Utilitzem cookies de tercers per millorar els nostres serveis. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Més informació

Català

ENTREVISTES


SILVIA SOLER · Escriptora

Abans de tot, et volem felicitar per aquest guardó. Què ha suposat per a la teva trajectòria a nivell professional i personal?

El Premi Ramon Llull és un premi important, pel seu prestigi i pels noms que figuren a la llista de guanyadors i, per tant, significa una satisfacció enorme haver-lo rebut. És, sobretot, un reconeixement a una trajectòria que ha avançat sense pressa però sense pausa des de fa molts anys. Personalment em fa molt feliç i m’aporta tranquil·litat en un moment de grans inquietuds degut a la profunditat de la crisi que ens afecta.

Com i per què vas passar de periodista a escriptora? Trobes a faltar els teus dies de periodista d’actualitat pura i dura?

Vaig triar el periodisme com a professió per guanyar-me la vida, però el meu anhel sempre ha estat la literatura. Dedicar-me a l’actualitat durant uns anys em va divertir, però sempre buscava temps per poder escriure (sempre vaig anar publicant-) i aquesta batalla em va anar desgastant. Quan vaig tenir l’oportunitat de dedicar més hores a la literatura ho vaig fer i ho celebro cada dia. M’agrada seguir vinculada als mitjans de comunicació fent diverses col·laboracions però la veritat és que… no enyoro gens seguir “l’actualitat pura i dura”!

En una major o menor mesura, totes les seves novel.les parlen de l’univers femení. A què és degut?

M’estimo més dir que les meves novel.les parlen de l’univers dels sentiments i les relacions humanes, la majoria de les vegades des d’una mirada femenina. Tot i això, en aquesta novel·la “L’estiu que comença” el protagonisme està repartit entre homes i dones. 

Al teu llibre 39 + 1, la idea principal que exposes és que arriba una edat en què una dona sap que el millor home de la seva vida és ella mateixa; és així?

Doncs sí, aquesta és la sensació que vaig tenir respecte a les dones de la meva generació, que ens havien educat per buscar l’home de la nostra vida i ens va caldre arribar a la maduresa per adonar-nos que cadacuna era responsable de la seva vida (i si trobes un home fantàstic per compartir-la, doncs millor!)

Les teves novel.les parlen de sentiments, principalment?

Parlen de sentiments, i de relacions humanes, de la vida, en realitat.

A tu t’agraden les novel.les on no passa res però passa tot, és així?

Si. Aquelles novel·les on potser no hi ha grans trames, que són difícils d’explicar perquè la seva excel·lència està en els petits detalls, en com s’expliquen les coses, en la lenta construcció dels personatges fins a fer-te’ls reals.

En el teu llibre Bàsquet, scrabble i tu, el teu fill va col.laborar amb tu. Com va ser aquesta experiència?

De fet, vam escriure la novel·la a mitges. Va ser una experiència divertida i enriquidora, com a mare i com a escriptora. Els protagonistes de la novel·la són mare i fill, així que ens vam repartir els papers i cadascú escrivia ficat a la pell del seu personatge. Va anar tot com una seda!

Per què diuen que l’Estiu que comença  és una novel·la sèria? 

Probablement  és per diferenciar-la d’altres de to més humorístic com “39+1” o “Una família fora de sèrie”.

“L’Estiu que comença” estarà a totes les llibreries. Quines expectatives tens?

Estic impacient per rebre les primeres opinions i també una mica neguitosa per veure quines crítiques rebrà. Però jo hi confio molt!

Quin és el teu lloc ideal per a llegir un llibre?

Qualsevol. Bé, darrerament el més important és la comoditat, perquè sempre tinc mal d’esquena. Però amb un bon seient, qualsevol racó és bo. Si puc triar, és clar, amb llum natural i, si és possible, una mica de verd darrera la finestra!

Un llibre teu i un que no ho sigui que recomanaries llegir als viatgers mentre van al TRAM?

Dels meus, evidentment, us recomano L’estiu que comença!  I també recomano moltíssim l’última novel.la de Llucia Ramis Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes. És excel.lent.

 

 Tornar
Subscriu-te al NEWSLETTER

Registra’t ara i rep totes les novetats TRAM!