diumenge 15 de juliol a les 12 hores de la nit, i dijous ampliarà el seu horari de pas fins les 02.00 hores. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat dels assistents a aquest important festival musical que es celebra a la zona del Fòrum de Barcelona.

  El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració amb els organitzadors de l’esdeveniment cultural. Gràcies a aquest acord, durant quatre dies, hi haurà un increment del pas de tramvies i la posada en circulació de diferents unitats dobles en els moments de finalització i sortida dels concerts caps de cartell.

  Els horaris de la línia T4, que va des de l’Estació de Sant Adrià a Ciutadella - Vila Olímpica, seran els habituals i a partir de les 00.00 hores de la nit de dijous i de les 02.00 hores de la matinada de divendres i dissabte, la freqüència de pas serà de 20 minuts.

   

  Més informació
 • Torna el TRAM Barcelona Open, el 2n Torneig Internacional de Tennis en Cadira de Rodes

  Amb el lema "Mou el límit", torna el TRAM Barcelona Open, el Torneig Internacional de Tennis en Cadira de Rodes que tindrà lloc al Real Club de Polo de Barcelona des de demà 27 de juny fins a l’1 de juliol. En la segona edició d’aquest esdeveniment esportiu, que te com a màxim patrocinador el tramvia de Barcelona i que compta amb la col·laboració de la Fundació Step by Step i la Fundació Bancària "la Caixa", comptarà amb la participació de 40 jugadors i jugadores de 16 nacionalitats diferents, 16 jugadors dels quals formen part del TOP30 mundial.

  El TRAM Barcelona Open s’ha presentat avui dimarts 26 de juny al RC de Polo de Barcelona amb la participació del director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Toni Reig; la delegada d’Esports de la Diputació de Barcelona, Maria Teresa Fandos; la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza; el president del TRAM, Felip Puig; el membre de la Junta Directiva del RCPB i responsable de la secció de Tennis, Javier Moreno; el director de l’Àrea Comercial i Educativa de la Fundació Bancària "la Caixa", Xavier Bertolín; el tennista Alex Corretja; i el director del TRAM Barcelona Open, Jose Coronado.

  Just després de la presentació s’ha realitzat una exhibició de tennis en cadira de rodes entre els tennistes Alex Corretja, Sergi Bruguera, Martín de la Puente i Dani Caverszachi (núm. 1 i 2 d’Espanya, respectivament).

  Torneig de referència mundial

  En aquesta nova edició, el TRAM Barcelona Open ha pujat a la categoria ITF2, de la Federació International de Tennis, i es presenta amb la il·lusió de donar a conèixer el tennis en cadira de rodes amb partits, exhibicions i diferents activitats paral·leles, amb l’objectiu de convertir-se en torneig de referència del circuit mundial Uniqlo Wheelchair Tennis Tour. La final tindrà lloc el diumenge, 1 de juliol, al matí i s’espera que sigui igual d’emocionant com en la passada edició.

  El tennis en cadira de rodes es presenta com un esport espectacular i dinàmic, que compta amb més de 1.000 jugadors del rànquing internacional i amb 160 tornejos anuals repartits en 40 països de 4 continents. L’única diferència amb el tennis en peus és que als partits en cadira de rodes està permès que la pilota boti dos cops.

  Tot i així, el 80% dels jugadors d’aquests nivells de competició només utilitzen un sol bot i la velocitat del servei pot arribar als 150 km/h. Amb el TRAM Barcelona Open, la capital de Catalunya, considerada com un referent mundial per al món de l’esport, es converteix durant cinc dies en una gran cita anual per a l’esport adaptat.

  La idea d’organitzar un torneig internacional de tennis en cadira de rodes neix d’en Jose Coronado ara fa quatre anys. Abans, el 2007, havia patit un accident en moto que li va provocat una lesió medul·lar i l’havia convertit en un jugador de tennis en cadira de rodes. Gràcies a aquest fet va poder conèixer a Johan Cruyff i va entrar en contacte amb la seva fundació, i fer un màster en gestió esportiva. En el seu treball final de màster va proposar organitzar el primer torneig de tennis internacional en cadira de rodes a Barcelona que el 2017 va poder fer-se realitat, gràcies al recolzament de la Fundació Johan Cruyff i de col·laboradors com TRAM o el Real Club de Polo, entre d’altres.

  El TRAM Barcelona Open estarà obert a la ciutadania amb entrada gratuïta per donar a conèixer els valors que representa, d’inclusió, igualtat i desenvolupament personal. L’esdeveniment és un reconeixement a la superació personal dels esportistes participants. Tots els jugadors que hi acudiran tenen una increïble història de superació personal i esportiva. Els partits es dividiran en dos quadres de competició: masculí i femení.

  Fundació Step by Step

  És una entitat sense ànim de lucre dedicada a la rehabilitació de persones afectades de patologia neurològica amb afectació del sistema nerviós central. Va nèixer de l’experiència i necessitat personal del seu president, Federico Crespo, lesionat medul·lar a causa d’un accident de cotxe. La missió de la Fundació és oferir a les persones amb lesió medul·lar i altres patologies neurològiques una proposta de fisioteràpia basada en un tractament personalitzat de qualitat, que possibiliti el seguiment d’un procés de rehabilitació eficient que repercuteixi en una millora de la seva qualitat de vida.

  Real Club de Polo de Barcelona

  És un dels clubs esportius més importants de Barcelona i Espanya. Aquesta associació sense ànim de lucre, fundada l’any 1897, compta amb una extensió de 29 hectàrees al centre de Barcelona on el seus més de 10.000 socis poden practicar un total de cinc disciplines (tennis, hípica, hoquei, polo i pàdel). La seva missió és el foment, el desenvolupament i la pràctica de l’activitat física i esportiva. En paral·lel, promou i participa en iniciatives socials i benèfiques on es fomentin els valors d’esportivitat, tolerància, amistat, solidaritat i bona convivència. El Real Club de Polo de Barcelona renova la seva aposta pel TRAM Barcelona Open en aquesta segona edició.

  TRAM

  És l’empresa de transport públic que gestiona les dues xarxes de tramvies a la Regió Metropolitana de Barcelona, i que busca fer-ho de la manera més eficient i oferint el millor servei als seus viatgers perquè puguin desplaçar-se de manera ràpida, còmoda i segura. Es tracta del transport públic més accessible i el més ben valorat segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner que realitza l’ATM (EMEF). Un dels objectius és generar confiança als usuaris per superar i moure límits. El TRAM Barcelona Open és un dels projectes de Responsabilitat Social Empresarial més rellevants en els que el tramvia hi participa i s’emmarca dins del seu pla anual de responsabilitat social; concretament en el recolzament a una iniciativa que promou la igualtat, la inclusió i la superació personal.

  Fundació Bancària "la Caixa"

  És la primera fundació d’Espanya i una de les fundacions líder del món. Aquest any 2018 el pressupost per a la seva Obra Social, s’ha incrementat fins als 520 milions d’euros. Des dels seus inicis, l’Obra Social "la Caixa" ha estat fermament compromesa amb la promoció de l’autonomia de persones amb discapacitat. En particular, a través de l’esport es promou la inclusió social, juntament amb valors com la superació personal, el treball en equip i els hàbits saludables.

   

  Més informació
 • TRAM lliura els premis de la TRAMa en una festa literària al CCCB

  TRAM i ATM, l’Autoritat del Transport Metropolità, han presentat el relat guanyador de la TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en català. L’acte, ha tingut lloc en el marc d’una festa literària al Hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), aquest dijous 21 de juny, al vespre, i ha comptat amb la participació del director general de TRAM, Humberto López Vilalta, i el director gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit.

  El relat col·lectiu "La transformació", iniciat pel Yannick Garcia, amb la participació dels usuaris del tramvia: Alba Baroja, Òscar Bermell, Ramon Campoy, Isabel García, Nil Lobato, Lina Malagarriga, Elena Romagosa i Sílvia Vázquez, ha guanyat la 5a edició de la TRAMa. En la valoració del relat guanyador, el jurat, format per David Guzmán (periodista), Montse Serra (periodista), Xavier Serrahima (escriptor) ha tingut en compte la cohesió del relat, la correcció lingüística, el compliment dels torns, l’originalitat, els recursos literaris, la participació en el debat cooperatiu i el requisit bàsic que estipula que el tramvia aparegui a la narració.

  L’acte, conduït per l’escriptor i periodista del diari ARA i concursant de la primera edició de la TRAMa, Jordi Nopca, ha comptat amb la participació de quatre dels cinc escriptors i escriptores que van iniciar els relats del concurs de la TRAMa 2018: Yannick Garcia, Gemma Lienas, Najat El Hachmi i Pau Joan Hernàndez. De manera col·laborativa i en directe, els autors de la TRAMa han realitzat una demostració de creació literària amb la participació del públic assistent.

  Premis per a totes les persones participants

  Totes les persones inscrites i participants al concurs de la TRAMa que han escrit almenys un fragment vàlid han estat obsequiats amb una targeta T-10, l’oferta d’un 20% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals programats pel Laboratori de Lletres durant el 2018 i una subscripció durant un mes als continguts
  complets de la versió digital del diari ARA.

  Els coautors del relat guanyador de la cinquena edició de la TRAMa han obtingut una targeta T-trimestre d’una zona, valorada en 145,30 euros i han pogut participar en el sorteig d’una bicicleta elèctrica valorada en 800 euros. A més, el Laboratori de Lletres ofereix a tots els guanyadors el curs presencial "Imagina i escriu", sessió única i exclusiva de tres hores durant 2018, una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol dels cursos presencials o virtuals del 2018.

  El Tramvia de Barcelona, al centre del relat

  En aquesta edició, organitzada per TRAM i ATM, amb la col·laboració de Quatre Ratlles, han participat un total de 150 persones usuàries del Tramvia de Barcelona, les quals han elaborat fins a 15 relats en un procés de creació literària desenvolupat del 4 al 31 de maig. A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors professionals participants en aquesta edició, es van crear 15 relats diferents.

  El concurs la TRAMa 2018 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

   

  Més informació
 • El Trambesòs bat el rècord de viatges durant el Primavera Sound

  La xarxa de Trambesòs del TRAM ha registrat 160.715 viatges durant els 5 dies en què s’ha celebrat el festival Primavera Sound, realitzat a la zona Fòrum de Barcelona del dimecres 30 de maig al diumenge 3 de juny. Aquesta xifra suposa un augment del 13,68% de les validacions respecte a la mitjana de les obtingudes durant el mateix període del mes de maig.

  En números absoluts, Trambesòs ha obtingut un increment de 19.336 viatges respecte la mitjana del mes de maig de 2018, i un increment de gairebé 1.000 viatges respecte a l’anterior edició del festival Primavera Sound, que ja havia assolit la xifra de viatges màxims. A més, el divendres 1 de juny, el TRAM va arribar a la xifra rècord de 40.929 viatges respecte a les validacions mitjanes d’un dia feiner des de l’inici de la xarxa Trambesòs.

  Per franges horàries, els increments de validacions més important s’han donat a la
  franja d’entre les 16.00 i les 20.00 hores. Des del dimecres 30 de maig al diumenge
  3 de juny, el servei de la línia T4 del TRAM ha estat en funcionament durant quatre
  dies. Entre els aspectes més remarcables del reforç del servei realitzat amb motiu
  del festival Primavera Sound, destaca l’ús de tramvies dobles, coincidint amb el final
  dels concerts més multitudinaris.

  Més informació
 • TRAM oferirà servei ‘non stop’ durant les nits del Primavera Sound

  Amb motiu de la celebració del festival Primavera Sound, la línia T4 de Trambesòs realitzarà servei ininterromput des del dijous 31 de maig a les 05.00 hores, i fins el diumenge 3 de juny a les 00.00 hores. D’aquesta manera, TRAM facilita la mobilitat dels assistents a aquest important festival musical que es celebra majoritàriament a la zona del Fòrum de Barcelona.

  El reforç del servei és fruit d’un conveni de col·laboració, renovat per tercer any consecutiu amb l’organització de l’esdeveniment. Gràcies a aquest acord, durant quatre dies, hi haurà tramvies amb circulació ininterrompuda a la línia T4, que va des de l’Estació de Sant Adrià fins a la de Ciutadella l Vila Olímpica.

  Els horaris d’aquesta línia seran els habituals i, a partir de les 00.00 hores de la nit del dijous i de les 02.00 hores de la matinada del divendres i dissabte, la freqüència de pas serà de 20 minuts. En moments puntuals, com a la finalització dels concerts dels caps de cartell, hi haurà la circulació de tramvies dobles per facilitar-ne la sortida.

   

  Més informació
 • TRAM modifica el servei per deixar pas a la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal

  TRAM modificarà el servei per deixar pas als participants de la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal 2018 el proper diumenge 27 de maig.

  Des de les 07.45 fins les 09.00 hores, quedaran sense servei les parades de Trambaix entre Ernest Lluch i Francesc Macià: avinguda de Xile, Zona Universitària, Palau Reial, Pius XII, Maria Cristina, Numància, l’Illa i Francesc Macià.

  Pel que fa a Trambesòs, des de les 08.30 i fins a les 10.00 hores, el servei de les parades de la línia T4 entre Glòries i Ciutadella - Vila Olímpica restarà anul·lat: Auditori - Teatre Nacional, Marina, Wellington i Ciutadella - Vila Olímpica.

  Està previst que es restableixi el servei de Trambaix a partir de les 09.00 hores i, el de Trambesòs, a partir de les 10.00 hores. Les línies T5 i T6 de Trambesòs no es veuran afectades durant el recorregut de la cursa DIR Guàrdia Urbana Diagonal 2018.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la cursa i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM reforça el servei de la línia T4 durant la Feria de Abril

  TRAM reforçarà el servei de la línia T4 de Trambesòs amb motiu de la Feria de Abril de Catalunya que es celebra des d’aquest divendres 27 d’abril i fins al 6 de maig a la zona Fòrum.

  Les freqüències de pas de les unitats de la T4 s’augmentaran durant les nits i matinades dels dies 27, 28, 29 i 30 d’abril i 1, 4, 5 i 6 de maig, entre les 21.00 i les 00.00 hores.

   

  D’aquesta manera, un any més, TRAM adapta el seu servei a la demanda de la ciutadania que durant aquests dies podran apropar-se, des de qualsevol punt de Barcelona, a la Feria de Abril en transport públic.

  Més informació
 • Els usuaris del tramvia rebran més de 1.000 llibres gràcies a un acord entre Abacus cooperativa i TRAM

  Abacus cooperativa regalarà entre el 19 i 21 d’abril més de 1.000 llibres i primers capítols als usuaris del TRAMbaix i TRAMbesòs. Els exemplars seran entregats de la mà dels personatges Sra. Trama i Sr. Abacusí, que tenen la missió de fer que la gent llegeixi més al transport públic. Aquests personatges pujaran al TRAM vinilat -com a #llibreriatramabacus- i interactuaran amb els passatgers i passatgeres alhora que regalaran llibres.

  Aquesta acció pretén contribuir a enfortir l’experiència del consum cultural, educatiu i de lleure. Entre els exemplars que es posaran en circulació hi ha diferents autors i autores, novetats editorials i llibres de fons. La disponibilitat de títols que regala Abacus cooperativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de les editorials RBA, Anagrama, Ara Llibres, Amsterdam, Penguin Random House, Grupo Planeta i Grup 62.

  "Amb aquesta iniciativa Abacus vol contribuir al foment de l’hàbit de la lectura entre la ciutadania", ha explicat Maravillas Rojo, presidenta d’Abacus cooperativa. Des de TRAM asseguren que "col·laboracions com aquesta, que ajuden a fomentar la lectura entre la ciutadania, són positives per a tothom, autors, llibreters i usuaris del transport públic que poden gaudir d’un bon llibre durant els seus desplaçaments. A més, a TRAM ens agrada anar de la mà de la cultura", ha comentat Humberto López Vilalta, director general de TRAM.

  Innovadora llibreria mòbil per celebrar Sant Jordi

  En el marc de les activitats de Sant Jordi, Abacus cooperativa i TRAM presenten, el proper 23 d’abril, una llibreria mòbil instal·lada en un comboi del TRAMbaix. Aquest comboi singular ambientat en una llibreria s’estacionarà durant tot el dia a la parada del TRAM de Francesc Macià per oferir una experiència original entre autors i lectors, on podran intercanviar opinions asseguts en un sofà. Les persones que vulguin trobarse amb els seus autors, podran comprar el llibre dins la #llibreriatramabacus. Tota una nova experiència literària a Barcelona per Sant Jordi.

  Durant la Diada, hi haurà autors i autores que, dins el TRAM signaran llibres: Dulcinea, Sílvia Soler, Gaspar Hernández, Maria del Mar Bonet, Javier Marías, Elisenda Rovira i Juan Francisco Ferrándiz seran alguns dels autors i autores que passaran per aquesta llibreria instal·lada dins del TRAMbaix. Les signatures seran d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

  Aquesta acció literària al TRAM s’emmarca dins la campanya #somllibres. Amb el Manifest que Abacus ha fet públic per aquest Sant Jordi, la cooperativa comparteix el seu compromís amb la lectura per transformar realitats i mantenir-se com a llibreria de referència.

  Sobre Abacus cooperativa

  Fundada l’any 1968, Abacus és una comunitat ciutadana de socis i sòcies de consum i de treball amb més de 900.0000 socis i sòcies de consum i 560 socis i sòcies de treball, sota el model cooperatiu. Amb la voluntat de transformar l’experiència i el consum cultural, educatiu i de lleure de manera col·laborativa, responsable i sostenible. Abacus aposta per dinamitzar el territori amb els seus 48 establiments a Catalunya, València i Balears. La cooperativa és un referent de confiança que busca l’equilibri entre l’impacte econòmic i el social de la seva activitat, apostant per la gestió amb equitat, participació i sostenibilitat.

  Abacus és membre fundador del Grup CLADE, el primer grup empresarial cooperatiu català. Enguany la cooperativa celebra el seu 50è aniversari apostant per la cultura, l’educació i el lleure col·laboratius.

  Sobre TRAM

  TRAM és l’operador de les dues xarxes de tramvia -Trambaix i Trambesòs- que des de l’any 2004 dona servei a 9 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona: Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat.

  Amb 6 línies i 56 parades, el darrer any, 28 milions de persones han utilitzat el TRAM, el transport públic més ben valorat pels usuaris, segons l’Enquesta de Mobilitat en dia Feiner (EMEF) que realitza anualment l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

  Més informació
 • TRAM i l’ATM convoquen La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius

  TRAM i l’ATM convoquen la cinquena edició de La TRAMa, el concurs en línia de relats col·lectius en llengua catalana. Els usuaris del tramvia de Barcelona s’hi poden inscriure i esdevenir autors d’una narració col·lectiva que iniciaran i dinamitzaran els escriptors i escriptores de renom: Pau Joan Hernàndez, Gemma Lienas, Lolita Bosch, Yannick Garcia i Najat El Hachmi.

  L’organització del concurs de La TRAMa busca 150 persones lletraferides entre els usuaris del tramvia majors de 18 anys que vulguin participar en l’elaboració d’una història col·lectiva per escrit. Les inscripcions al concurs s’obren el proper divendres 20 d’abril des del web del TRAM. El desenvolupament del concurs es realitzarà del 4 al 30 de maig. Per participar-hi, només cal escollir un dels relats i estar disponible per col·laborar-hi en línia.

  L’únic requisit que han d’acomplir les narracions és que el tramvia sigui escenari, directe o indirecte, de l’argument. D’una manera o altra, el tramvia ha d’aparèixer en tots els relats, com un element més de la narració.

  A partir dels paràgrafs inicials dels cinc escriptors i escriptores professionals, es creen 15 relats diferents. Cadascun dels relats l’escriuen un equip de 10 coautors, entre els quals hi ha l’escriptor, com a un participant més. El gran repte és aconseguir un relat ben cohesionat entre tots els membres de l’equip. Al final, s’escull el millor dels 15 textos. La participació en el cinquè concurs literari de La TRAMa 2018 és gratuïta i està oberta a 150 persones, 10 participants per relat.
   
  El concurs La TRAMa 2018 està organitzat i gestionat per Quatre Ratlles, empresa especialitzada en relats col·lectius virtuals, que també és responsable del desenvolupament tecnològic del joc.

  Premis per a totes les persones participants
   
  Els premis, que es lliuraran en un acte públic de cloenda el 21 de juny a Barcelona, inclouen: 
   
  • Per als 10 coautors del relat guanyador: una targeta T-Trimestre per a la Zona 1, valorada en 145,30 euros; la participació en un sorteig d’una bicicleta elèctrica entre els 10; un curs presencial del Laboratori de Lletres de 3 hores (“Imagina i escriu”); una llibreta d’exercicis i un 25% de descompte en qualsevol curs del Laboratori de Lletres.
   
  • Per a totes les persones inscrites i participants al concurs, que escriguin almenys un fragment vàlid: una targeta T-10; un 20% de descompte en qualsevol curs del Laboratori de Lletres; i una subscripció durant un mes als continguts complets de la versió digital del diari ARA.

  Més informació
 • ATM i TRAM participaran en la Festa de la Bicicleta de Barcelona aquest diumenge

  L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el TRAM participaran en la Festa de la Bicicleta de Barcelona, que es celebra aquest diumenge dia 15 d’abril al passeig de Lluís Companys, amb un estand d’activitats familiars. 

  Des de les 9.30 i fins les 14.30 hores, s’oferirà la possibilitat de jugar al "Joc de les parelles" identificant conceptes amb parts i instal·lacions de la xarxa tramviària i els tramvies. Aquesta activitat té l’objectiu de fomentar la mobilitat segura i un model de convivència cívica entre els diferents transports urbans sostenibles, com el tramvia i la bicicleta.

  ATM i TRAM també aportaran una T-trimestre al sorteig de la organització de la Festa de la Bicicleta en el que podran participar tots els assistents.

  La jornada s’iniciarà amb la bicicletada popular que sortirà a les 9 hores del carrer Aragó amb Roger de Flor.
  El circuit ciclista transcorrerà pel carrer Aragó, la plaça Espanya, l’avinguda Paral·lel, el carrer Floridablanca, la ronda Sant Antoni, la plaça Universitat, el carrer Pelai, la plaça Catalunya, el carrer Fontanella, la plaça Urquinaona, el carrer Trafalgar, el passeig Lluís Companys, el carrer Comerç, els passejos Picasso i Pujades, els carrers Marina, Pallars, Badajoz, Almogàvers i Roger de Flor, l’avinguda Vilanova i els passejos de Sant Joan i Lluís Companys, que serà la fi del recorregut.

  El seu pas farà que s’interrompi el servei de la línia T4 de Trambesòs entre Glòries i Ciutadella - Vila Olímpica i alterarà els horaris de les línies T5 i T6 de les 9 a les 11 hores.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la pedalada i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM i l’Associació Casal Infantil la Mina celebren 10 anys de col·laboració

  El Tramvia de Barcelona i l’Associació Casal Infantil la Mina de Sant Adrià de Besòs han renovat per desè any consecutiu el seu acord de col·laboració refermant la seva unió en la promoció del benestar infantil a través d’activitats amb infants, les seves famílies i la comunitat.

  El director gerent de TRAM Operadora, Joaquim Bestit, i la representant de la Junta de l’associació, Xènia Martínez, han fet efectiu el conveni per un any més de manera que el Casal Infantil s’assegura la dotació econòmica de TRAM per dur a terme les accions del 2018.

  Amb la col·laboració monetària i l’ajuda en la difusió de l’acció comunitària en les instal·lacions i canals de comunicació de TRAM, el Casal Infantil La Mina ha pogut coordinar en aquests 10 anys fins a cinc edicions del Campament Màgic dels Reis Mags, nou edicions del Dia del Joc, rues i festes del barri de Sant Adrià, i fins a nou edicions també de la Setmana dels Drets dels Infants, entre d’altres.

  L’Associació Casal Infantil la Mina és una entitat sense ànim de lucre creada pels propis veïns i veïnes per oferir un servei d’acció social en el lleure amb els infants del barri de La Mina a Sant Adrià de Besòs. Està formada per un grup de famílies del barri, antics usuaris, persones amb un alt vincle afectiu amb el barri i altres tècnics socials que també hi treballen que de forma voluntària i entregada volen caminar junts en la millora educativa i social de la Mina.

   

  Més informació
 • TRAM millora l’accessibilitat a les seves instal·lacions

  El Tramvia de Barcelona ha millorat l’accessibilitat a les seves instal·lacions afegint nova senyalització a les parades i nova tapisseria als seients interiors dels tramvies.

  En totes les parades de les dues xarxes tramviàries, Trambaix i Trambesòs, s’han pintat uns pictogrames al terra on està indicat l’ús preferent dels seients de les parades per a les persones amb mobilitat reduïda (PMR), dones embarassades, persones de la tercera edat, amb crosses o amb infants . A cada andana hi ha un indicatiu a un dels bancs escollits en funció de la localització del pas de vianants que dona accés a la parada, els obstacles de la zona de pas i la zona d’entrada per a PMR al tramvia.

  Aquesta senyalització està feta amb una pintura especial de llarga durada, que s’integra a l’asfalt amb aplicació de calor. Es tracta d’un material resistent als diferents fenòmens meteorològics que pot patir pel fet de ser una senyalització exterior.

  A l’interior dels tramvies, s’està instal·lant una nova tapisseria que ajuda a identificar a través de diferents colors les zones destinades a l’ús de les persones amb mobilitat reduïda per diferents motius. Els seients de quatre viatgers i la zona de cadires de rodes, cotxets i bicicletes estan senyalitzats amb una tapisseria verda que es diferencia amb un cop d’ull de la resta de cadires entapissades en blau marí.

  TRAM també ha renovat la imatge de les columnes d’informació al client que es troben a les parades soterrades de la xarxa Trambesòs (Espronceda, Sant Martí de Provençals i Besòs) per fer-la més intuïtiva i facilitar-ne l’ús.

  S’ha resumit la informació i s’ha donat prioritat a la visualització del botó de socors i informació al client, i al número de telèfon d’atenció directa.

   

  Més informació
 • 2a edició del Torneig Internacional de Tennis en cadira de rodes de Barcelona

  TRAM i la Fundació Step by Step han signat un conveni de col·laboració per a la realització de la segona edició del TRAM Barcelona Open, el torneig internacional de tennis en cadira de rodes, que es realitzarà a Barcelona del 27 de juny a l’1 de juliol del 2018. Aquest és un esdeveniment esportiu d’àmbit internacional que posa l’accent en el mèrit i la superació personal. La cita esportiva va néixer ara fa un any a la ciutat a Barcelona impulsada per la Fundació Johan Cruyff com a una de les competicions internacionals més importants de l’esport adaptat.

  El director general del Tramvia de Barcelona, Humberto López Vilalta, i la directora general de la Fundació Step by Step, Natalia Bettonica, han signat el nou conveni a la seu de la Fundació Johan Cruyff, amb la presència de la seva directora, Pati Roura. Gràcies a aquesta col·laboració, la segona edició del TRAM Barcelona Open queda assegurada.

  L’emplaçament on es celebrarà el Torneig és, com l’any passat, el Real Club de Polo de Barcelona, que durant 5 dies acollirà diferents actes relacionats amb el tennis en cadira de rodes. En total, es trobaran 40 jugadors de 15 nacionalitats repartits en dos quadres de competició: masculí i femení. Entre ells, 6 jugadors nacionals, i 25 participants que es troben entre el top 50 del món en les seves respectives categories.

  El torneig torna a tenir com a eslògan "Mou el límit" en homenatge a la superació personal que, en aquest cas, protagonitzen tots els jugadors participants. Gràcies al suport de TRAM, Step by Step, la Fundació Johan Cruyff i el Real Club de Polo de Barcelona es visualitza el tennis en cadira de rodes i es promouen els valors de solidaritat i inclusió social a través de l’esport. A més, gràcies al TRAM Barcelona Open, la ciutat comtal es torna a posar en el mapa de les ciutats que recolzen l’esport adaptat ja que aquest any el torneig puja de categoria i aconsegueix ser ITF2, amb participants internacionals de major nivell.

  La Fundació Step by Step és una entitat sense ànim d’afany dedicada a la rehabilitació per persones afectades de patologia neurològica amb afectació del sistema nerviós central, especialment en el cas de lesió medul·lar, que treballa per millorar la qualitat de vida dels lesionats també a través de l’esport. La fundació és un referent de primera línia en l’àmbit de la recuperació de lesions medul·lars, i per la contribució a la millora en la qualitat de vida d’esportistes lesionats, amb una especial incidència en la reintegració familiar, laboral, acadèmica, esportiva i lúdica.

  TRAM participa en aquest projecte social i esportiu amb l’impuls d’aquest esdeveniment des del seu compromís com a empresa socialment responsable. A més, es tracta d’una iniciativa alineada amb els seus principis i valors, com a part de la seva política de Responsabilitat Social Empresarial.

   

  Més informació
 • TRAM donarà les ulleres perdudes a la Fundació Ramon Martí i Bonet

  El TRAM ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació oftalmològica Ramon Martí i Bonet en el que s’estableix la donació de totes les ulleres perdudes a les instal·lacions del tramvia i no reclamades per destinar-les a programes solidaris de prevenció de la ceguesa, d’atenció precoç i detecció de la ceguesa infantil.

  En el primer acte de donació, que ha tingut lloc a l’Institut Català de la Retina, el director general de TRAM Operadora, Joaquim Bestit, ha entregat al president de la fundació, el Dr. Ramón Martí, i a la vicepresidenta, la Dra. Rosa Maria Sust un total de 46 ulleres de visió i de sol que s’han estat recopilant fins ara entre les dues xarxes tramviàries. Tot el material òptic s’entregarà periòdicament a l’entitat perquè pugui ser reparat, reutilitzat o reciclat per construir-ne de nou.

  La Fundació Ramon Martí i Bonet duu a terme diferents accions solidàries amb l’objectiu principal d’informar i sensibilitzar sobre la precària situació de les persones amb malalties visuals que estan en risc d’exclusió social o que s’hi veuen abocades després de desenvolupar les malalties. L’entitat sense afany de lucre desenvolupa diferents programes arreu de Catalunya, Perú, Nicaragua, Índia, El Txad i Ucraïna.

  Més informació
 • Afectacions a les dues xarxes de TRAM per la Zurich Marató de Barcelona

  El Tramvia de Barcelona modificarà el servei de les dues xarxes tramviàries, el proper diumenge dia 11 de març, per la celebració de la Zurich Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Diagonal i els carrers de Ciutat de Granada i de Pujades amb l’avinguda Meridiana.

  A Trambesòs, entre les 8.30 i les 13.45 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. A partir de les 13.45 hores està previst que es recuperi el servei fins a la parada Glòries, i a partir de les 14.30 hores es preveu restablir el servei fins a Ciutadella - Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.


  Durant les afectacions en aquesta línia, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. Les freqüències de pas de la línia T5 es regirà per l’horari habitual.

  A Trambaix, entre les 8 i les 10.35 hores, quedarà suspès el tram entre les parades Francesc Macià i Pius XII.


  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Zurich Marató de Barcelona i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM posa en marxa una campanya per un transport públic inclusiu el Dia Internacional de la Dona

  Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, TRAM i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) se sumen a la campanya de sensibilització impulsada per la UITP (Unió Internacional dels Transports Públics) i el World Bank Group a nivell internacional. La campanya denuncia la vulnerabilitat en que es troben les dones quan viatgen en transport públic sota el lema "Per un transport públic inclusiu: Il·luminem-lo!".

  La campanya de conscienciació, que reivindica "Transport públic per a mi, per a tu, per a tots", és el resultat d’un estudi que han realitzat les dues organitzacions internacionals, el qual mostra que el 80% de les dones tenen por de ser assetjades quan viatgen en el transport públic. L’estudi conclou que aquest és un dels principals reptes globals i que és urgent actuar i ajudar a oferir un entorn segur per a tothom.

  El Tramvia de Barcelona desplegarà la campanya amb la col·locació de cartells a l’interior de tots els tramvies de totes les línies del Trambaix i el Trambesòs, i a través dels diferents canals informatius, web i les xarxes socials. Entre els materials de difusió, també hi ha dos vídeos, de 20 i 45 segons que expliquen els motius de la campanya per assegurar un transport públic segur per a tothom. La campanya es realitzarà a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #PT4ME.

  Més informació
 • Afectacions al servei de la línia T4 de TRAM per la Mitja Marató de Barcelona

  El Tramvia de Barcelona modificarà el servei de la línia T4 de Trambesòs, el proper diumenge dia 11 de febrer, per la celebració de la Mitja Marató de Barcelona al seu pas per l’avinguda Meridiana i l’avinguda Diagonal.

  Entre les 7.45 i les 11.30 hores, s’interromprà el servei de la totalitat de la línia T4. Entre les 11.30 i les 12.10 hores està previst que es recuperi el servei entre les parades d’Estació de Sant Adrià i Glòries, i a partir de les 12.10 hores es preveu restablir el servei entre Glòries i Ciutadella | Vila Olímpica, un cop els organitzadors de la cursa la donin per finalitzada.

  Durant les afectacions en aquesta línia, TRAM reforçarà el servei de la línia T6 per facilitar els desplaçaments de la zona. La resta de línies de la xarxa tramviària, T5 a Trambesòs i T1, T2 i T3 a Trambaix, funcionaran en l’horari habitual.

  TRAM recorda que aquests horaris són aproximats i dependran, en tot cas, del desenvolupament de la Mitja Marató de Barcelona i la seva organització.

   

  Més informació
 • TRAM només utilitzarà energia verda subministrada per Endesa

  TRAM i Endesa han renovat el seu acord de subministrament garantint que l’energia serà 100% verda durant l’any 2018. Així, els tramvies, les instal·lacions, els vehicles elèctrics i els equipaments que depenen de TRAM rebran energia procedent exclusivament de fonts renovables.

  L’origen renovable de l’electricitat es garanteix, mitjançant una certificació oficial, que assegura que el consum energètic prové de fonts hidràuliques, plantes fotovoltaiques, energia geotèrmica i de cogeneració d’alta eficiència. Amb aquest acord, TRAM continua apostant pel medi ambient i l’eficiència energètica i buscant solucions de major sostenibilitat.

  En total, l’energia que TRAM necessita durant un any és d’uns 14 GWh (gigavats/hora), 4KWh/km, el que equival al consum anual d’unes 4.200 llars catalanes. A més, els motors dels tramvies generen energia quan frenen, energia que és aprofitada per altres tramvies, aconseguint així que el seu consum sigui encara més reduït.

  Així, en ser un vehicle amb tracció 100% elèctrica, el TRAM contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones, ja que qualsevol vehicle amb motor de combustió emet òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM10), que són els principals contaminants amb afectació directa sobre la salut.

  La resposta als usuaris

  Segons l’Estudi de Satisfacció de Viatgers realitzat per TRAM durant el 2017, majoritàriament, davant la pregunta: "Quina és la principal raó per la qual vostè utilitza el transport públic?", els usuaris responen que el transport públic té un impacte positiu en el medi ambient. En general, els viatgers estan preocupats per la contaminació i la qualitat de l’aire de les ciutats (84,9%).

  El baix consum, l’aposta per la modernització i el baix impacte mediambiental són alguns dels motius pels quals un de cada cinc usuaris del Trambaix i el Trambesòs considera que el servei del TRAM és excel·lent i assegura que el seguirà utilitzant amb seguretat en futurs desplaçaments.

   

  Més informació
 • TRAM presenta una campanya per fomentar la mobilitat segura entre la bici i el Tramvia de Barcelona

   “Mobilitat segura entre la bici i el TRAM”, aquest és el lema de la nova campanya del Tramvia de Barcelona amb l’objectiu d’evitar situacions de risc i millorar la convivència entre els usuaris. Una campanya que parteix del convenciment que el tramvia i la bicicleta tenen molts punts en comú, relacionats amb la mobilitat, la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.
   
  En els últims anys, el nombre d’usuaris de la bicicleta i altres ginys mecànics s’ha incrementat de manera considerable. Tot i que aquest increment és una gran notícia per a la sostenibilitat de les ciutats i per a la salut de les persones que practiquen la mobilitat activa, la relació dels usuaris de la bicicleta amb el TRAM presenta marges de millora, especialment pel que fa a la seguretat i la convivència.

  Els consells per evitar situacions de risc i millorar la convivència dels usuaris de les bicicletes es difondran mitjançant un vídeo i diferents materials informatius en què, entre d’altres, es recomana: anar sempre ben equipat; portar timbre i llums per a que et vegin; evitar fer maniobres sobtades i senyalitzar els girs i les aturades; accedir al tramvia pels passos habilitats; si el tramvia va molt ple, esperar el següent; parar atenció als vianants i respectar sempre els senyals de trànsit.

  Actuació amb educadors del BACC

  La campanya, pensada per facilitar la seguretat, la convivència i el civisme dels usuaris de les bicicletes en l’àmbit del Tramvia de Barcelona, es desenvoluparà durant un mes. Els dies 11, 14 i 16 de gener es realitzaran diverses actuacions de sensibilització, com ara: la presència d’educadors, membres de Bicicleta Club de Catalunya - BACC, que oferiran consells, material informatiu i braçalets fosforescents als ciclistes dels carrils bicis més propers a la xarxa de TRAM.

  Aquesta actuació comença avui a la plaça de Francesc Macià amb Diagonal, a la Zona Universitària (RACC), al carrer de Pujades amb Meridiana, a la rotonda del carrer de la Marina, a la rotonda del carrer de Llevant i a la plaça de les Glòries. Els educadors del BACC actuaran en aquests indrets, on recentment s’hi han habilitat nous carrils bici, avui dijous 11 gener, de 8 a 11 hores; el diumenge 14 gener, de 10.30 a 13.30 hores; i el dimarts 16 de gener, de 17.30 a 20.30 hores.

   

  Més informació
 • TRAM bat un nou rècord amb un milió de viatges més que el 2016

  El Tramvia de Barcelona ha transportat un total de 28 milions de viatgers el 2017, la xifra més alta des de l’entrada en servei del TRAM, un 4,26% més que l’any anterior. En concret, han viatjat 27.959.095 persones; 18,2 milions a Trambaix (amb un increment del 3,08%), i més de 9,7 milions a Trambesòs (amb un increment del 6,56%).


  Les dades obtingudes durant aquest darrer any, a més de mostrar que TRAM és a punt d’arribar als 28 milions de viatges, marquen una tendència a l’alça, tenint en compte que des del 2012 les validacions augmenten en més d’un milió anual.

  Des de la posada en funcionament de TRAM al 2004, més de 305,6 milions de viatgers han utilitzat el tramvia de Barcelona. La xarxa Trambaix, amb tres línies (T1, T2 i T3) i 29 parades, i una demanda superior, ha estat utilitzada per més de 210 milions de viatgers des de la seva posada en funcionament. La xarxa Trambesòs, també amb tres línies (T4, T5 i T6) i 27 parades, ha estat utilitzada per gairebé 97 milions de viatgers.


  La xarxa Trambaix va entrar en servei el 3 d’abril de 2004 i la xarxa Trambesòs ho va fer el 8 de maig del mateix any. El creixement del nombre de viatgers del tramvia de Barcelona ha estat constant des de la seva posada en funcionament, amb l’única excepció dels anys 2010 i 2012, període en què es va produir un estancament.

  Més informació
Subscriu-te al NEWSLETTER

Registra’t ara i rep totes les novetats TRAM!